"Kermavaahdon ja puolukan liitto on pettämättömän kaunis.
Muutama viikko
sitten kokeilin innokkaana pikkuleipien
valmistamista saamani reseptin mukaan. Jokin meni kuitenkin vikaan, eivätkä ne
aivan onnistuneet. Pakastin pikkuleivät ja päätin hyödyntää niitä myöhemmin
esimerkiksi pappilan hätävarassa. Kokeilinkin tulosta tänään, kun
jääkaapissamme oli vielä muutama päivä sitten omaan mehuunsa säilötyt puolukat. Tämän vuoden puolukkasato on erinomainen,
keräämäni puolukat ovat suuria (mustaviinimarjan kokoisia), mehukkaita ja
erittäin makeita. Jos asuisin vanhoilla kotikulmillani, jossa mättäät odottavat
metsän rubiineja notkuen vain viiden minuutin kävelyn päässä, kantaisin marjoja
kotiin ämpäreittäin. Keittäisin niistä mehuja ja survoisin hilloja niin että
hyllyt olisivat katkeamispisteessä. Nyt nautin saamastani sadosta pienemmässä
mittakaavassa, mutta kaupunkilaisnäkökulmasta tarkasteltuna taitaa saaliini
silti olla aika onnistunut.
Pappilan hätävara
(4:lle):
5 dl kuivahtanutta
pullaa tai pikkuleipiä
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl survottuja
puolukoita tai puolukkahilloa
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
keksejä
Vaahdota kerma ja
mausta sokerilla. Jos käytät tuoreita puolukoita, survo ne ja mausta pienellä
määrällä sokeria. Kostuta varoen pikkuleipiä vaniljasokerilla maustetussa
maidossa. Kerrosta joko usean pienen tai yhden suuremman lasimaljan pohjalle
pikkuleipäpaloja, sitten hilloa ja kermavaahtoa. Lisää vielä toiset kerrokset
kutakin. Koristele esimerkiksi keksin palasilla. Anna jälkiruoan mehustua
jääkaapissa ennen tarjoilua.
Valmistin jälkiruoan tuoreista puolukoista survomalla, ja ne sopivat jälkiruokaan ihanasti.
Kermavaahdon ja puolukan liitto on pettämättömän kaunis. Pappilan hätävara on
yksi leipävanukkaan muoto. Sen idea on kasata herkku kaapista löytyvillä
aineksilla yllätysvieraiden sattuessa vieraisille. Nykyversio on aikojen
saatossa syntynyt muunnos, sillä alunperin pappilan hätävara on ollut
jämäleivistä tehtyä, väliin suolaistakin hätävarasapuskaa. Internetlähteet
eivät tarjoa paljoa tietoa jälkiruoan eri kehitysvaiheista, mutta jossain
välissä arvokas kermavaahto on löytänyt tiensä kyseiseen herkkuun, ja loppu
onkin historiaa – muokattuna versiona vain.
* *
*
A few weeks ago I tried preparing simple cookies, but they didn’t come out right. I decided to store them in a
freezer and use them for something else. Today I decided to prepare Rectory’s
Makeshift, a
traditional Finnish trifle. I also still had the mashed lingonberries in the fridge so I decided to use them in the trifle
(instead of lingonberry jam). The lingonberry crop this year is great. The ones
I brought home are huge (as in the size of blackcurrants), juicy and very
sweet. Perfect! If I lived around my old neighbourhood, where the tussocks are
heavy with the rubies of the forest and only 5 minutes walk away, I would carry
the berries home in barrels. I would boil them into juices and mash them into
jams so that the shelves carrying them would be at breaking point. Instead, I
now enjoy my harvest in a smaller scale. But considering that I live in a city,
I think my lingonberry catch is quite successful.
Rectory’s Makeshift / Finnish trifle (for 4
people):
5 dl (2 cups) dried out buns or cookies
1 dl (0,5 cup) milk
1 tsp. vanilla sugar
2 1/2 dl (1 cup) mashed lingonberries or
lingonberry jam
2 dl (7 oz) cream
1 tbsp. sugar
biscuits
Whip the cream and season it with sugar. If
you’re using fresh lingonberries, mash them and season with some sugar. Dip the
cookies or buns quickly in the milk that is mixed with the vanilla sugar. Place
the cookies, lingonberries and whipped cream into layers in smaller dessert
bowls or in a big one. Leave a layer of whipped cream on top and decorate the
dessert with large pieces of biscuits, if you will. Let the dessert moisten in
a fridge before serving it.
The cream and lingonberries work together
beautifully. The Rectory’s Makeshift is one form of a bread pudding. The idea
is to put together what ever you find from the cupboards in case you get
surprise visitors. The modern version, which this is, is quite different from
the original one that was not even always a sweet dessert. Back in days left
over bread was dried and stored and put together as a makeshift food, when
needed. The Internet sources aren’t telling how the dessert has formed into its
modern version, but somewhere in the middle the valuable cream got its way in
the delicacy. The rest is history – only, in a modified way.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti