"Veden mukana huuhtoutui varmasti monta viatonta kaveria ja tiedän ensi elämässäni syntyväni nuppineulan päätä pienemmäksi.
Vaikkei päivä
ollutkaan lämmin, oli talvisormikkaat kädessä toimiminen vähän hassun
tuntuista. Ja poltti joku nokkosen mokoma hansikkaan läpikin! (Kuulin, ettei
ohuistakaan vinyylihansikkaista periaatteessa pitäisi polttiaiskarvojen päästä
läpi.) Innostuin entistä enemmän huomatessani nokkospusikon vieressä kasvavan
vadelman, ja lopulta kotiin matkasi
pussillinen nokkosen varsia ja pussin pohjallinen vadelmia. Mukana matkasi
tosin myös kolme kotiloa (toivottavasti ei enempää, sillä vain ne löysin), pari
kirvaa ja ludetta (yöh) ja vähän pienempiäkin öttiäisiä. Tämänkin vuoksi on
oleellista huuhdella nokkoset huolella. Vähän isommat kaverit toki vapautin
takaisin luontoon, mutta veden mukana huuhtoutui varmasti monta viatonta
kaveria ja tiedän ensi elämässäni syntyväni nuppineulan päätä pienemmäksi.
Itsessään keiton
kypsennysaika on lyhyt, mutta aikaa kuluu nokkosen lehtien karsimisessa
varsistaan. Tähän on tosissaan hyvä varata tehtävään sopivat hansikkaat, sillä
peukalon päähän jäi parin polton jälkeen seuraavaan päivään riittänyt puutunut
tunne. Leikkasin aluksi lehtiä saksilla irti, mutta lopulta hermostuin
hitaaseen työhön ja nypin ne käsin. Koska näin mukaan tuli myös lehtien
ohuehkot varsiosat, päätin käyttää keitossa sauvasekoitinta kypsennyksen
loppuvaiheessa, mikä toimikin hyvin: huoleni keiton liiasta soseutumisesta oli
turha, ja nokkosesta jäi sopiva tuntuma hampaisiin.
Rautainen
nokkoskeitto (4 annosta):
10 dl tuoreita
nokkosen lehtiä
vettä
2 rkl voita
1 sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
10 dl maitoa
1 valkosipulin
kynsi
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
Leikkaa tai nypi
nokkosen lehdet varsistaan ja huuhtele ne huolellisesti. Kiehauta kattilassa
vettä ja lisää nokkosen lehdet muutamaksi minuutiksi. Valuta ryöpätyt lehdet
siivilässä. Pilko sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla voissa. Lisää päälle
vehnäjauhot ja kypsennä hetki sekoitellen. Lisää sitten rauhallisesti
ruokakerma ja lopuksi maito. Anna kiehahtaa jatkuvasti sekoitellen. Lisää
nokkoset (joko silputtuna tai sellaisenaan, jolloin voit lopuksi pieniä ne
sauvasekoittimella) sekä mausteet. Kypsennä vielä 5-10 minuuttia. Tarjoa
keitettyjen kananmunien sekä esimerkiksi kauraisten ohrarieskojen kanssa.
Pienen iltaväsymyksen aiheuttaman sählingin jälkeen keiton valmistaminen sujui hyvin ja siitä tuli varsin maukasta! Ajattelin jopa käydä keräämässä nokkosta pakkaseen vastaisuuden varalle, jolloin myös keiton alkuvalmistelut helpottuisivat huomattavasti. Joissain lähteissä sanotaan, ettei nokkosta tarvitse pinaatin tavoin ryöpätä, mutta ryöppäsin ne nyt kuitenkin, vaikken ole puolestaan samaa tajunnut tehdä pinaatille (no jaa, olen ehkä kaksi kertaa käyttänyt tuoretta pinaattia). Nokkosen käytössä
erinomainen vaihtoehto on kuivattaa ja lisätä sitä mm. juuri keittoon
jauheena. Isäni on kuivattanut nokkosta vuosikausia ja saan sitä kotona
käydessäni mukaani. Kuivattu nokkonen on helpon käytettävyytensä ansiosta
loistava vitamiini- ja rautalisä esimerkiksi aamiaiseen: lisään sitä
aamiaispirtelööni päivittäin, eivätkä pikkuflunssat vaivaa. Suosittelen
ehdottomasti kaikille!
Rautainen aamiaispirtelö
(2 annosta):
1 rkl
pellavansiemeniä
tilkka vettä
1 rkl jauhettua
kuivattua nokkosta
2–3 dl piimää tai
maustamatonta jogurttia
1 dl rahkaa
1 banaani
1 dl marjoja
1 dl marjoja
(sokeria)
Laita
pellavansiemenet likoamaan vähintään 15 minuutiksi tilkkaan vettä
sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Lisää muut ainekset ja soseuta. Makeuta
tarvittaessa sokerilla.
* * *
For a long time now I’ve been interested in
using wild herbs in cooking. A few days ago I took the first step towards this
intriguing world, as I cycled off my everyday work route away from the driveway
and jumped straight into a bush of nettles to cut off their canopies. When I
was a child nettle soup was a very common food in our family, but I have never
prepared it myself. And boy oh boy, you can make all kind of stuff from
nettles!
Even though it wasn’t a warm day, working with
thick gloves felt a bit funny. And a nettle did sting me even though the gloves
were on! (I heard, that if you use even thin vinyl gloves, nettles shouldn’t
sting through, so next time I’ll try them out) I got even more excited when I
found out there was a raspberry bush right next to the nettles. So there I was,
bustling in the bushes for over an hour next to the other small creatures;
aphids, forest bugs (yuck), bees, snails and many others that I didn’t
recognize. The bees were buzzing around the raspberries eating them
avariciously, and they were not happy to get company. I managed without much
conflict, though, and got home with a bagful of nettles and a small amount of
raspberries. Along with the nettles also travelled three snails (I hope not
more, as they were the only ones I found), a couple of aphids and forest bugs
and some smaller creepy-crawlies, too. This is why nettles should be rinsed
carefully. I released the bigger bugs back into the nature, but I’m sure I
rinsed many innocent souls into the drain and will therefore be born smaller
than a pin in my next life.
The time it takes to cook nettle soup is short,
but it takes some effort to cut off the leaves from the stems. And do reserve
some good gloves for the task; after being stung a few times more I had the
numb feeling on my thumb until the next day. At first I cut off the leaves with
scissors, but got bored with the slow technique and started to pick the leaves
off. This way also the stems of the leaves got into the soup, so I decided to
use a blender bar after cooking the soup. It worked well; I was worried the
soup would get mashed too much, but there still was a nice texture to it.
Nettle Soup (4 portions):
10 dl (2 pt) fresh nettle leaves
water
2 tbsp. butter
1 onion
3 tbsp. plain flour
2 dl (1/3 pt) half and half / single cream
10 dl (2 pt) milk
1 clove of garlic
1 tsp. salt
1 tsp. white pepper
Cut or pick off the nettle leaves from the
stems. Rinse the leaves carefully. Cook a small amount of water in a kettle and
add in the nettle leaves for a couple of minutes. Drain the parboiled leaves.
Cut the onion and sweat it in butter on the bottom of the kettle. Add plain
flour and cook while stirring for a while. Then add half and half, gradually
mixing it to the thickener. Finally, add the milk. Bring the soup to a boil
while stirring. Add in the nettle leaves either chopped or whole, if you want to
use a blender bar. Add seasonings. Cook for 5–10 more minutes. Serve the soup
with hard boiled eggs.
Even though I was a bit tired after a long day at work and hopping over the nettle bushes, after messing around for a while the whole worked out fine and the soup was delicious. I even thought I would go and get some more nettles into the freezer for later use. That way the preparation would get quicker. In some sources it is said that nettles won’t need to be parboiled before use as spinach does, but this time I did cook them quickly in a small amount of water – which I haven’t done with spinach before, actually…. Oh well, I believe I have used fresh spinach something like two times in my whole life. Nettle is the handiest herb ever. You can dry
it and use it in the soup like that. My father has dried nettles for years, and
I usually get to take it home when visiting him. Dried nettle is effortless and
handy, and it makes a good vitamin and iron addition even for a breakfast; I add it to my breakfast smoothie every day and I can’t even remember
the last time I had flu. I highly recommend this practise!
Iron Rich Breakfast Smoothie (2 portions):
1 tbsp. linseeds
dash of water
1 tbsp. powdered dry nettle
2–3 dl (1–1 1/4 cup) sour milk / natural
yoghurt
1 dl (1/2 cup) quark
1 banana
1/2–1 dl (1/4–1/2 cup) berries
(sugar)
Soak the linseeds for at least 15 minutes in a
container suitable for a blender bar. Add the rest of the ingredients and mash
into a smoothie. Season with some sugar, if needed.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti