"Kuivattuja omenoita on näppärä hyödyntää kiisselin valmistuksessa.
Sateinen sunnuntai
on juuri sopiva päivä valmistaa uunissa pitkään haudutettua ohrapuuroa. Valmistin
puuroa makeuttamaan myös omenakiisselin, jonka tein kuivatuista omenoista. Toin
jonkin aikaa sitten kotoa isän kuivattamia omenoita aimoannoksen, ja niitä oli
nyt näppärä hyödyntää kiisselin
valmistamisessa. Kotipihan kuivatut omenat toivat kiisseliin kirpeyden
lisäksi paljon makeutta, joten kiisseli ei kaivannut paljon sokeria. Maista
kiisseliä ja lisää sokeria makusi mukaan.
Ohrauunipuuro:
1 1/2 l maitoa
2 1/2 dl
ohrasuurimoita
1 tl suolaa
Mittaa maito ja
ohrasuurimot uunivuokaan. Sekoita joukkoon suola. Paista miedolla lämmöllä,
noin 175-asteisessa uunissa, 1,5–2 tuntia. Jätä puuro jälkilämmölle hautumaan.
Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi omenakiisselin kera.
Kiisseli
kuivatuista omenoista:
3 dl kuivattuja
omenoita
1 l vettä
1 tl kanelia
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja
Keitä pienityt
omenat pehmeiksi vedessä. Poimi sitten omenat kattilasta pois ja sekoita veden
joukkoon kaneli, sokeri sekä sitruunamehu. Sekoita perunajauhot pieneen
tilkkaan kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen.
Anna vielä kiehahtaa, mutta älä keitä. Lisää lopuksi omenat takaisin kiisselin
joukkoon.
Puuro on vaivaton
ja täyttävä ateria. Entisaikoina ohra oli tärkein ruokaviljamme, mutta sen
käyttö on huomattavasti vähentynyt rukiin ja vehnän yleistyttyä ja riisin
syrjäytettyä sen aseman ruoanlaitossa 1950-luvulla. Suurin osa ohrasta meneekin
nykyisin eläinrehuksi. Ohrassa on kuitenkin yleisimpiin viljalajeihin verraten
hyvin proteiinia, ja se on myös runsaskuituista. Se onkin eritoten muuten vähän
proteiinia sisältävää ruokavalioita noudattaville erittäin suositeltava
ruokavilja.
* *
*
It’s a rainy Sunday, so what would be a better
meal than good old Barley Porridge slowly simmered in the oven. I also cooked
Apple Kissel that had dried apples in it. (You can also prepare the Kissel from
fresh apples, if you like) A while ago I brought dried apples from home: my
father had first carved the seedcases out and then sliced the apples. He then
hung the slices to a stick to dry. It’s a very convenient way to store apples,
if you have plenty of them. The apples were sour but also very sweet, so the
Kissel didn’t need much sugar. Taste the Kissel and add sugar to suit your own
taste.
1 1/2 l (3 pt) milk
2 1/2 dl (1 cup) barley groats
1 tsp. salt
Measure the milk and the barley in an oven pan.
Add salt and bake slowly in 175 C / 350 F oven for about 1,5–2 hours. Leave the
porridge to simmer in the oven after turning the heat off. Serve as it is or
with Apple Kissel, if you like.
Apple Kissel from dried apples:
3 dl (10 oz) dried apples
1 l (2 pt) water
1 tsp. cinnamon
3 tbsp. sugar
2 tbsp. lemon juice
3 tbsp. potato flour
Boil the apples in water until soft. Remove the
apples then, and add sugar, cinnamon and lemon juice to the kissel. Mix the
potato flour into a small amount of cold water and pour it slowly into the
kissel while stirring. Bring the kissel to boiling point and then remove from
the hot stove. Add the apples back into the kissel.
Porridge is a simple and effortless meal and also very filling. Back in the days barley was the main grain used in Finland,
but the usage had decreased significantly as wheat and rye became more common
and as rice overtook its place in cooking in the 1950’s. The main part of
barley crops in Finland is nowadays used as fodder for animals. However, barley
contains more protein than most grains, and it’s also very high in fibre.
Therefore it’s advisable to use it when following diet that contains less
protein (for example, vegan diet).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti