"Tämänkaltainen rauhallinen työskentely on yksi hyvä keino rauhoittua ja antaa mielen levätä.
Aikaisempien
vuosien viisastamana varasin pipareiden koristeluun tällä kertaa kokonaiset
kaksi päivää, sillä yhden päivän kestävä piparisessio johtaa usein väsymiseen
ja viimeisimpien piparkakkujen sotkuisuuteen. Koristelun osalta inspiroiduin
tällä kertaa pernikyistä, tšekkiläisistä
piparkakuista. Ne valmistetaan hunajan kera ja leivonnassa käytetään puista
kuviomuottia, jolla itse pipariin saadaan kauniita kuvioita. Tämän jälkeen
piparit kuorrutetaan pitsimäisin ja äärimmäisen tarkoin graafisin kuvioin. Ne
todella ovat henkeäsalpaavan kauniita. Halusin tavoitella tuota tarkkuutta,
vaikkei minulla kuviomuottia olekaan, ja ostin erityisen koristelukynän
saadakseni helposti aikaan ohuita ja tarkkoja kuvioita. Kynällä sai helpommin
siistiä jälkeä, mutta täydellinen työväline se ei ole. Pitääpä vielä etsiä
pieniä muovisia pussukoita, joilla tšekkiläisetkin näyttävät piparkakkunsa
koristelevan: niiden kärjen leikkaamalla saa pursotusaukosta juuri niin pienen
kuin tarve vaatii.
Piparkakkujen
kuorrute:
1 munanvalkuainen
2 1/2 dl
tomusokeria
Sekoita ainekset
huolellisesti keskenään ja pursota piparkakkujen päälle.
Piparkakkujen
koristelussa kärsivällisyys on hyve. Tällä tyylillä koristellessa kukin pipari
vaati 2–6 koristelukierrosta, joiden välissä annoin kuorrutteen kovettua.
Yksityiskohtaisissa koristeissa ei kannata pursottaa toisissaan kiinni olevia
kuvioita samanaikaisesti, vaan esimerkiksi ensin joka toinen ja vasta sitten
loput. Antamalla kuorrutteen kovettua välillä jäljestä saa tarkemman ja
piparista tulee moniulotteisempi. Pienissä joulukelloissa ja sydämissä käytin
pohjan suuremman pinnan sivelyyn tavallista oravankarvaista sivellintä. Jos
haluat piparille alueita, joissa on kuulas kuorrutekerros, suosittelen tekemään
kuorrutteesta ensin ohuempaa ja sivelemään tarvittavat alueet. Tämän jälkeen
kuorrutteeseen voi lisätä tomusokeria. Paksu kuorrute on tarpeen, jos haluaa
hyvin koholle jääviä kuvioita ja ehkäistä kuvioiden liika yhteen sulautuminen.
Joku saattaa
ajatella, että on hullua käyttää viisi tuntia piparkakkujen koristelemiseen.
Minusta se kuitenkin on rentouttavaa ja mielenkiintoista. Tämänkaltainen
rauhallinen työskentely on yksi hyvä keino rauhoittua ja antaa mielen levätä,
ja eikö juuri se ole tärkeä osa myös Joulua? En edes kaipaa musiikkia
puuhasteluni taustalle. Koko viikon hälyssä viettäneenä on ihanaa kuunnella
pelkkää hiljaisuutta ja olla itsekin välillä täysin vaiti.
* *
*
I love decorating gingerbreads. Whenever I bake
gingerbreads, I reserve a lot of time for decorating them. I actually bought a
cool decorating pen for the challenge this year, to be able to create a
beautiful, thin line easier. It wasn’t perfect, but a lot better than my
previous efforts.
This year my inspiration was pernikys, Czech gingerbreads. They contain
honey and are baked with special wooden figure moulds, followed by a pedantic,
graphic-like decoration. They’re absolutely beautiful! I of course didn’t have
access to any wooden moulds (how cool would that have been?), but I wanted to
create something similar to pernikys. The result is not as perfect, but they’re
still the most beautiful gingerbreads I have ever made.
Icing for Gingerbreads:
1 egg white
2 1/2 dl (1 cup) powdered sugar
Mix the ingredients carefully and use to
decorate gingerbreads.
When it comes to decorating gingerbreads,
patience is a virtue. This type of decoration required from 2 to 6 rounds of
icing. With detailed decoration extruding overlapping or apposite patterns
simultaneously is difficult, because they easily blend together. That’s why
it’s better to form first every second pattern, and then fill the gaps when the
first round of patterns has hardened a bit. By giving the icing some time to
harden, you’re more likely to get a sharper line and the cookie gets more dimensions.
In the small bells I used a normal paintbrush with squirrel hair to paint a
larger layer. If you want these kinds of areas with translucent icing, you
might want to first make a thinner mixture of icing and use it to paint the
cookies. After that you can easily add some powdered sugar to the mixture to
get it thicker. Thick icing is great, if you want your patterns to stay up and
not get blended into each others.
Some might think it’s crazy to use five hours
for decorating Christmas cookies. However, I find it relaxing and interesting.
It’s one way to slow down and put your mind to rest. I consider it to be an
important part of Christmas. I don’t even need any music to listen to while
working. After being in the middle of different types of noises for the whole
week, I find it soothing to have nothing else than silence to listen to, and to
be quiet for once.
Hei! Ihania pipareita :) Törmäsin blogiisi etsiessäni piparikuorrutteen reseptiä. Toimi kuin unelma tuo sinun ohjeesi <3
VastaaPoistaKiva kuulla! Tänä vuonna jäi minulta piparkakkujen teko väliin mutta ehkä ensi vuodeksi keksitään taas uutta :)
Poista