"Mehun keittämisestä syntyvää sakkaa ei kannata heittää pois, vaan säilyttää marjapiirakkaa varten.
Sain viimein
keitettyä mehuksi puolukat, jotka eivät mahtuneet pakastimeen ja jotka päädyin
survomaan siksi aikaa kunnes ehdin käsittelemään ne. Puolukkamehun voi keittää
helposti kattilassa ja säilöä näppärästi puolen litran kokoisiin mehupulloihin.
Tästä määrästä puolukoita syntyy hieman päälle litra vahvaa mehua.
Puolukkamehu:
2 l tuoreita
puolukoita
7 dl vettä
3–4 dl sokeria
Kuumenna vesi
kiehuvaksi ja lisää siihen puolukat. Keitä noin 10 minuuttia, painellen välillä
puolukoita kattilan laitoja vasten. Siivilöi sitten mehu
mitta-astiaan. Varo painelemasta puolukan sakkaa mehuun mukaan. Ota sakka
talteen piirakkatäytettä varten. Mittaa mehun määrä: litraan puolukkamehua voit
käyttää makusi mukaan 3–4 dl sokeria. Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää
joukkoon sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja kerää pintaan muodostuva vaahto reikäkauhalla
pois. Pullota kuuma mehu saman tien puhdistettuihin, kuumennettuihin pulloihin.
Säilytä viileässä.
Marjojen
mehustaminen on mainio tapa säilöä niitä, jos pakastintila ei riitä. Mehuihin
saa erilaisia vivahteita sekoittamalla erilaisia marjoja keskenään. Myöhemmin
aion kokeilla pihlajanmarjojen mehustamista ja mehun sekoittamista juurikin
puolukan kanssa. Myös omena ja pihlaja voisivat sopia yhteen. Mehun
keittämisestä syntyvää sakkaa ei kannata heittää pois, vaan säilyttää
marjapiirakkaa varten. Itse en nyt alkanut piirakkaa leipomaan, mutta laitoin
sakan rasiassa pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Näin marjat saadaan
kokonaisuudessaan hyödynnettyä. Mehuista on myös näppärä keittää nopea mehukiisseli puuron kaveriksi perunajauhoilla suurustamalla!
* *
*
Today I finally made juice from the
lingonberries that didn’t fit to the freezer a week ago. It’s easy to boil the
lingonberries with water simply in a kettle. The nice sized bottles for the
juice is about half a litre (1 pt). From this amount of lingonberries you’ll
get a bit over a litre (2 pt) of juice.
Lingonberry juice:
2 l (4 pt) fresh lingonberries
7 dl (1,5 pt) water
3–4 dl (1 1/2 – 2 cups) sugar
Boil up the water and add the fresh
lingonberries. Boil for about 10 minutes and press the berries with a spoon or
a scoop once in a while. Strain the juice in a measure bowl. Be careful not to
push the berries through the strainer. Put the dregs left over in a separate container
and store for later use in a pie. Measure the amount of the juice: for a litre
(2 pt) of juice you can use about 3–4 dl (1 1/2 – 2 cups) of sugar depending
how sweet you want the juice to be. Pour the juice back into the kettle and add
sugar. Heat up and collect the foam formed on top of the juice. Pour the hot
juice in hot clean bottles and seal with a plastic bottle top. Store in a cool
place.
Making juice is a good choice of storing
berries, if you don’t have enough space in your freezer for them. By mixing
different berries it’s possible to get different variations of juice. I’m planning
to make juice from the rowanberries later on, and then mix the lingonberry and
rowanberry juice together. Also apple and rowanberries might work well
together. Don’t discard the left over dregs of lingonberries (or other berries
when making juice, for that matter): you can use them in a pie later on. I didn’t
want to start baking today, so I just put the dregs in the freezer for later
use. This way you can utilize the berries completely.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti