"Veljeni kiinnitti kattilan kanteen myrkytyskeskuksen puhelinnumeron sekä pääkallon kuvan.
Mikä olisikaan
perinteisempi suomalainen arkiruoka kuin pelkistetyt lihapullat ja ruskea
kastike perunoiden kanssa nautittuna? Vinkin oluen käyttämiseen ruskeassa
kastikkeessa olen saanut isoisältäni, joka on aika taituri kastikkeen, keiton
ja läskisoosin valmistamisessa. Unohdin ostaa oluen kauppareissulla, joten
lihapullataikinan vetäytyessä piipahdin lähikauppaan hakemaan pullollisen
varta vasten kastikkeeseen. Päätin myös lorauttaa olutta mausteeksi
lihapulliin, ja sehän sopii niihin mainiosti! Kun koko pullollinen ei kulu
ruokaan, on mukava siemailla huurteista lihapullien paistamisen lomassa.
Oluella maustetut
lihapullat:
1 sipuli
2–3
valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1/4 dl keskiolutta
3 rkl vehnäjauhoja
400 g naudan
jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikaa
Pieni sipuli ja
purista valkosipuli astiaan. Riko astiaan kananmuna, kaada joukkoon olut ja
mittaa vehnäjauhot. Lisää loput ainekset. Puristele sekaisin kädellä niin, että jauhelihan rakenne
rikkoutuu ja taikinasta tulee tasaista. Anna vetäytyä hetki. Ruskista
valurautapannulla nokare voita ja paista tasakokoisia lihapullia keskilämmöllä
n. 10–12 minuuttia lihapullan koosta riippuen. Tarkista leikkaamalla yksi
lihapulla halki, että ne ovat kypsiä. Voit ottaa pannulle jäävät sipulit
talteen erilliseen astiaan ruskeaa kastiketta varten.
Oluella maustettu ruskea kastike:
1 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3/4 dl keskiolutta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikaa
Ruskistin itse kastikkeeseen tulevaa suurustetta hieman liian kauan, ja kastike oli vähän paahteisen makuista. Ruskistaessa tuleekin olla tarkka, sillä värin kehittymistä seuraillessa se, milloin suurusteen tummuus on juuri sopiva, tulee yllättävän nopeasti. Lisää kastikkeeseen nestettä maltillisesti: on helppo sekoittaa joukkoon lisää vettä, mutta lisäsuurusteen tekeminen ei ole yhtä mukavaa. Tällöin onkin näppärää, kun kaapissa on kaupan suurustetta, jota voi ripotella suoraan liian laihan kastikkeen päälle.
Itse en ole tehnyt
ruskeaa kastiketta aikoihin. Lapsuusaikoina se oli hyvinkin yleinen lisuke
kotiruoassamme, ja murrosikäisenä harjoittelin sen valmistamista. Kastiketta
valmistettaessa on ihana haistella paistuvan suurusteen tuoksua. Muistan yhden kerran, kun kastike oli taivaallisen hyvää, tosin en muista sitä, minkä mausteiden ansiota se oli. Muistan kyllä vielä
paremmin sen kerran, kun kastikkeeni epäonnistui, ja veljeni kiinnitti pöytään
jätetyn kattilan kanteen myrkytyskeskuksen puhelinnumeron sekä pääkallon
kuvan varoitukseksi myöhemmin kotiin palaavalle isälle. Urani kastikkeen
valmistajana ei siis ole mitenkään vakaalla pohjalla. Ohessa oleva resepti
kastikkeelle on erittäin karsittu olutta lukuun ottamatta, mutta siihen on
mukava lisätä mausteita oman maun mukaan: joku laittaa mukaan ketsuppia tai
tomaattipyreetä, joku soijaa tai tulisia mausteita. Omaan makuuni olut sopii
kastikkeen sivujuonteeksi hyvin.
* * *
If you’re looking for the ultimate Finnish everyday food, it doesn’t get any simpler than this: basic Finnish Meatballs served with Brown Sauce and boiled potatoes. The tip to use beer in the brown sauce is from my grand father, whom is quite a whiz making sauces and soups. I decided to also add a bit of beer to the meatballs, and I think it suits the taste well. As the whole bottle of beer won’t be needed for the food, it’s nice to enjoy some while frying the meatballs.
Finnish Meatballs Seasoned with Beer:
1 onion
2–3 cloves of garlic
1 egg
25 ml (1 oz) light beer
3 tbsp. plain flour
400 g (14 oz) minced meat
1 tsp. salt
1 tsp. black pepper
1 tsp. paprika
butter
Start by peeling and cutting the onion into a
bowl. Add the rest of the ingredients. Mix with your hand, so that the texture
of the meat breaks up. Let the batter rest for a while. Fry a piece of butter
on a cast iron pan and fry even sized meatballs on medium heat for about 10–12
minutes, depending on the size of the meatballs. Check they’re done, by cutting
one meatball in half: there should be no pink. You can take the onion pieces
left on the pan on hold for the brown sauce, if you will.
Brown Sauce Seasoned with Beer:
1 tbsp. butter
3 tbsp. plain flour
2 1/2 dl (1 cup) water
1 dl (1/2 cup) light beer
1 tsp. salt
1 tsp. black pepper
1 tsp. paprika
Prepare the thickener for sauce by frying the
butter on a cast iron pan and carefully mixing the flour to it. Brown it while
stirring quietly. When the thickener is somewhat the colour of milk coffee, add
water gradually while carefully mixing. After water, add beer in the same
manner. If you have some onion left from the meatballs, you can add it to the
sauce (The onion put to the sauce should be fried). Season the sauce with salt,
black pepper and paprika. Let it simmer for about 10 minutes. Serve with
Finnish Meatballs and boiled potatoes.
I browned the thickener to the sauce a bit too
long, and the sauce got a wee bit roasted flavour. You should be careful while
browning, because the right colour comes on quickly: it takes a while to stir
the thickener, you wait and wait… and suddenly the colour is a bit too dark.
Add liquid little by little, so you can see how thick the sauce gets: it’s much
easier to add more liquid than to start browning more thickener to the sauce.
That’s why it’s good to have some sauce thickener from the store that you can
simply add onto the sauce when it’s already hot.
I have not cooked Brown Sauce for a while. When I was a child it was a very common side dish, and later on I learned how to do it myself. The scent of the frying butter and flour is sensational. I remember one day when I made the sauce and it tasted just perfect. I wonder what kind of spices I used… But even better I remember that day when I completely messed up the sauce. My brother attached a phone number to a poison centre and drew a picture of a skull onto the kettle to warn my father who hadn’t come home for dinner, yet. Safe to say, my career as a sauce cook didn’t start off strongly. This recipe for the sauce is very simple, if you leave out the beer. It’s easy to season with spices of your own taste: add some ketchup, tomato sauce or purée, or perhaps soy sauce or hot spices. For me the taste of the beer fits the sauce like a glove.
I have not cooked Brown Sauce for a while. When I was a child it was a very common side dish, and later on I learned how to do it myself. The scent of the frying butter and flour is sensational. I remember one day when I made the sauce and it tasted just perfect. I wonder what kind of spices I used… But even better I remember that day when I completely messed up the sauce. My brother attached a phone number to a poison centre and drew a picture of a skull onto the kettle to warn my father who hadn’t come home for dinner, yet. Safe to say, my career as a sauce cook didn’t start off strongly. This recipe for the sauce is very simple, if you leave out the beer. It’s easy to season with spices of your own taste: add some ketchup, tomato sauce or purée, or perhaps soy sauce or hot spices. For me the taste of the beer fits the sauce like a glove.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti