lauantai 29. syyskuuta 2012

Illanistujaisten kinkkupiiras – Quiche Lorraine



"Kotitekoisen pullan ja itse keitetyn kahvin sijaan kupponen kuumaa tulee trendikkään kahvilan design-kahvinkeittimestä ja leivonnainen valitaan lasisen vitriinin laajasta ammattilaisten valmistamien herkkujen valikoimasta.

Valitsin eilisiä illanistujaisia varten valmistettavaksi kinkkupiiraan, jota en muuten ole koskaan valmistanut. Kasasin erilaisista resepteistä taas itselle mieluisen version, ja pienoisella jännityksellä tarjottu piirakka kelpasi syöjilleen hyvin. Sanoisinpa, että se on varsin onnistunut kokonaisuus. Laitoin itse täytteeseen vielä pienen ripauksen suolaa, mutta omaan makuuni se teki piiraasta hieman liiankin suolaista, sillä pekoni ja aurinkokuivattu tomaatti tuovat suolaisuutta riittävästi.


Kinkkupiirakka:

Pohja:
150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
suolaa
3 rkl vettä

Täyte:
200 g palvikinkkua
1/2 kpl purjo
100 g pekonia
aurinkokuivattua tomaattia
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
2 dl kermaviiliä
150 g Emmental-juustoraastetta
basilikaa
mustapippuria

Nypi taikinaan ainekset vettä lukuun ottamatta murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirasvuoan (halkaisija n. 30 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen. Pane vuoka jääkaappiin 10–15 minuutiksi ja paista sitten 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Näin taikinan pinta sietää paremmin piiraan täytteitä. Valmista täyte sillä välin kun pohja paistuu. Paloittele pekoni ja ruskista se pannulla. Siirrä pekoni toiseen astiaan odottamaan. Pese ja leikkaa purjo pieniksi paloiksi ja kypsennä sitä hetki pannulla. Ripottele purjo, pekoni sekä pilkottu kinkku ja aurinkokuivattu tomaatti piiraspohjan päälle. Sekoita keskenään kananmunat, ruokakerma, kermaviili, juustoraaste sekä mausteet. Kaada seos piiraan päälle. Koristele halutessasi esimerkiksi leikatuilla kirsikkatomaateilla. Jatka piiraan kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia eli kunnes pinta on kauniisti ruskettunut. Tarjoile esimerkiksi fetasalaatin kera.



MARGINAALISSA:
Olen viime aikoina miettinyt suomalaista vierailukulttuuria. Ennen vanhaan oli yleisenä tapana piipahtaa tuttujen luona kylässä harva se päivä. Vierailu tuttavien luona ei kuitenkaan nykyisin ole yhtä itsestään selvää ja se vähintäänkin edellyttää asiasta sopimista ennakolta. Yllätysvieraisiin suhtaudutaan nihkeästi, ja ystäviä tavataan ainakin kaupungissa usein  mieluummin julkisilla paikoilla. Kotitekoisen pullan ja itse keitetyn kahvin sijaan kupponen kuumaa tulee trendikkään kahvilan design-kahvinkeittimestä ja leivonnainen valitaan lasisen vitriinin laajasta ammattilaisten valmistamien herkkujen valikoimasta. Vierailukulttuurista ja ystävien tapaamisesta on tullut jollain tavoin etäisempää. Tuntuu paljon intiimimmältä valmistaa itse kahvipullaa ja kaataa höyryävää juomaa itse ystävän kuppiin. Se tuntuu läheiseltä ja lämpimältä, kodikkaalta. Toisen ihmisen päästäminen omaan kotiin osoittaa  enemmän luottamusta ja avoimuutta, kuin pikainen lounastreffi kadun kulman kahvilassa.

*  *  *



I made a Quiche Lorraine for yesterday’s social evening. I’ve never actually made Quiche Lorraine, and I put together different recipes to make one to fit my own taste. And I have to say; it turned out to be a pretty perfect combination. I used some salt also in the filling, but the bacon and sun dried tomatoes give it enough salty taste so it was a bit too much.


Quiche Lorraine:

Pastry:
150 g (5 oz) margarine
2 dl (7 oz) plain flour
2 dl (7 oz) graham flour
1 dl  (3 oz) oat flakes
salt
3 tbsp. water

Filling:
200 g (7 oz) smoked ham
1/2 pc. leek
100 g (3,5 oz) bacon
sun dried tomatoes
3 eggs
2 dl (7 oz) cream
2 dl (7 oz) sour cream
150 g (5 oz) grated Emmental cheese
basil
black pepper

Pick all the pastry ingredients except water into a grainy mixture. Add cold water and mix into a pastry. Pat the pastry on the bottom and the edges of a pie tray (diameter about 30 cm / 12 inches): use flour for help. Put the tray in the refrigerator for about 10–15 minutes and then bake in about 200 C / 390 F oven for 10–15 minutes. This way the filling won’t soak the bottom of the pie. Prepare the filling while the pie tray is in the oven. Cut the bacon into small pieces and fry on a pan. Wash and cut the leek into small pieces and sauté for a while. Cut the ham and sun dried tomatoes into small pieces. Add the leek, bacon, ham and sun dried tomatoes onto the bottom of the pie. Mix together the eggs, sour cream, cream, grated cheese and spices. Add on top of the pie. You can decorate the pie with cherry tomatoes or such, if you like. Continue baking of the pie for about 30 minutes. Serve for example, with feta salad.



OVER THE EDGE:
Lately I’ve been thinking about the Finnish custom of visiting one’s friends. It used to be normal to visit one another’s’ home every now and then even without notifying them beforehand. Nowadays surprise visitors are not as welcome as before, and people don’t even visit their friends that often anymore. It’s “more convenient” to see each other in public places. Instead of baking yourself and making coffee at home for friends, people get their coffees from the design coffee makers in modern cafés and choose their baked goods from a glass showcase filled with professionally made delicacies. It all has become somewhat more… distant. Doesn’t it feel a lot more intimate to prepare the baked goods yourself and pour the steamy hot coffee for your friend yourself? It’s more intimate, warm and homely. Letting a person into your own home shows trust and openness, way more than a quick lunch date in a coffee shop at some street corner. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti