lauantai 1. syyskuuta 2012

Perinteinen kesäkeitto
"Havahduin keiton kuohumiseen hellalle.

Vaikeaksi osoittautunut päivä vaatii helppoa ruokaa. Vaikeana päivänä helppokaan ei kuitenkaan ole helppoa. Intouduin suikaloimaan ja lohkomaan kesäkeittoa varten enemmän raaka-aineita kuin kattila-arsenaalini mahdollistaa, joten päädyin tekemään keiton kahdessa erässä. Mutta tulipa tuplasti harjoitusta. Sekin hyvä puoli siinä oli, että unohtuessani tietokoneen ääreen liian kauaksi aikaa poltin vain puolet koko ateriasta pohjaan. Havahduin keiton kuohumiseen hellalle. Onneksi se ei ennättänyt palaa kovin pahasti, makua hädin tuskin huomaa keitossa ja se on vielä sangen syötävää. Maidon lisäämisen jälkeen ei kannatakaan enää poistua hellan ääreltä, sillä siinä vaiheessa keittoaikaa on jäljellä niin vähän, että hätäisinkin puuhastelija malttaa odottaa. Malttaahan?


Kesäkeitto:

1 l vettä
1/2 tl suolaa
3–4 pientä porkkanaa
8–10 pientä perunaa
1/2 dl herneitä
sokeriherneenpalkoja
vähän pinaatinlehtiä
pieni kukkakaali
1 l maitoa
(1–2 rkl vehnäjauhoja)
1 rkl voita
persiljaa

Kuori porkkanat ja perunat ja pieni ne haluamasi kokoisiksi. Lisää suolalla maustettuun veteen herneiden, sokeriherneiden, pienittyjen pinaatinlehtien ja kukkakaalin kera. Keitä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Halutessasi suurustaa keiton lisää maitoon sekoitettu vehnäjauhosuurus, muuten pelkästään maito. Lisää myös voi sekä hienonnettu persilja. Anna kiehua vielä hetki. Tarjoa kuumana.


Kesäkeitto on klassinen, maistuva, helppo ja nopea ruoka. Tuoreista aineksista valmistettu keitto on nimensä mukaisesti kuin kesä lautasella. Käyttämäni resepti on perinteinen versio keitosta, mutta siinähän voi periaatteessa olla vaikka minkälaisia kasviksia. Olisikin hauska kokeilla valmistaa täysin erilainen versio kesäkeitosta. Suurustettu keitto ei itselleni ole ollut makuun, mutta uudenlaisessa reseptissä sitäkin voisi hyödyntää, vaikka tuimemman maustamisen apuna. Hmm!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti