"Tämä ruoka on kuin suomalaisten perinteiden ruumiillistuma: se on vaivaton valmistaa ja siinä käytetään erittäin yksinkertaisia raaka-aineita.
Tänään pääsin
viimein kokeilemaan loistavaa reseptiä. Iso-isoäitini on valmistanut
perunalaatikkoa samaisella reseptillä jo vuosisadan alussa, kenties
aikaisemminkin, sain nimittäin ohjeen isoisältäni, joka on itse syntynyt
20-luvulla. Käyn hänen luonaan yleensä kerran viikossa ja rupattelemme ja
keittelemme kahvia. Välillä olen päässyt maistelemaan hänen erinomaisia
keitoksiaan, ja tällä kerralla hän oli kypsentänyt uunissa hitaasti
perunalaatikkoa. Maistellessamme hellan ääressä jäähtynyttä laatikkoa hän
selitti minulle yksityiskohtaisesti valmistustavan, ja siinä napostellessamme
vuoallisesta katosi melkein puolet, niin hyvää se oli! Minulle tämä ruoka on
kuin suomalaisten perinteiden ruumiillistuma: se on vaivaton valmistaa ja siinä
käytetään erittäin yksinkertaisia raaka-aineita. Perunalaatikkoon tulee paksuja
siivuja sian kylkeä, muhkeita perunoita ja mehukkaita sipuleita. Ainoa mauste
on suola. Mutta se toimii!
Ukin
perunalaatikko:
4 suurta perunaa
(n. 850g)
2 suurta sipulia
500–600 g paksuja
siankylkiviipaleita
5 dl maitoa
1 kananmuna
2 tl suolaa
Viipaloi perunat ja
sipuli paksuiksi lastuiksi (jätä sipulin renkaat yhteen). Perunan, sipulin ja
kylkiviipaleiden kuuluisi olla suht saman paksuisia. Lado syvään uunivuokaan
pohjalle alle kolmannes lihasta, sitten kolmannes perunasta ja lopuksi puolet
sipulista. Toista kerrostaminen. Lado lopuksi vielä ohut kerros lihaa, loput
perunoista ja päälle pari kylkiviipaletta. Sekoita keskenään maito, kananmuna
ja suola ja kaada pataan. Maidon kuuluu melkein peittää perunat, mutta jätä
riittävästi varaa reunoille, jotta helposti kuohuva maito ei uunissa tule
vuoasta yli. Vuoka kannattaakin varuiksi asettaa uunissa leivinpaperilla
päällystetyn pellin päälle. Paista perunalaatikkoa ensin 250-asteisessa uunissa
kiehumispisteeseen asti. Alenna sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista 1,5
tuntia. Alenna lämpö vielä 150 asteeseen ja anna laatikon muhia puoli tuntia.
Voit jättää laatikon uuniin vielä jälkilämmölle: ideana on, että ainekset
kypsyvät läpikotaisin ja maut sekoittuvat toisiinsa.
Perunalaatikossa
toimii parhaiten hieman teollisesti leikattuja siivuja paksummat
kylkiviipaleet. Yritin saada niitä itsekin läheisen marketin lihatiskiltä,
mutta heillä ei ollut tarjolla muuta kuin hyllyssä olevia Saarioisen sekä
Rainbow:n valmisviipaleita. Valitsin Saarioisen Kastikelihan, koska sen
viipaleet olivat verrokkia hieman paksumpia, mutta paksumpiakin olisivat
tosiaan voineet olla. Suosittelen lihatiskiltä kysäisemistä. Laitoin laatikon
kylmään uuniin yhdentoista aikaan, ja jälkilämmön käyttämisen jälkeen otin sen
pois vasta kahden tienoilla. Tämä ruoka on tosiaan parhaimmillaan silloin, kun
perunat ovat suorastaan ylikypsiä ja sipuli makeutunut ja pehmennyt täysin.
Kuten varmaan
kaikki tiedämme, porsaan kylki ei ole mitään kevyintä kamaa – tuleehan pekoni
samasta osasta possua. Juuri kylkiviipaleiden rasva tekee tästä laatikosta niin
mehevää ja hyvää, enkä koe tarpeelliseksikaan että tästä ruoasta pitäisi
yrittää kehitellä kevyempää versiota. Syödään terveellisemmin huomenna, tänään
voidaan herkutella!
* *
*
Today I will share a magnificent recipe with
you. It’s something that my great grandma has made in the early 1900’s. I came
across this yumminess when I paid a weekly visit to my grandpa’s a few weeks
ago. He told me in detail how he had prepared the dish, as we stood by the
stove with spoons in our hands, tasting the soft potatoes and sweet onion,
until almost half of the casserole had vanished. To me, this casserole represents
the ultimate epitome of traditions in Finland. It’s effortless and put together
from the simplest ingredients. It’s got thick slices of pork side, tasty
potatoes and juicy onions seasoned with nothing else than salt. And I’m telling
you; it works. Try it out yourself!
Grandpa’s Potato Casserole:
4 large potatoes (about 850 g / 2 lbs)
2 large onions
500–600 g (1–1,5 lbs) thick pork side slices
5 dl (2 cups) milk
1 egg
2 tsp. salt
Cut the potato and onion into thick slices
(keep the onion rings together). The onions, potatoes and pork slices should be
about same thickness. Assemble in deep casserole first about one third of the
pork slices on the bottom, then one third of the potatoes and half of the
onions. Repeat. Add one more, thin layer of pork, then the rest of the potatoes
and on top a couple of pork slices. Mix together milk, egg and salt and pour
into the casserole. The amount of milk depends on the size of the casserole; it
should not cover all the potatoes, but there should be plenty. Remember that
milk foams easily when boiled! You should probably put the casserole on an oven
tray, which is covered with baking paper, just to be safe. Bake in the oven
first in 250 C / 480 F until the milk boils. Lower the temperature to 200 C /
390 F and bake for about 1,5 hours. Lower the temperature once more, into 150 C
/ 300 F and leave to simmer at least for half an hour. You can leave the casserole
in the oven after turning the heat off to simmer even more; the idea is to get
the ingredients all soft and juicy. Serve as it is.
As we all well know, pork side is not the
lightest of meat (I don’t think anything that comes from even close to the same
source as bacon can be light, for that matter). But the fat is what makes
Potato Casserole so delicious. I don’t think it’s possible to make a version of
this dish that would be healthier and leaner. Actually, I don’t think there’s
any need trying to do so. The casserole is sinfully tasty and that’s how life
should be every now and then. We can eat healthy tomorrow: today is for
relishing.
Älkää hyvät ihmiset missään nimessä laittako lihaa minnekään muualle kuin aivan päälimmäiseksi. Päällä niistä tulee mukavan rapsakoita ja syötäviä ja niistä valuva rasva kypsentää perunat ja sipulit. Alla niistä tulee niljakoita läskipaloja, joita on vähän kypsennetty omassa rasvassaan.
VastaaPoistaKukin taaplaa tyylillään! Minä en muuttaisi tästä reseptistä mitään. Päällä lihasta tulee kyllä rapeaa, olet siinä oikeassa, mutta en ole samaa mieltä alemmassa kerroksessa kypsytetystä lihasta. Siitä tulee pehmeää ja maistuvaa, enkä haluaisi rouskutella lihaa koko laatikollisen edestä :)
VastaaPoistaJos ei tykkää "niljakoista läskipaloista" kuten minä, voi lihapalat ruskistaa ennen varsinaista kypsennystä, eikä kaikkia lihoja tarvitse kärventää laatikon päällä. Näin minä olen saanut perunalaatikosta mieleistä.
VastaaPoistaTämäkin on mahdollista, kyllä. Itsekään en ole paksun läskikerroksen ystävä, mutta tällaisissa kylkiviipaleissa ei minulla ole ongelmaa ollut. Läskisoosi tms. suuremmat palaset sitten ovat asia erikseen.
VastaaPoistaTällä reseptillä tänään tein perunalaatikkoa. Aivan ihanaa tuli, eikä niistä "niljakoista läskipaloista" ollut tietoakaan. Suosittelen!
VastaaPoistaKiva kuulla että resepti on todettu muuallakin toimivaksi. Kyllä meidän Ievi-mummu olisi tyytyväinen!
VastaaPoistaPakko kyllä kokeilla... Olen pitkään etsinyt tätä oikean pottulootan reseptiä. Muistisairas mummoni nimittäin teki juuri tämän kaltaista laatikkoa mutta ei enää muistanut mitä siihen tulee.
VastaaPoistaKiva kuulla että nyt tuntuu löytyneen tuttu resepti! Olen jälkikäteen huomannut ukkini joskus sekoittavan maidon kanssa pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, jolloin se suurustuu. Aikoinaan kun tämän päivityksen tein, ei tästä ollut puhetta ja loistavaa tuli ilmankin. Toimii siis niin tai näin.
VastaaPoista