"Eikö leipomisen ihanuus ole juuri siinä, että pienellä muutoksella voi olla suuri vaikutus?
Sain tänään
opiskelutoveriltani maukkaita omenoita hänen pihapuistaan. Innostuin niin
paljon ajatuksesta leipoa omenapiirakkaa, että heti kotiin päästyäni aloin
kuorimaan syksyistä kassillistani. Leivontahetken tuloksena oli täydellisen
makuinen syksyinen piiras, jossa ruis ja kaura tuovat pohjaan mukavasti
rakennetta ja kaneli sekä pomeranssi syksyistä mausteisuutta. Ihanaa kun innostuu jostain niin paljon, ettei yksinkertaisesti pysty pitämään näppejään erossa!
Rukiinen
omenapiirakka:
Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl
kaurahiutaleita
1/2 dl
ruishiutaleita
Päälle:
8–10 hapanta omenaa
sitruunamehua
1 tl jauhettua
pomeranssia
1 tl kanelia
1 rkl
fariinisokeria
(25 g
mantelimassaa)
Kuori ja leikkaa
omenat lohkoiksi. Sekoittele lohkojen joukkoon hieman sitruunamehua estääksesi
omenoiden tummeneminen. Sekoita rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää
kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja lisää taikinaan myös muut ainekset. Sekoita murotaikinaksi. Lämmitä uuni
200 asteeseen. Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan n. 28 cm piirasvuoan
pohjalle ja lado päälle omenalohkot. Ripottele päälle pomeranssi, kaneli sekä
fariinisokeri. Halutessasi voit raastaa päälle myös mantelimassaa tai lisätä
pinnalle esimerkiksi mantelirouhetta. Paista uunin keskitasolla n. 20
minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai halutessasi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Opiskelutoverini
kertoi myös reseptistä, jossa oli lisätty omenapiiraan päälle mantelimassaa.
Kokeilin sitä piiraaseeni ja se sopi siihen hyvin. Kenties olisin voinut
raastaa sitä pinnalle vielä enemmänkin. Omenat olivat juuri sopivan hapokkaita
ja toisaalta myös ihanan makeita. Joskus piirastaikinaan voisi harkita
kardemummankin laittamista syksyisen maun korostamiseksi. Toisaalta, pitääkö
yhteen piiraaseen tunkea kaikkia mausteita? Eikö leipomisen ihanuus ole juuri
siinä, että pienellä muutoksella voi olla suuri vaikutus? Toinen
piiraskokeiluni jääköön viikonlopulle: nuorempana leivoin usein omenapiirasta,
jonka päälle tuli maukas rahkatäyte. Saa nähdä, maltanko sunnuntaihin.
* * *
Today I got some tasty apples from a fellow student. She's got a few apple trees on their own yard. I got so exited I wanted to bake an apple pie right away after getting home from the campus. The result was a perfect, autumnal apple pie: the rye and oat in it give nice texture, and cinnamon and sour orange some spiciness.
Grainy Apple Pie:
Pastry:
125 g (4,5 oz)
butter
75 ml (1/3
cup) sugar
1 egg
2 1/2 dl (1
cup) plain flour
1 tsp.
baking powder
50 ml (1,5
oz) oat flakes
50 ml (1,5
oz) rye flakes
Filling:
8–10 acid apples
(lemon juice)
1 tsp. sour orange powder
1 tsp. cinnamon
1 tbsp. brown sugar
(25 g (1 ounce) almond pastry)
Start by peeling and slicing the apples. If you
want to avoid the brown colour apples get shortly after peeling, add some lemon
juice to them. Mix butter and sugar together to make a light mousse. Add one
egg. Mix the baking powder to the flour and add to the pastry with the rest of
the pastry ingredients. Pre-heat the oven to about 200 C / 390 F. Press the
pastry on the bottom and sides of a pie tray (about 28 cm / 11 inch diameter)
that has been handled with butter. Arrange the sliced apple onto the bottom.
Sprinkle some sour orange, cinnamon and brown sugar on the top. If you want to,
you can also grate some almond pastry over the pie. Bake in the oven for about
20 minutes. Serve as such, or with ice cream or vanilla dressing.
The friend also told me about a recipe, in
which some almond pastry was added to the pie. I tried it and it fits very
well. Perhaps I could have grated it even more, since the flavour was very
subtle. The apples were sour enough for the pie, but at the same time also
sweet. I could have added some cardamom to the pastry, too, to give it more
autumnal flavour. On the other hand, is it necessary to put everything in just
one pie? Isn’t the beauty in baking the fact that with a small change it’s
possible to make a big difference? I will continue with my experiment with pies
on Sunday: when I was a bit younger, I used to bake apple pie with quark. We’ll
see if it can wait until Sunday.
:) Ihana jos inspiroiduit ompuista!
VastaaPoistaTässä melkolailla sama resepti jota muistelin: http://fridolinfixar.blogspot.fi/2010/10/mumsig-men-maktig-appelpaj.html
Ja tässä nykyinen lemppari, jonka teko sujuu lapsiltakin (omenasorvilla) ;)
http://nasuttaja.vuodatus.net/blog/1361387/helppo-omenapiirakka
Hihkaise vaan, niin kyllä täältä lisää omppuja pesee!
-j-
Tuo ruotsinkielinen onkin mielenkiintoinen, täytyy laittaa muistiin. Mantelimassa on siis ikään kuin notkistetty ja laitettu sitten päälle. Takuulla hyvää. Ylimääräisiä omentoita voin toki ottaa vastaan, olisipa hauskaa kokeilla vaikka kuivattaa ja tehdä vähän hilloa. Kiitos!
VastaaPoista