"On sääli, että näin ravinteikas marja jää suomalaisillakin pääsääntöisesti hyödyntämättä.
Olen tänä vuonna
ollut auttamattomasti myöhässä kaikkien villiyrttien kanssa, mutta onneksi
kasveilla on hieman omat rytminsä ja muun muassa pihlajaakin löytää edelleen
kerättäväksi. Innostuin viikonloppuna hoitamaan pois alta jälleen yhden
pitkittyneen suunnitelmani: ruusunmarjojen keruun. Olen ostanut yrttikuivurin,
jota toivon hyödyntäväni tulevaisuudessa vielä runsaasti, ja se pääsi
koekäyttöön kiulukoiden kanssa. Ruusunmarjojen säilöminen ei ole järin
miellyttävää puuhaa. Kookkaiden kiulukoiden kerääminen on hyvin vaivatonta,
mutta niiden käsittely vie aikaa. Poimimissani kiulukoissa oli myös tässä
vaiheessa jo melko paljon toukkia, jotka vähensivät saalistani (Kannattaakin
ehkä tarkistaa jo paikan päällä pari marjaa, jotta näkee onko pensaassa matoja:
näin voit koittaa löytää pensaan, johon toukat eivät vielä ole kerinneet).
Koversin kiulukoita kokonaiset neljä tuntia ja mieheni piti minua jo hulluna.
Mutta jos jotain on päättänyt niin pitäähän se toteuttaa, ja nyt ovat ihanat
kiulukan viipaleet täydellisessä, rapeassa kunnossa säilöttäväksi talven yli.
Ruusunmarjojen
kuivatus:
Koska ruusunmarjat
kannattaa huuhdella huolellisesti ennen niiden käsittelyä, ne voi kerätä mihin
aikaan päivästä tahansa. Poimi ruusunmarjoja, jotka ovat punertavia ja kypsiä,
mutteivät vielä tunnu pehmeiltä vaan napakoilta. Pehmeät ruusunmarjat ovat
hankalia käsitellä ja sisältävät todennäköisemmin toukkia. Huuhtele kiulukat
siivilässä ja aloita perkaaminen pyöräyttämällä kuihtuneet kehälehdet irti
kiulukasta. Tyveen jää helposti pieni tulppamainen kukkapohjus, joka on myös
hyvä tässä vaiheessa nyppäistä irti: sen mukana irtoavat kiulukan sisälle
kuivuneet emien varret, jolloin kiulukan kovertaminen sujuu siistimmin. Leikkaa
sitten kiulukat halki poikittain. Näin päin siemenet on helpompi kovertaa
teräväkärkisellä lusikalla kiulukan sisältä. Poistettuasi siemenet kuivata
halkaistut tai pienemmiksi viipaloidut kiulukat täysin kuiviksi joko
hyötykasvikuivurissa tai 30–40 -asteisessa uunissa luukku raollaan. Säilö
kiulukat ilmatiiviisiin purkkeihin.
Minkä tahansa
ruusun marjat ovat syötäväksi kelpaavia. Itse keräsin kurtturuusun (Rosa
Rugosa) kiulukoita, jotka ovat suuren kokonsa vuoksi mukavampia käsiteltäviä.
Tässä antamani ohjeistus perustuu itselleni nyt kehittyneeseen tekniikkaan,
jonka katsoin tekevän kiulukoiden perkaamisesta mahdollisimman siistiä ja
vaivatonta. Tosiasia kuitenkin on, että kiulukoiden perkaaminen vie paljon
aikaa ja siitä tuntuu jäävän melko vähän käteen verrattuna siementen määrään. Ilmeisesti kuitenkin myös siemeniä voi kuivata ja säilöä esimerkiksi
teessä käytettäväksi. Kiulukat kypsyvät elo–syyskuussa ja nytkin oli pensaissa
edelleen runsaasti raakoja kiulukoita, joten voit toki kerätä ruusunmarjoja
vähitellen, jolloin niiden puhdistaminen ei ole yhtä rasittavaa puuhaa.
Vaikka ymmärränkin
että ruusunmarjojen käsittelyn työteliäisyys vähentää niiden käyttöhaluja, on
silti sääli, että näin ravinteikas marja jää suomalaisillakin pääsääntöisesti
hyödyntämättä. Ruusunmarjassa on runsaasti C- ja E-vitamiinia sekä
karotenoideja. Tutkimusten mukaan missään muussa marjassa ei ole yhtä paljon
C-vitamiinia kuin ruusunmarjassa, ja E-vitamiininkin määrä on yleisiin öljyihin
ja siemeniin verrattuna huipputasoa. Karotenoideista ruusunmarja sisältää
beeta-karoteenia samassa määrin kuin porkkana ja lykopeenia suhteellisesti jopa
enemmän kuin tomaatti. Kuivattaessa vitamiinit eivät edes huomattavasti vähene,
joten se on erinomainen menetelmä säilöä tämä vitamiinipommi. Ruusunmarja on
kuivattuna monipuolinen villiyrtti, sillä siitä voi valmistaa muun muassa sosetta,
hilloa, kiisseliä sekä teetä, ja sitä voi käyttää esimerkiksi maukkaassa
vispipuurossa puolukan sijasta. Sokerin kanssa soseeksi keitetyt ruusunmarjat
säilyvät hyvin myös pakastettuna. Itse en ole vielä päättänyt millaisessa
yhteydessä tulen kiulukkani hyödyntämään, olen ripotellut niitä nyt vain myslin
sekaan. Kenties myöhemmät kokeilut
tulevat nähtäväksi täälläkin!
* *
*
This year I’m completely falling behind with
all my great plans about harvesting wild herbs. Luckily the plants seem to have
their own pace, and where for example another tree has produced ripe berries
long ago and they’re already outdated, another tree still has them in perfect
condition for me to pick. I’ve picked some rowanberries and frozen them, but
this weekend I finally managed to pick rose hips, as well. I’ve bought a dryer
that I plan to use a lot in the future, and now I had the chance to try it out.
Preservation of rose hips is not exactly pleasant. It’s very effortless to pick
the large hips, but cleaning them takes a lot of time. As I am falling behind
with the task, many of the rose hips also had worms in them, so I didn’t get as
much cleaned as I had planned (A good thing would be to check out a couple of hips on
location to see if the worms have found the rose bush: this way you can try to
find another one). I spent four hours cleaning the hips and my husband thought
I was crazy. But you know, if you’ve decided to do something, you gotta finish
it! Now I have perfect dry rose hips to keep for the winter.
How to Dry Rose Hips:
As you need to rinse the rose hips carefully,
it doesn’t matter when you collect them; they can still have some dew on them.
Only pick rose hips that are red and ripe, but still firm, not soft. The soft
rose hips are very difficult to handle and will more likely contain worms.
Rinse the hips in a strainer and start cleaning them by rolling over the
withered tepals. The small plug-like receptacle easily stays on the stem of the
tepals, so pick it out, as well; that way you’re able to remove most of the withered
pistil styles and cleaning up the hip will be easier. Cut the hips in half; I
recommend doing this crosswise, not lengthwise. This way the seeds are easier
to cave out with a sharp tipped spoon. After you have removed the seeds, you
can still slice the hips if you want to. Dry them in a dryer or in the oven
(30–40 C / 86–104 F) with the door slightly open. Store the dry rose hips in
air tight jars.
You can eat any rose hips. I picked Rugosa rose
hips that are larger and therefore easier to pick and handle. The instructions
I’m giving you now are based on the technique I made out when cleaning out the
hips; I felt it was easier to clean them this way. But the truth is, that
cleaning rose hips takes a lot of time and it seems to create more seeds than
things to dry. Apparently some people also dry and store the seeds for tea,
though. The rose hips ripen during August and September, and on the weekend I
still saw some raw hips. You can pick and dry the hips little by little; that
way it won’t be as arduous.
Even though I understand that the hard work
diminishes the use of rose hips, it’s truly a pity that they are not used more
in Finland, either. Rose hips contain huge amounts of nutrients, such as
vitamin C and E and carotenoids. According to researches rose hips contain more
vitamin C than any other berries, and the amount of vitamin E is also on high
level compared to most oils and seeds. When it comes to carotenoids, rose hips
contain beta-carotene as much as carrots do, and lycopene even more than tomatoes.
The vitamins survive the drying process and therefore dried rose hips are true
vitamin bombs. You can use the dried hips for jam, mash, kissel and tea, and
make, for example, delicious whipped porridge using them instead of
lingonberries. If you cook the hips with sugar to make mash, you can also
easily store it in the freezer. I haven’t yet decided where I want to use my
rose hips. I have been adding them to some muesli, but the future experiments
will be brought to daylight later on.
Hei, olisi kiva kuulla minkälaisia käyttökokemuksia sinulla/muilla lukijoilla ruusunmarjasta on. Itse ajattelin nopeasti että laittaisin suoraan perattuna pakkaseen ja sitten smoothien joukkoon. Jauheena olisi varmasti helppo kanssa käyttää, mutta miten siitä saisi helposti jauhetta?
VastaaPoistaHei! Minustakin olisi mukava kuulla jos joku on käyttänyt ruusunmarjoja. Itse käytin niitä kotitekoisen myslin joukossa mutta muuten en niitä tainnutkaan käyttää. Nyt ei ole pariin vuoteen tullut kerättyä marjoja. Itse olisin kiinnostunut kokeilemaan niistä hilloa sekä kiisseliä. Smoothiessa toimivat varmasti mainiosti ja pakastamisen pitäisi olla oiva tapa säilöä ruusunmarjoja. Ne ovat aika vankkatekoisia kuivattuna joten jauhaminen voi olla haastavaa. Itse olen jauhanut kuivia kasveja (nokkonen, horsma, voikukka yms.) ihan vain rautasiivilän läpi hieromalla mutten usko että ruusunmarjat saa niin heppoisin keinoin jauheeksi. Voisikohan ruusunmarjoja säilöä myös alkoholiin rommiruukkutyylisesti?
VastaaPoista