"Olenko ikuisiksi ajoiksi tuomittu leipomaan perunalaatikon näköistä piirakkaa?
Tätä päivää olen
ehtinyt jo odottaa kuin kuuta nousevaa. Viimeviikkoiset omenat hytistelivät
jääkaapissa monta päivää, koska en yksinkertaisesti ehtinyt käymään
piirashaasteeni kimppuun aikaisemmin. Halusin kokeilla kahta erilaista
piirakkaa. Toiseen sain idean viimeviikkoisesta mantelisesta piiraasta, toinen
taas on jonkinlainen bravuuri nuoruusvuosiltani. Nuorempana leivoin
omena-rahkapiirakkaa siten, että päällimmäiseksi tuli rahkakerros. Se kuitenkin
kätki kauniit omenat alleen, ja ulkonäkö oli hieman erikoinen. Vein kerran
leipomani piiraan kouluni järjestämiin myyjäisiin, ja kaikki luulivat sen
olevan perunalaatikkoa. Tuo kokemus jätti erittäin pienen mutta muistettavan
kolhun leipojan identiteettiini, ja päätin, että tällä kertaa kokeilen,
toimiiko rahkakerros omenoiden alla.
Mantelinen
omenapiirakka:
Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl
kaurahiutaleita
3/4 dl
ruishiutaleita
Mantelitäyte:
8–10 hapanta omenaa
(sitruunamehua)
tomusokeria
150 g mantelimassaa
1 tl kanelia
1 rkl sokeria
50 g mantelilastuja
Kuori ja leikkaa
omenat lohkoiksi. Halutessasi voit sekoittaa lohkojen joukkoon hieman
sitruunamehua estääksesi omenoiden tummenemisen. Sekoita rasva ja sokeri
vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe,
ja lisää taikinaan myös muut ainekset. Sekoita murotaikinaksi. Lämmitä uuni 200
asteeseen. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan n. 28 cm piirasvuoan
pohjalle. Kauli mantelimassa ohueksi pyöreäksi levyksi tomusokerin päällä.
Aseta mantelimassakerros piiraspohjan päälle ja lado sen päälle omenalohkot.
Ripottele päälle kaneli, sokeri sekä mantelilastut. Paista uunin keskitasolla
n. 25 minuuttia.
Omena-rahkapiirakka:
(Kaipaa muutoksia pohjaan!!)
Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl
kaurahiutaleita
Rahkatäyte:
8–10 hapanta omenaa
(sitruunamehua)
3 dl maitorahkaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
Kuori ja leikkaa
omenat lohkoiksi. Halutessasi voit sekoittaa lohkojen joukkoon hieman
sitruunamehua estääksesi omenoiden tummenemisen. Sekoita rasva ja sokeri
vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja
leivinjauhe ja lisää taikinaan kaurahiutaleiden kanssa. Sekoita murotaikinaksi.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan n. 28 cm
piirasvuoan pohjalle. Lado päälle omenalohkot. Sekoita keskenään maitorahka,
kananmuna sekä sokeri. Levitä piiraspohjan päälle ja ripottele vielä
päällimmäiseksi kaneli. Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.
Mantelisesta
piiraasta tuli todella hyvää. Pelkäsin, että se olisi liian kuivakkaa, sillä
uunista otettuna piiraassa ei näkynyt nestettä laisinkaan. Mutta päinvastoin,
mantelimassakerros toi pohjaan juuri sopivasti kosteutta. Tämän piiraan kanssa
ei todellakaan edes kaipaa vaniljakastiketta. Pinnalla olevat mantelilastut sen
sijaan tuovat piiraaseen rapsakkuutta sekä sopivassa määrin mantelin makua.
Erinomainen kokemus!
Rahkainen piiras
näytti puolestaan uunista tullessaan hyvin kostealta. Ulkonäkö oli hyvä, maku
erinomainen, mutta rahkatäyte ei vain toimi keskikerroksessa. Se täytyy jättää
päällimmäiseksi. Rahkan vuoksi piiraan pohja vettyi eikä siitä saanut leikattua
siististi palaa. Pohja oli kuohkean ja rapean sijasta mössöistä. Korjasin siis
kerrosten järjestyksen ohessa olevaan reseptiin. Olenko ikuisiksi ajoiksi
tuomittu leipomaan perunalaatikon näköistä piirakkaa? Kenties myös esimerkiksi
pullamaisempi pohja rahkapiiraan kanssa pitäisi kosteutta sen verran, että
rahkan voisi sijoittaa suoraan pohjan päälle. Se tulee testattavaksi joskus
hamassa tulevaisuudessa, sillä ehkäpä nyt olen leiponut riittävästi
omenapiirakkaa tälle syksylle!
* *
*
Last week I went nuts about apple
pie. I got nice sour tasting apples from a friend and there were still some
left in our fridge. That’s why my experiment in pies continued today. On
Wednesday I tried out almond pastry that was grated on the pie. It tasted nice,
even though it was very mild, as I didn’t use much of the pastry. That’s where
I got the idea to make a double-layered pie, by adding another bottom layer
made from almond pastry. On the top I wanted some almond flakes to give the pie
an autumnal taste.
Like one pie wasn’t enough, of
course I had to make even one more with quark in it. When I was younger, Apple
Quark Pie was my specialty. I added the apples to the bottom and on the top, a
layer of quark mixed with eggs and sugar. The taste was delicious, but it
looked somewhat odd. I made a pie for a rummage sale that was held in my
school, and people thought the pie was potato casserole (a very severe
misunderstanding for an easily offended teenager). Therefore I now decided to
add the apples on top to avoid the awkward feeling.
Apple
Pie with Almond:
Pastry:
125
g (4,5 oz) butter
75 ml (1/3 cup) sugar
1
egg
2 1/2 dl (1 cup) plain flour
1
tsp. baking powder
1
tsp. cardamom
75 ml (1/3 cup) oat flakes
75 ml (1/3 cup) rye flakes
Almond
Filling:
8–10
acid apples
(lemon
juice)
powdered
sugar
150
g (5 oz) almond pastry
1
tsp. cinnamon
1
tbsp. sugar
50
g (2 oz) almond flakes
Peel and slice the apples. If you
want to avoid the brown colour apples get shortly after peeling, add some lemon
juice to them. Mix butter and sugar together to make a light mousse. Add one
egg. Mix the baking powder to the flour and add to the pastry with cardamom and
the flakes. Pre-heat the oven to about 200 C / 390 F. Press the pastry on the
bottom and sides of a pie tray (about 28 cm / 11 inch diameter) that has been
handled with butter. Roll the almond pastry into a thin, round plate on some powdered
sugar. Place it over the pastry bottom. Arrange the sliced apple on top and
sprinkle cinnamon, sugar and almond flakes on them. Bake in the oven for about
25 minutes.
Apple Quark Pie:
(Some alterations needed with the pastry!!)
Pastry:
125
g (4,5 oz) butter
75 ml (1/3 cup) sugar
1
egg
2 1/2 dl (1 cup) plain flour
1
tsp. baking powder
1
dl (3,5 oz) oat flakes
Quark filling:
8–10 acid apples
(lemon juice)
3 dl (10 oz) quark
1 egg
50 ml (1,5 oz) sugar
cinnamon
Peel and slice the apples. If you
want to avoid the brown colour apples get shortly after peeling, add some lemon
juice to them. Mix butter and sugar together to make a light mousse. Add one
egg. Mix the baking powder to the flour and add to the pastry with the oat
flakes. Pre-heat the oven to about 200 C / 390 F. Press the pastry on the
bottom and sides of a pie tray (about 28 cm / 11 inch diameter) that has been
handled with butter. Arrange the sliced apple onto the bottom. Mix together the
quark, one egg and sugar. Add the mixture to the top of the pie. Sprinkle some
cinnamon on the top. Bake in the oven for about 25 minutes.
The almond version of the pie was
delicious. I was afraid it would be too dry, but the layer of almond pastry
gave just the right amount of moisture to the pie and this one doesn’t need any
dressing on the side. The almond flakes give the pie a soft taste and nice
crunchiness. I warmly recommend to try this one out!
So how about the pie with the quark in it? It looked nice, tasted delicious, but the texture went all wrong. The quark just doesn’t work with the pastry. The bottom was soaked up and made the pie fall apart when cut to pieces. I recommend you to add the quark filling on the top of the apples. I made the correction to the recipe above, as you can see. Probably the problem could be avoided with a different type of pastry, but it will take some time before I’ll try that out. I think that I’ve baked just enough apple pies for this year!
So how about the pie with the quark in it? It looked nice, tasted delicious, but the texture went all wrong. The quark just doesn’t work with the pastry. The bottom was soaked up and made the pie fall apart when cut to pieces. I recommend you to add the quark filling on the top of the apples. I made the correction to the recipe above, as you can see. Probably the problem could be avoided with a different type of pastry, but it will take some time before I’ll try that out. I think that I’ve baked just enough apple pies for this year!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti