maanantai 17. syyskuuta 2012

Järvikalaa lautasella – Pike Steaks


"Myllyn läpi jauhettuna kalasta hienontuvat kaikki ruodot, ja siitä on helppo muotoilla maittavia pihvejä.

Viikonloppureissu Etelä-Savoon kotikulmilleni oli oikeaa sadonkorjuun juhlaa. Puutarhasta nousi valtavia valkosipuleita, puut notkuivat omenoita ja metsästä kannettiin suuria, meheviä puolukoita. Tämä aika vuodesta on kylmästä kesästäkin huolimatta antoisaa aikaa. Kannoin kotiin selkä vääränä tuoretta ruokaa, joita yritin mahduttaa pakastimeemme heikohkolla tuloksella. Osan puolukoista säilöin isäni kehotuksesta vanhan kansan oppien mukaisesti. Survoin ne perunansurvimella astiaan ja painelin tiiviisti liemeensä. Suoraan puolukoiden päälle asetin tiiviisti leivinpaperin, jonka painoin vielä pienen kattilan kannen alle. Astia päätyi kylmälle parvekkeelle hämärään nurkkaan. Lähipäivinä puolukoista olisi tarkoitus keittää mehua. Reissulta lähti mukaan myös kuivattuja yrttejä, kantarelleja, nauriita, punajuuria, omenahilloa, kahden hauen fileet sekä pihlajanmarjoja. Katiskasta haetut pienehköt hauet perattiin kotona ja tänään jauhoin ne myllyllä kalapihvejä varten.




Haukipihvit:

1/2 dl korppujauhoja
1 dl maitoa
500 g haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
valkopippuria
sitruunapippuria
tilliä

Laita korppujauhot maidon sekaan turpoamaan. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä kananmunat. Pilko sipuli ja hienonna se hyvin pieneksi, lisää muiden ainesten joukkoon. Jauha haukifileet lihamyllyllä kahteen kertaan. Samassa voit myös jauhaa valkosipulin kynnet. Sekoita jauhettu kala muihin aineksiin ja mausta. Muotoile massasta pihvejä ja paista niitä pannulla keskilämmöllä molemmin puolin. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden sekä maitokastikkeen kera.


Olen itse hieman ruotokammoinen, ja kenties senkin vuoksi kalan syöminen on jäänyt minulla aikuisiällä melko vähälle. Myllyn läpi jauhettuna kalasta kuitenkin hienontuvat kaikki ruodot, ja siitä on helppo muotoilla maittavia pihvejä. Painelin massan piparivuoan läpi pannulle, jolloin pihveistä tuli pyöreitä. Massa on kuitenkin sen verran kiinteää, että siitä on helppo painella hyvin kasassa pysyvät pihvit sellaisenaankin, ja miksei massaa voisi muotoilla yhtä lailla kalapulliksikin. Pihvejä voi maustaa oman maun mukaan hyvin monipuolisesti.


*  *  *




Last weekend I went home to Southern Savonia. Despite the cold summer, it was a true festivity of the harvest season. There were huge garlics, beautiful apples and juicy lingonberries. I could hardly carry all my bags back home; they were so full with fresh, organic food. I couldn’t even fit them all to the freezer. Lingonberries can be preserved by mashing them into a bowl, so they are covered with their own juice; place a piece of baking paper tightly onto them and press it down with a lid from a kettle. Store in a cool place. When I’ll have enough time, I’ll prepare the lingonberries by boiling them into juice. I also brought home dried herbs, chantarelles, turnips, red beets, apple jam, two fillets of pike fish and a lot of rowan berries. The pike fish caught in a fish trap were gutted and today I minced the fillets to prepare some fish steaks.


Pike Steaks:

1/2 dl (1,7 oz) breadcrumbs
1 dl (1/2 cup) milk
500 g (1 lb) pike fillet
2 tbsp. lemon juice
2 eggs
1 onion
3 garlic cloves
1 tsp. salt
white pepper
lemon pepper
dill

Mix the breadcrumbs with milk. Add lemon juice and eggs. Cut the onion into small pieces and add them to the mixture. Mince the pike fillets twice in a grinder. You can also grind the garlic with the fish. Mix the fish into other ingredients. Shape into steaks and fry on medium temperature on both sides. Serve with boiled potatoes and the traditional white gravy.


I myself have a slight fear of fish bones, and I haven’t eaten much fish since I moved out from home. In fish steaks you can’t feel the bones. The minced fish is easy to shape into steaks, why not also into fish balls. I used a mould to make even sized steaks. It’s easy to season the fish steaks to fit your own personal taste. Some use soy sauce and chili with pike, others prefer fresh dill or chive. Try it yourself to find out what best suits your taste.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti