perjantai 21. syyskuuta 2012

Puolukkamehu – Lingonberry juice

"Mehun keittämisestä syntyvää sakkaa ei kannata heittää pois, vaan säilyttää marjapiirakkaa varten.

Sain viimein keitettyä mehuksi puolukat, jotka eivät mahtuneet pakastimeen ja jotka päädyin survomaan siksi aikaa kunnes ehdin käsittelemään ne. Puolukkamehun voi keittää helposti kattilassa ja säilöä näppärästi puolen litran kokoisiin mehupulloihin. Tästä määrästä puolukoita syntyy hieman päälle litra vahvaa mehua.


Puolukkamehu:

2 l tuoreita puolukoita
7 dl vettä
3–4 dl sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen puolukat. Keitä noin 10 minuuttia, painellen välillä puolukoita kattilan laitoja vasten. Siivilöi sitten mehu mitta-astiaan. Varo painelemasta puolukan sakkaa mehuun mukaan. Ota sakka talteen piirakkatäytettä varten. Mittaa mehun määrä: litraan puolukkamehua voit käyttää makusi mukaan 3–4 dl sokeria. Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja kerää pintaan muodostuva vaahto reikäkauhalla pois. Pullota kuuma mehu saman tien puhdistettuihin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.


Marjojen mehustaminen on mainio tapa säilöä niitä, jos pakastintila ei riitä. Mehuihin saa erilaisia vivahteita sekoittamalla erilaisia marjoja keskenään. Myöhemmin aion kokeilla pihlajanmarjojen mehustamista ja mehun sekoittamista juurikin puolukan kanssa. Myös omena ja pihlaja voisivat sopia yhteen. Mehun keittämisestä syntyvää sakkaa ei kannata heittää pois, vaan säilyttää marjapiirakkaa varten. Itse en nyt alkanut piirakkaa leipomaan, mutta laitoin sakan rasiassa pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Näin marjat saadaan kokonaisuudessaan hyödynnettyä. Mehuista on myös näppärä keittää nopea mehukiisseli puuron kaveriksi perunajauhoilla suurustamalla! 


*  *  *


Today I finally made juice from the lingonberries that didn’t fit to the freezer a week ago. It’s easy to boil the lingonberries with water simply in a kettle. The nice sized bottles for the juice is about half a litre (1 pt). From this amount of lingonberries you’ll get a bit over a litre (2 pt) of juice.


Lingonberry juice:

2 l (4 pt) fresh lingonberries
7 dl (1,5 pt) water
3–4 dl (1 1/2 – 2 cups) sugar

Boil up the water and add the fresh lingonberries. Boil for about 10 minutes and press the berries with a spoon or a scoop once in a while. Strain the juice in a measure bowl. Be careful not to push the berries through the strainer. Put the dregs left over in a separate container and store for later use in a pie. Measure the amount of the juice: for a litre (2 pt) of juice you can use about 3–4 dl (1 1/2 – 2 cups) of sugar depending how sweet you want the juice to be. Pour the juice back into the kettle and add sugar. Heat up and collect the foam formed on top of the juice. Pour the hot juice in hot clean bottles and seal with a plastic bottle top. Store in a cool place.


Making juice is a good choice of storing berries, if you don’t have enough space in your freezer for them. By mixing different berries it’s possible to get different variations of juice. I’m planning to make juice from the rowanberries later on, and then mix the lingonberry and rowanberry juice together. Also apple and rowanberries might work well together. Don’t discard the left over dregs of lingonberries (or other berries when making juice, for that matter): you can use them in a pie later on. I didn’t want to start baking today, so I just put the dregs in the freezer for later use. This way you can utilize the berries completely.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti