"Tuntuu oudolta ajatella, kuinka paljon olenkaan arastellut ruoan valmistamista.
Merimiespihvi
tunnetaan myös Patapihvinä, tai vitsin mukaan merimiesten keskuudessa nimellä Yksi on joukosta poissa. Se valmistetaan erittäin yksinkertaisista
raaka-aineista, ja kokonaisen vuoallisen hinta tulee melko edulliseksi
valitsemasi lihan hinnasta riippuen. Silti se maukkaudessaan sopii
juhlavampaankin pöytään. Itse en ole koskaan ymmärtänyt tämän ruoan nimeä. Meni
kauan, että kohdatessani koulun ruokalistalla nimen ”Merimiespihvi” osasin
odottaa perunaista pataruokaa.
Merimiespihvi:
500 g mureaa
naudanpaistia
1 kg kiinteitä
perunoita
3 sipulia
voita tai öljyä
2 porkkanaa
1 nauris
2 1/2 dl
ykkösolutta
2 1/2 dl
lihalientä
suolaa
rouhittua
mustapippuria
laakerinlehtiä
Anna lihan
temperoitua huoneenlämmössä puoli tuntia ennen sen valmistamista. Leikkaa
paisti puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nuiji ohueksi lihanuijalla. Jos
et omista lihanuijaa, ja olet ostanut valmiiksi mureutettua ja leikattua lihaa,
voit myös lyödä lihan ohuemmaksi nyrkein. Paloittele viipaleita vielä hiukan,
että saat sopivia haarukkapaloja. Ruskista lihapalat rasvan kanssa
paistinpannulla molemmin puolin kolmessa erässä. Mausta lihat suolalla ja
pippurilla. Kaada aina lopuksi pannulle lihapalojen sekaan noin 1 dl vettä ja
sekoita sekaisin pannun pohjalla olevan liemen kanssa. Siirrä sitten lihapalat
ja neste kattilaan odottamaan. Ruskistettuasi kaikki lihat hauduta niitä
lihaliemessä pienellä lämmöllä puolesta tunnista tuntiin.
Kuori perunat,
nauriit ja porkkanat lihojen kypsyessä ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori
ja halkaise myös sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulia
hetki pannulla voin kanssa. Voit halutessasi myös nopeasti kuullottaa
juureksia. Voitele uunivuoka ja lado siihen juureksia sekä lihaa kerroksittain.
Ripottele juureskerrosten päälle hieman suolaa ja pippuria. Halutessasi voit
leikata kerrosten väliin myös ohuita valkosipulin siivuja. Jätä perunat
alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi. Sekoita lihaliemi ja olut ja kaada
vuokaan ruoan päälle. Asettele joukkoon laakerinlehtiä. Hauduta vuokaa
175-asteisessa uunissa alatasolla noin tunti kannen tai folion alla, kunnes
perunat ovat kypsiä. Poista folio kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta
merimiespihvi saa väriä. Tarjoile kuumana suolakurkun, saaristolaisleivän ja
kylmän oluen kanssa.
Ostin kaupan
lihatiskiltä takuumureaa naudan sisäpaistia ateriaa varten. Myyjän valitsema,
juurikin merimiespihvejä silmällä pitäen käsitelty liha sopi minulle hyvin,
sillä en itse osaa erityisemmin valmistaa lihaa. Asiaa paremmin tuntevat voivat
itse ostaa kokonaisen paistin josta leikkaavat ja nuijivat mieleisensä
kokonaisuuden. Aterian valmistaminen oli mielekästä ja yksinkertaista puuhaa. Käytin
merimiespihvissä perunoiden lisäksi myös porkkanaa ja naurista saadakseni
ateriasta tasapainoisemman. Muitakin juureksia, kuten lanttua voi käyttää. Perinteisessä versiossahan ei ole muita kasviksia perunan ja sipulin lisäksi, joten voit hyvin käyttää tätä reseptiä ja jättää vain juurekset pois. Tällöin et tarvitse yhtä paljon nestettä, noin neljä desiä riittää. Ylimääräiset juurekset kuitenkin sopivat pataan hyvin, mielestäni sellaisenaan kyseinen ruoka on aina ollut hieman tylsän makuista. Myös sipulia kannattaa käyttää runsaasti makua tuomaan. Olisin hyvin voinut lisätä joukkoon vielä neljännenkin, vaikka leikkausvaiheessa määrä vaikutti aika huimalta. Leikkasin itse naudan liian pieniksi paloiksi, eivätkä nyrkein ohentamani leikkeleet painuneet riittävästi kasaan: lihan palat olivat padassa melko pieniä ja paksuja, kun ne saisivat juuri päinvastoin olla vähän isoja ja oikein ohuita. Keitettäessä liha vetäytyy kasaan, joten raakana se saa olla hyvinkin ohutta. Suosittelen lihanuijan käyttöä.
MARGINAALISSA:
Olen aina
ajatellut, etten osaa valmistaa ruokaa eikä minulla ole ruoan maustamiseen
tarvittavaa loogista ajattelukykyä, mutta mitä enemmän itse teen, sen parempi
huomaan olevani. Reseptejä seuraamalla perusruoan valmistaminen on
amatöörillekin todella yksinkertaista ja usein hyvin vaivatonta. Tuntuu oudolta
ajatella, kuinka paljon olenkaan arastellut ruoan valmistamista. Vaikka muutoin
ajattelumaailmaani kuuluu, että vaivannäöllä ja harjoituksella voi oppia
melkeinpä mitä vain, en osannut ajatella ruoanlaittotaidoistani samalla asenteella.
Vaivaakohan monia muita sama ongelma? Tällöin kehotan tarttumaan rohkeasti
keittiövälineistöön ja alkamaan harjoitella. Ilman tekemällä oppimista ei
tästäkään taidosta tule mitään, ja silloin itse kukin pysyy riippuvaisena
muiden valmistamasta ruoasta.
* *
*
Last week my mother in-law asked me to prepare
Sailor’s Steak so that she would then have a pre-approved recipe to try out. Of
course that’s what I did, and I started by searching different types of recipes
for the dish. The preparation manners vary a bit, and I used many recipes to put put this one together. Sailor’s Steak is a traditional casserole that usually contains beef, onion and potatoes, often also
beer. The beef is first fried on a pan, then left simmering in a kettle and
finally put together with the other ingredients, and baked in the oven for an
hour or so. The result is a simple and easy dish that can also be very
affordable depending on the price of the beef chosen for the casserole. I never
understood the name of the dish and it still remains as a bit of a mystery, but
at least nowadays, when I come across the name Sailor’s Steak, I know to expect
this and not a real, big and juicy steak like I did earlier.
Sailor’s Steak:
500 g (1 lb) tender beef sirloin steak
1 kg (2,2 lbs) firm potatoes
3 onions
butter or oil
2 carrots
1 turnip
2 1/2 dl (1 cup) light beer
2 1/2 dl (1 cup) consommé
salt
grounded black pepper
laurel leaves
Take the beef to room temperature for about
half an hour before preparing it. Cut the steak into thin slices and hammer them
even thinner with a meat hammer. If you don’t own one, and you’ve bought beef
that’s already been cut to steaks and hammered, you can also hammer it thinner
with your fists. Cut the steaks into smaller pieces that are easier to get into
your fork. Brown the beef with butter or oil on a frying pan on both sides and
season them with salt and pepper. Do the browning in three batches: after each
batch add a 1/3 cup water on the pan, stir it up with the juice on the pan and
then pour both the meat and consommé formed in a kettle. After browning all the
meet like this, let the beef simmer in its consommé for about 30 minutes to
hour.
Meanwhile, peel the potatoes, carrots and the
turnip and cut them into thin slices. Peel and cut the onions in half, then cut
them into thin slices. Sauté onion. Handle an oven tray with oil and arrange
the meat, potatoes, carrots, onions and turnips into layers. After each layer
of vegetables, add some salt and pepper. If you want, you can also slice some
garlic between the layers. Arrange the layers so that there’s potato on the
bottom and on the top. Add some laurel leaves to the casserole and cover it up
with a lid or some foil. Bake in a pre-heated oven (175 C / 350 F) for about an
hour, until the potatoes are done. Remove the foil later, to get some colour to
the casserole. Serve hot with pickles, Islander Bread and cold beer.
I bought some tenderness-guaranteed beef
sirloin steaks from the supermarket. They had steaks that had been prepared especially for this dish. That was a good thing for me, since I’m not used to
preparing meat myself. People who are more accustomed with handling meat can of
course buy a whole roast and slice and hammer it down the way that is
appropriate. Preparing the meal is very simple and quite fun, actually. Usually Sailor’s Steak includes only onion and potato, but I added some carrot and
turnip to make it more balanced. You can also use other root vegetables, such
as rutabaga. In case you want to prepare the traditional version without other
root vegetables, you can simply leave out the carrot and turnip; in this case you also
won’t need as much liquid to the casserole, about 4 dl, which is a bit more
than 1,5 cups, should be enough. I think the extra vegetables were needed in the casserole: with just potatoes I've always felt the dish has lacked some taste. I cut the beef into too small pieces, and since I don't own a meat hammer and used my fists instead, the beef didn't get thin enough. The meat looses its proportions when cooked: it shrinks down and gets thicker. The pieces should be very thin and a bit too big to fit your mouth. Mine were thick and small. I suggest you use a meat hammer with this one.
OVER THE EDGE:
I’ve always thought I’m not good at cooking and
that I lack the ability to think logically when seasoning food. Lately I’ve
realized that the more I cook myself, the better I get. When following a
recipe, preparing basic food is very simple and effortless even to
amateurs. Even though I tend to believe that learning just about anything is
possible with some effort and practise, somehow I couldn’t see cooking that
way. It's a bit weird thinking how many times I've been shy towards cooking. I wonder if many people have the same problem? If you do, I urge you to
grab those kitchen supplies and bravely start your own experimental. This is a thing you will learn by doing. Otherwise you’ll just stay dependant on the food that other people
prepare for you, and that's never a good thing.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti