lauantai 6. lokakuuta 2012

Aito ja alkuperäinen perunalaatikko – Old Style Potato Casserole

"Tämä ruoka on kuin suomalaisten perinteiden ruumiillistuma: se on vaivaton valmistaa ja siinä käytetään erittäin yksinkertaisia raaka-aineita. 

Tänään pääsin viimein kokeilemaan loistavaa reseptiä. Iso-isoäitini on valmistanut perunalaatikkoa samaisella reseptillä jo vuosisadan alussa, kenties aikaisemminkin, sain nimittäin ohjeen isoisältäni, joka on itse syntynyt 20-luvulla. Käyn hänen luonaan yleensä kerran viikossa ja rupattelemme ja keittelemme kahvia. Välillä olen päässyt maistelemaan hänen erinomaisia keitoksiaan, ja tällä kerralla hän oli kypsentänyt uunissa hitaasti perunalaatikkoa. Maistellessamme hellan ääressä jäähtynyttä laatikkoa hän selitti minulle yksityiskohtaisesti valmistustavan, ja siinä napostellessamme vuoallisesta katosi melkein puolet, niin hyvää se oli! Minulle tämä ruoka on kuin suomalaisten perinteiden ruumiillistuma: se on vaivaton valmistaa ja siinä käytetään erittäin yksinkertaisia raaka-aineita. Perunalaatikkoon tulee paksuja siivuja sian kylkeä, muhkeita perunoita ja mehukkaita sipuleita. Ainoa mauste on suola. Mutta se toimii!


Ukin perunalaatikko:

4 suurta perunaa (n. 850g)
2 suurta sipulia
500–600 g paksuja siankylkiviipaleita
5 dl maitoa
1 kananmuna
2 tl suolaa

Viipaloi perunat ja sipuli paksuiksi lastuiksi (jätä sipulin renkaat yhteen). Perunan, sipulin ja kylkiviipaleiden kuuluisi olla suht saman paksuisia. Lado syvään uunivuokaan pohjalle alle kolmannes lihasta, sitten kolmannes perunasta ja lopuksi puolet sipulista. Toista kerrostaminen. Lado lopuksi vielä ohut kerros lihaa, loput perunoista ja päälle pari kylkiviipaletta. Sekoita keskenään maito, kananmuna ja suola ja kaada pataan. Maidon kuuluu melkein peittää perunat, mutta jätä riittävästi varaa reunoille, jotta helposti kuohuva maito ei uunissa tule vuoasta yli. Vuoka kannattaakin varuiksi asettaa uunissa leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Paista perunalaatikkoa ensin 250-asteisessa uunissa kiehumispisteeseen asti. Alenna sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista 1,5 tuntia. Alenna lämpö vielä 150 asteeseen ja anna laatikon muhia puoli tuntia. Voit jättää laatikon uuniin vielä jälkilämmölle: ideana on, että ainekset kypsyvät läpikotaisin ja maut sekoittuvat toisiinsa.
Perunalaatikossa toimii parhaiten hieman teollisesti leikattuja siivuja paksummat kylkiviipaleet. Yritin saada niitä itsekin läheisen marketin lihatiskiltä, mutta heillä ei ollut tarjolla muuta kuin hyllyssä olevia Saarioisen sekä Rainbow:n valmisviipaleita. Valitsin Saarioisen Kastikelihan, koska sen viipaleet olivat verrokkia hieman paksumpia, mutta paksumpiakin olisivat tosiaan voineet olla. Suosittelen lihatiskiltä kysäisemistä. Laitoin laatikon kylmään uuniin yhdentoista aikaan, ja jälkilämmön käyttämisen jälkeen otin sen pois vasta kahden tienoilla. Tämä ruoka on tosiaan parhaimmillaan silloin, kun perunat ovat suorastaan ylikypsiä ja sipuli makeutunut ja pehmennyt täysin.

Kuten varmaan kaikki tiedämme, porsaan kylki ei ole mitään kevyintä kamaa – tuleehan pekoni samasta osasta possua. Juuri kylkiviipaleiden rasva tekee tästä laatikosta niin mehevää ja hyvää, enkä koe tarpeelliseksikaan että tästä ruoasta pitäisi yrittää kehitellä kevyempää versiota. Syödään terveellisemmin huomenna, tänään voidaan herkutella!


*  *  *Today I will share a magnificent recipe with you. It’s something that my great grandma has made in the early 1900’s. I came across this yumminess when I paid a weekly visit to my grandpa’s a few weeks ago. He told me in detail how he had prepared the dish, as we stood by the stove with spoons in our hands, tasting the soft potatoes and sweet onion, until almost half of the casserole had vanished. To me, this casserole represents the ultimate epitome of traditions in Finland. It’s effortless and put together from the simplest ingredients. It’s got thick slices of pork side, tasty potatoes and juicy onions seasoned with nothing else than salt. And I’m telling you; it works. Try it out yourself!


Grandpa’s Potato Casserole:

4 large potatoes (about 850 g / 2 lbs)
2 large onions
500–600 g (1–1,5 lbs) thick pork side slices
5 dl (2 cups) milk
1 egg
2 tsp. salt

Cut the potato and onion into thick slices (keep the onion rings together). The onions, potatoes and pork slices should be about same thickness. Assemble in deep casserole first about one third of the pork slices on the bottom, then one third of the potatoes and half of the onions. Repeat. Add one more, thin layer of pork, then the rest of the potatoes and on top a couple of pork slices. Mix together milk, egg and salt and pour into the casserole. The amount of milk depends on the size of the casserole; it should not cover all the potatoes, but there should be plenty. Remember that milk foams easily when boiled! You should probably put the casserole on an oven tray, which is covered with baking paper, just to be safe. Bake in the oven first in 250 C / 480 F until the milk boils. Lower the temperature to 200 C / 390 F and bake for about 1,5 hours. Lower the temperature once more, into 150 C / 300 F and leave to simmer at least for half an hour. You can leave the casserole in the oven after turning the heat off to simmer even more; the idea is to get the ingredients all soft and juicy. Serve as it is.
As we all well know, pork side is not the lightest of meat (I don’t think anything that comes from even close to the same source as bacon can be light, for that matter). But the fat is what makes Potato Casserole so delicious. I don’t think it’s possible to make a version of this dish that would be healthier and leaner. Actually, I don’t think there’s any need trying to do so. The casserole is sinfully tasty and that’s how life should be every now and then. We can eat healthy tomorrow: today is for relishing.
8 kommenttia:

 1. Älkää hyvät ihmiset missään nimessä laittako lihaa minnekään muualle kuin aivan päälimmäiseksi. Päällä niistä tulee mukavan rapsakoita ja syötäviä ja niistä valuva rasva kypsentää perunat ja sipulit. Alla niistä tulee niljakoita läskipaloja, joita on vähän kypsennetty omassa rasvassaan.

  VastaaPoista
 2. Kukin taaplaa tyylillään! Minä en muuttaisi tästä reseptistä mitään. Päällä lihasta tulee kyllä rapeaa, olet siinä oikeassa, mutta en ole samaa mieltä alemmassa kerroksessa kypsytetystä lihasta. Siitä tulee pehmeää ja maistuvaa, enkä haluaisi rouskutella lihaa koko laatikollisen edestä :)

  VastaaPoista
 3. Jos ei tykkää "niljakoista läskipaloista" kuten minä, voi lihapalat ruskistaa ennen varsinaista kypsennystä, eikä kaikkia lihoja tarvitse kärventää laatikon päällä. Näin minä olen saanut perunalaatikosta mieleistä.

  VastaaPoista
 4. Tämäkin on mahdollista, kyllä. Itsekään en ole paksun läskikerroksen ystävä, mutta tällaisissa kylkiviipaleissa ei minulla ole ongelmaa ollut. Läskisoosi tms. suuremmat palaset sitten ovat asia erikseen.

  VastaaPoista
 5. Tällä reseptillä tänään tein perunalaatikkoa. Aivan ihanaa tuli, eikä niistä "niljakoista läskipaloista" ollut tietoakaan. Suosittelen!

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla että resepti on todettu muuallakin toimivaksi. Kyllä meidän Ievi-mummu olisi tyytyväinen!

  VastaaPoista
 7. Pakko kyllä kokeilla... Olen pitkään etsinyt tätä oikean pottulootan reseptiä. Muistisairas mummoni nimittäin teki juuri tämän kaltaista laatikkoa mutta ei enää muistanut mitä siihen tulee.

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla että nyt tuntuu löytyneen tuttu resepti! Olen jälkikäteen huomannut ukkini joskus sekoittavan maidon kanssa pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, jolloin se suurustuu. Aikoinaan kun tämän päivityksen tein, ei tästä ollut puhetta ja loistavaa tuli ilmankin. Toimii siis niin tai näin.

  VastaaPoista