lauantai 8. syyskuuta 2012

Aamiaisrieskoja – Bread for Breakfast


"Rieskat antavat paljon enemmän anteeksi kuin limppumaisemmat leivät.

Jääkaappiin jääneen perunamuusin hyödyntämiseksi päätin käynnistää varhain alkaneen päiväni perunarieskoilla. Tällä kertaa päätin seurata tarkasti löytämääni Kodin kuvalehden reseptiä, ja rieskoista tulikin oikein onnistuneita. Käytetty kananmuna antoi rieskoille jämäkkyyttä sekä paistettaessa kauniin värin. Vaivattomat rieskat sopivat hyvin aamulla tarjoiltavaksi.


Perunaiset rieskat (4 kpl):

5 dl löysää perunamuusia
1 tl suolaa
2 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja

Sekoita suola ja munat löysään perunamuusiin. Lisää huolella sekoittaen jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa. Taputtele leivinpaperin päälle neljä kookasta rieskaa. Paista 275-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä voin ja kylmän maidon kera.




Sekoitin perunamuusiin maitoa saadakseni sen pehmeämmäksi. Taikina on jämäkkää mutta tahmeaa, joten taputtelin rieskat jauhojen avulla pellille. Taikinaan käytettävien jauhojen määrä riippuu siitä, kuinka löysää käyttämäsi perunamuusi on.  Mitä vähemmän käytät jauhoja, sitä maukkaampaa leipä on. Ohrajauhojen sijaan käytin kylläkin sämpyläjauhoja, jotka ovat hyvin kuiturikkaita. Olen tähän mennessä keskittynyt leipomaan rieskoja niiden helppouden vuoksi: kenties juuri pelkäämäni haasteellisuuden takia olen lykännyt aina vain kauemmas suurempien leipien, etenkin ruisleipien, leipomista. Rieskat ovat nopeita ja vaivattomia valmistettavia, jotka ovat jo valmiiksi ulkomuodoltaan lässähtäneitä: ne antavat paljon enemmän anteeksi kuin limppumaisemmat leivät. Nähtäväksi jää, missä vaiheessa uteliaisuuteni ylittää arkuuteni.


 *  *  *


My quest for the perfect flat breads continued, as I had some left over potato mash in the fridge. I decided to bake potato flat bread, which is very simple and traditional Finnish bread. I added milk to the mash to make it looser. The bread gets a beautiful colour from the eggs I used. These kinds of flat breads are very easy and quick to bake and they’re perfect to be served at breakfast or perhaps with some tea later in the evening.


Finnish potato flat bread:

5 dl (2 cups) loose potato mash
1 tsp salt
2 eggs
5 dl ( 2 cups) barley flour

Prepare the potato mash. It should have a bit more liquid than when served as a side dish. Add salt, eggs and finally, barley flour. Mix carefully, but don’t knead the dough. The less you use flour, the better it will taste. Place four large dozes of dough onto a baking tray covered with paper. Press them into a flat, round shape using flour. Place the tray into a pre-heated (about 275 C / 530 F) oven. Bake for about 20 minutes. Serve warm with butter and cold milk.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti