"Suolaisen kalan ja kermaisen perunan muodostama liitto on aikoinaan ollut suosittu huikopala etenkin yökyöpeleiden keskuudessa, mutta vähitellen sitä on alettu valmistamaan myös pääruokana.
On mielenkiintoista
alkaa tarkastelemaan erilaisten ruokien alkuperiä. Joidenkin taustalla tuntuu
lymyävän varsinainen teorioiden verkosto, jonka selvittämisessä ei yhtään auta
se, että samantyylistä ruokaa voi hyvinkin olla valmistettu useissa eri maissa
samanaikaisesti. Janssoninkiusaus on yksi mielenkiintoinen esimerkki
mysteeriksi jääneestä ruoasta. Yleisesti on hyväksytty, että ruoka on peräisin
Ruotsista. Mutta onko se syntynyt tukholmalaisen rouva Elvira Stigmarkin
käsistä, jonka tarinan mukaan kerrotaan 1920-luvun lopulla nimenneen ompeluseuralleen
tarjoama kiusaus teattereissa pyörineen suositun elokuvan mukaan? Vai saiko
kiusaus nimensä 1800-luvun loppupuolella eläneen kuninkaallisen oopperalaulajan
Per Janzonin mukaan, jonka kerrotaan valmistaneen herkullisia aterioita
suosituissa illanistujaisissaan? Sangen vahvana elää myös tarina 1800-luvun
alkupuolella Amerikkaan paenneesta ruotsalaisesta saarnaajasta nimeltä Erik
Jansson, jonka suurinta herkkua kiusaus oli.
Janssoninkiusaus:
1 kg kiinteitä
perunoita
2 sipulia
200 g
anjovisfileitä
1 fileerasian liemi
4 dl ruokakermaa
mustapippuria
tilliä
Kuori ja pieni
perunat sekä sipuli. Asettele voidellun vuoan pohjalle puolet perunoista. Lisää
niiden päälle sipulit, pienityt anjovikset sekä mausteet. Lado päälle loput
perunoista. Sekoita kerma sekä liemi keskenään ja kaada kiusauksen päälle.
Koristele tillillä sekä muutamalla sardiinifileellä. Paista 200 asteessa n. 45
minuuttia, kunnes kerma on saostunut. Tarjoile säilöttyjen punajuurien ja ruisleivän kera.
Suomessakin
perinneruoaksi muodostunutta kiusausta on aikoinaan valmistettu kananmunalla
perunan sijaan ja anjovisten sijasta siinä on käytetty kilohailia. Suolaisen
kalan ja kermaisen perunan muodostama liitto on aikoinaan ollut suosittu
huikopala etenkin yökyöpeleiden keskuudessa, mutta vähitellen sitä on alettu
valmistamaan myös pääruokana. Vaikka kiusauksen taustalla oleva tarinoiden
sekamelska saa pään pyörälle, on se varsin nopea ja vaivaton valmistettava.
*
* *
It’s interesting to search information about
the origins of different dishes. Some seem to have a whole network of
contradictory stories behind them, and the fact that many dishes seem to have
been made across the world during the same time won’t help with the work.
Jansson’s casserole is one interesting example of these types of dishes. It has
been generally accepted that the dish comes from Sweden, like other types of
casseroles, too. But was it first made by a Stockholmer Elvira Stigmark that is
told to have named the casseole she served for her sewing circle after a
popular movie that was played in the late 1920’s? Or was the casserole named
after a royal opera singer Per Janzon who lived in the late 1800’s and was
known for his popular soirées and delicious dinners? Another story tells about
a Swedish preacher Erik Jansson who had to flee to America in the early 1800’s
and who is told to have brought the casserole to the land of opportunities.
Jansson’s Casserole:
1 kg (2 lbs) firm potatoes
2 onions
200 g / 2 cans (7 oz) fillets of anchovy
the juice from one anchovy can
4 dl (1 3/4 cups) half and half / single cream
black pepper
dill
Peel and slice the potatoes and onions. Place
about half of the potatoes on the bottom of an oiled casserole. Place the onion
rings, cut anchovies and seasonings onto them. Add the rest of the potatoes on
top. Mix together the juice from one anchovies can and the cream. Pour over the
casserole. Decorate the casserole with some dill and a few fillets of
anchovies. Bake for about 45 minutes in 200 C / 390 F, until the cream gets
thicker. Serve with vinegar red beets and rye bread.
This dish that has become traditional also in
Finland has first been made with eggs instead of potatoes and European sprat was used instead of anchovies. The companionship of salty fish
and creamy potatoes has been especially popular among the night owls returning
from parties, but eventually people started to cook it as main course, too.
Even though the multiple stories behind the dish can make your head spin, the
casserole itself is very quick and effortless to prepare.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti