"Tiedostin aivan erilailla ruoan sisällön, kun olin itse sen jauhanut lihamyllyn läpi.
Kauan kaipaamani lihamylly on viimein täällä! Noudin sen eilen veljeltäni, joka oli tehnyt löydön kirpputorilta. Mylly oli suhteellisen epäsiisti, joten sen käyttöön vihkiminen alkoi perusteellisella puhdistuksella. Ensin asetin sen osissa lavuaarin pohjalle ja kaadoin altaaseen vedenkeittimessä kiehuvaksi kuumennettua vettä juoksuttamalla sitä myllyn läpi. Lisäsin mukaan soodaa ja jätin myllyn likoamaan tunniksi. Tämän jälkeen hankasin osia karhunkielellä, ja kun etenkään lukitusrenkaan jengoissa oleva tumma lika ei ottanut lähteäkseen, raaputin sen puhtaaksi veitsen kärjellä. Lisää pesuainetta ja karhunkieltä, sitten osat suureen kattilaan kiehumaan soodan kanssa muutamaksi minuutiksi ja lopuksi vielä kierreosien voiteleminen ruokaöljyllä. Et voilà! Tätä löytöä tulen hyödyntämään vielä monessa yhteydessä.
Suuren innostuksen
saattelemana ja uuden keittiöhyödykkeeni rohkaisemana päätin tarttua härkää
sarvista ja viimein valmistaa kotitekoisen maksalaatikon alusta alkaen. Ateria
jännitti sen verran, että hyödynsin melko suoraan Kodin kuvalehdessä
keväällä(?) ollutta reseptiä. Lisäsin toki sipulin määrää ja heitin mukaan
muutaman valkosipulin kynnen, sillä eihän mikään ruoka voi olla parhaimmillaan
ellei joukossa ole vähän valkosipulin tuomaa pikanttia aromia. Maksa sisältää runsaasti etenkin A-vitamiinia, mutta myös B- ja C-vitamiinia sekä rautaa. Liiallista maksan käyttöä tulee kuitenkin varoa, sillä A-vitamiinin yliannostus on yhtä haitallista kuin sen vajekin. Helppojen kotiruokien klassikkojen, kuten makaronilaatikon, rinnalla maksalaatikko tosiaan ansaitsee paikkansa ja sietäisi tulla meidänkin taloudessamme useammin pöytään näin oman käden kautta.
Kotitekoinen maksalaatikko:
3 dl
esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 1/4 dl vettä
1 tl suolaa
3 sipulia
3
valkosipulin kynttä
öljyä
5 dl täysmaitoa
1 kananmuna
400–500 g jauhettua
naudan maksaa
2 tl kuivattua
meiramia
1 dl rusinoita
1/4 dl siirappia
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
Pinnalle:
1/4 dl siirappia
1/4 dl vettä
Keitä
ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä 35 minuuttia. Valuta ohra ja lisää
joukkoon maito. Jos olet ostanut maksaa palana, jauha se lihamyllyllä. Kuullota
sipulit pannulla pienessä määrässä öljyä, purista joukkoon valkosipuli. Lisää
ohra-maitoseokseen muiden ainesten kanssa. Kaada seos 2 l vetoiseen
paistovuokaan tai kahteen pienempään. Ohenna siirappi vedellä ja valuta
kauttaaltaan maksalaatikon päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 1h 20
minuuttia. Tarjoile puolukkasurvoksen ja salaatin kera.
Maksalaatikko
olikin yllättävän vaivaton valmistaa. Oman eksotiikkansa toi miltei puolen
kilon painoinen maksan pala, joka tällaiselle einesten etäännyttämälle
tallaajalle oli jännä kokemus: pehmeä ja kylmä ulkoa päin, leikattaessa
yllättävän tiivis ja sitkas. Myllyn läpi kulkiessaan puolestaan maksan runsas
nestepitoisuus kävi hyvin ilmi. Tuoksu ei ole mikään miellyttävin ja kauhulla
odotin millaisen tekeleen saan uunista ulos. Mutta lopputulos oli varsin
onnistunut, sehän näytti ja maistui ihan maksalaatikolta! Pienen pettymyksen
koin huomatessani, että kaupan maksalaatikko maistuu itse asiassa aika lailla
samalta, joten paljon pohtimani kotitekoisen maksalaatikon paremmuus ei nyt
osoittautunutkaan täysin todeksi. Toki, säilöntäaineet jäivät tällä tavalla
uupumaan ja pääsin tekemään laatikosta sipulisempaa, mutta olin jotenkin
odottanut sen olevan enemmän... erilaista. Tällainen pieni pettymys on ihan
kestettävissä, olihan ateria kuitenkin tuttu ja turvallinen, vieläpä herkullinen.
MARGINAALISSA:
Maksalaatikko on
erinomainen esimerkki siitä, miten erilaisen kokemuksen ruoasta saa kun sen
valmistaa alusta alkaen itse. Myönnän hieman nolostuen, että maksa ei ollut
minulle mikään järin miellyttävä kokemus. Jopa syödessäni ruokaa ajattelin,
mitä itse asiassa syön ja millainen maksan koostumus ja tuoksu olivat raakana.
Ei sillä, että maksassa olisi mitään vikaa ruoka-aineena. Tiedostin kuitenkin
aivan erilailla ruoan sisällön, kun olin itse sen jauhanut lihamyllyn läpi. Kuinka
helposti valmiina tarjoillun ruoan myötä ohitammekaan muuta mitä päivien
mittaan syömme; jotain mikä on ravintoarvoltaan tai muilta aspekteiltaan täysin eri
luokassa kuin maksa. Ihan mielenkiintoinen ajatus. Ja kenties hieman
epämiellyttävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti