tiistai 4. syyskuuta 2012

Lihapullia ja kastiketta oluella terästettynä – Finnish Meatballs and Brown Sauce



"Veljeni kiinnitti kattilan kanteen myrkytyskeskuksen puhelinnumeron sekä pääkallon kuvan.

Mikä olisikaan perinteisempi suomalainen arkiruoka kuin pelkistetyt lihapullat ja ruskea kastike perunoiden kanssa nautittuna? Vinkin oluen käyttämiseen ruskeassa kastikkeessa olen saanut isoisältäni, joka on aika taituri kastikkeen, keiton ja läskisoosin valmistamisessa. Unohdin ostaa oluen kauppareissulla, joten lihapullataikinan vetäytyessä piipahdin lähikauppaan hakemaan pullollisen varta vasten kastikkeeseen. Päätin myös lorauttaa olutta mausteeksi lihapulliin, ja sehän sopii niihin mainiosti! Kun koko pullollinen ei kulu ruokaan, on mukava siemailla huurteista lihapullien paistamisen lomassa.


Oluella maustetut lihapullat:

1 sipuli
2–3 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1/4 dl keskiolutta
3 rkl vehnäjauhoja
400 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikaa

Pieni sipuli ja purista valkosipuli astiaan. Riko astiaan kananmuna, kaada joukkoon olut ja mittaa vehnäjauhot. Lisää loput ainekset. Puristele sekaisin kädellä niin, että jauhelihan rakenne rikkoutuu ja taikinasta tulee tasaista. Anna vetäytyä hetki. Ruskista valurautapannulla nokare voita ja paista tasakokoisia lihapullia keskilämmöllä n. 10–12 minuuttia lihapullan koosta riippuen. Tarkista leikkaamalla yksi lihapulla halki, että ne ovat kypsiä. Voit ottaa pannulle jäävät sipulit talteen erilliseen astiaan ruskeaa kastiketta varten.


Oluella maustettu ruskea kastike:

1 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3/4 dl keskiolutta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikaa

Valmista suuruste kuumentamalla valurautapannulla voi ja sekoittamalla siihen vehnäjauhot. Ruskista rauhallisesti sekoittaen. Lisää vesi vähitellen sekoittaen se huolellisesti suurusteeseen. Lisää vielä vähitellen olut hyvin sekoittaen. Jos lihapullista on jäänyt paistettua sipulia yli, voit lisätä sen kastikkeeseen makua tuomaan. Mausta kastike suolalla, pippurilla sekä paprikalla. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä n. 10 minuuttia. Tarjoile lihapullien, keitettyjen perunoiden sekä puolukkasurvoksen kanssa.


Ruskistin itse kastikkeeseen tulevaa suurustetta hieman liian kauan, ja kastike oli vähän paahteisen makuista. Ruskistaessa tuleekin olla tarkka, sillä värin kehittymistä seuraillessa se, milloin suurusteen tummuus on juuri sopiva, tulee yllättävän nopeasti. Lisää kastikkeeseen nestettä maltillisesti: on helppo sekoittaa joukkoon lisää vettä, mutta lisäsuurusteen tekeminen ei ole yhtä mukavaa. Tällöin onkin näppärää, kun kaapissa on kaupan suurustetta, jota voi ripotella suoraan liian laihan kastikkeen päälle.

Itse en ole tehnyt ruskeaa kastiketta aikoihin. Lapsuusaikoina se oli hyvinkin yleinen lisuke kotiruoassamme, ja murrosikäisenä harjoittelin sen valmistamista. Kastiketta valmistettaessa on ihana haistella paistuvan suurusteen tuoksua. Muistan yhden kerran, kun kastike oli taivaallisen hyvää, tosin en muista sitä, minkä mausteiden ansiota se oli. Muistan kyllä vielä paremmin sen kerran, kun kastikkeeni epäonnistui, ja veljeni kiinnitti pöytään jätetyn kattilan kanteen myrkytyskeskuksen puhelinnumeron sekä pääkallon kuvan varoitukseksi myöhemmin kotiin palaavalle isälle. Urani kastikkeen valmistajana ei siis ole mitenkään vakaalla pohjalla. Ohessa oleva resepti kastikkeelle on erittäin karsittu olutta lukuun ottamatta, mutta siihen on mukava lisätä mausteita oman maun mukaan: joku laittaa mukaan ketsuppia tai tomaattipyreetä, joku soijaa tai tulisia mausteita. Omaan makuuni olut sopii kastikkeen sivujuonteeksi hyvin. 


*  *  *


If you’re looking for the ultimate Finnish everyday food, it doesn’t get any simpler than this: basic Finnish Meatballs served with Brown Sauce and boiled potatoes. The tip to use beer in the brown sauce is from my grand father, whom is quite a whiz making sauces and soups. I decided to also add a bit of beer to the meatballs, and I think it suits the taste well. As the whole bottle of beer won’t be needed for the food, it’s nice to enjoy some while frying the meatballs.


Finnish Meatballs Seasoned with Beer:

1 onion

2–3 cloves of garlic

1 egg
25 ml (1 oz) light beer
3 tbsp. plain flour
400 g (14 oz) minced meat
1 tsp. salt
1 tsp. black pepper
1 tsp. paprika
butter

Start by peeling and cutting the onion into a bowl. Add the rest of the ingredients. Mix with your hand, so that the texture of the meat breaks up. Let the batter rest for a while. Fry a piece of butter on a cast iron pan and fry even sized meatballs on medium heat for about 10–12 minutes, depending on the size of the meatballs. Check they’re done, by cutting one meatball in half: there should be no pink. You can take the onion pieces left on the pan on hold for the brown sauce, if you will.




Brown Sauce Seasoned with Beer:

1 tbsp. butter
3 tbsp. plain flour
1/2 dl (1 cup) water
1 dl (1/2 cup) light beer
1 tsp. salt
1 tsp. black pepper
1 tsp. paprika

Prepare the thickener for sauce by frying the butter on a cast iron pan and carefully mixing the flour to it. Brown it while stirring quietly. When the thickener is somewhat the colour of milk coffee, add water gradually while carefully mixing. After water, add beer in the same manner. If you have some onion left from the meatballs, you can add it to the sauce (The onion put to the sauce should be fried). Season the sauce with salt, black pepper and paprika. Let it simmer for about 10 minutes. Serve with Finnish Meatballs and boiled potatoes. 


I browned the thickener to the sauce a bit too long, and the sauce got a wee bit roasted flavour. You should be careful while browning, because the right colour comes on quickly: it takes a while to stir the thickener, you wait and wait… and suddenly the colour is a bit too dark. Add liquid little by little, so you can see how thick the sauce gets: it’s much easier to add more liquid than to start browning more thickener to the sauce. That’s why it’s good to have some sauce thickener from the store that you can simply add onto the sauce when it’s already hot. 

I have not cooked Brown Sauce for a while. When I was a child it was a very common side dish, and later on I learned how to do it myself. The scent of the frying butter and flour is sensational. I remember one day when I made the sauce and it tasted just perfect. I wonder what kind of spices I used… But even better I remember that day when I completely messed up the sauce. My brother attached a phone number to a poison centre and drew a picture of a skull onto the kettle to warn my father who hadn’t come home for dinner, yet. Safe to say, my career as a sauce cook didn’t start off strongly. This recipe for the sauce is very simple, if you leave out the beer. It’s easy to season with spices of your own taste: add some ketchup, tomato sauce or purée, or perhaps soy sauce or hot spices. For me the taste of the beer fits the sauce like a glove.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti