sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Sadesään puuro – Barley Oven Porridge


"Kuivattuja omenoita on näppärä hyödyntää kiisselin valmistuksessa.

Sateinen sunnuntai on juuri sopiva päivä valmistaa uunissa pitkään haudutettua ohrapuuroa. Valmistin puuroa makeuttamaan myös omenakiisselin, jonka tein kuivatuista omenoista. Toin jonkin aikaa sitten kotoa isän kuivattamia omenoita aimoannoksen, ja niitä oli nyt näppärä hyödyntää kiisselin  valmistamisessa. Kotipihan kuivatut omenat toivat kiisseliin kirpeyden lisäksi paljon makeutta, joten kiisseli ei kaivannut paljon sokeria. Maista kiisseliä ja lisää sokeria makusi mukaan.


Ohrauunipuuro:

1 1/2 l maitoa
2 1/2 dl ohrasuurimoita
1 tl suolaa

Mittaa maito ja ohrasuurimot uunivuokaan. Sekoita joukkoon suola. Paista miedolla lämmöllä, noin 175-asteisessa uunissa, 1,5–2 tuntia. Jätä puuro jälkilämmölle hautumaan. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi omenakiisselin kera.


Kiisseli kuivatuista omenoista:

3 dl kuivattuja omenoita
1 l vettä
1 tl kanelia
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja

Keitä pienityt omenat pehmeiksi vedessä. Poimi sitten omenat kattilasta pois ja sekoita veden joukkoon kaneli, sokeri sekä sitruunamehu. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen. Anna vielä kiehahtaa, mutta älä keitä. Lisää lopuksi omenat takaisin kiisselin joukkoon.


Puuro on vaivaton ja täyttävä ateria. Entisaikoina ohra oli tärkein ruokaviljamme, mutta sen käyttö on huomattavasti vähentynyt rukiin ja vehnän yleistyttyä ja riisin syrjäytettyä sen aseman ruoanlaitossa 1950-luvulla. Suurin osa ohrasta meneekin nykyisin eläinrehuksi. Ohrassa on kuitenkin yleisimpiin viljalajeihin verraten hyvin proteiinia, ja se on myös runsaskuituista. Se onkin eritoten muuten vähän proteiinia sisältävää ruokavalioita noudattaville erittäin suositeltava ruokavilja.


*  *  *


It’s a rainy Sunday, so what would be a better meal than good old Barley Porridge slowly simmered in the oven. I also cooked Apple Kissel that had dried apples in it. (You can also prepare the Kissel from fresh apples, if you like) A while ago I brought dried apples from home: my father had first carved the seedcases out and then sliced the apples. He then hung the slices to a stick to dry. It’s a very convenient way to store apples, if you have plenty of them. The apples were sour but also very sweet, so the Kissel didn’t need much sugar. Taste the Kissel and add sugar to suit your own taste.


Barley Oven Porridge:

1 1/2 l (3 pt) milk
2 1/2 dl (1 cup) barley groats
1 tsp. salt


Measure the milk and the barley in an oven pan. Add salt and bake slowly in 175 C / 350 F oven for about 1,5–2 hours. Leave the porridge to simmer in the oven after turning the heat off. Serve as it is or with Apple Kissel, if you like.




Apple Kissel from dried apples:

3 dl (10 oz) dried apples
1 l (2 pt) water
1 tsp. cinnamon
3 tbsp. sugar
2 tbsp. lemon juice
3 tbsp. potato flour

Boil the apples in water until soft. Remove the apples then, and add sugar, cinnamon and lemon juice to the kissel. Mix the potato flour into a small amount of cold water and pour it slowly into the kissel while stirring. Bring the kissel to boiling point and then remove from the hot stove. Add the apples back into the kissel.


Porridge is a simple and effortless meal and also very filling. Back in the days barley was the main grain used in Finland, but the usage had decreased significantly as wheat and rye became more common and as rice overtook its place in cooking in the 1950’s. The main part of barley crops in Finland is nowadays used as fodder for animals. However, barley contains more protein than most grains, and it’s also very high in fibre. Therefore it’s advisable to use it when following diet that contains less protein (for example, vegan diet). 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti