"Erilaiset maut eivät sekoitu yhdeksi mössöksi vaan joka puraisulla löytyy erilaisia vivahteita.
Tänään käytin
kaapin perältä viime syksynä kuivattamiani mustia torvisieniä ja valmistin
piiraan. Resepti on mukautettu parin vuoden takaisesta Kodin kuvalehden
reseptistä. Ensimmäisen kerran olen täysin tyytyväinen loihtimaani
sienipiiraaseen, aikaisemmista yrityksistäni on aina uupunut jotain. Tämä piiras
on omiin makuhermoihini sovitettuna täydellinen. Suosittelen kokeilemista.
Sienipiiras
kuivatuista mustatorvisienistä:
Taikina:
150 g margariinia
3/4 dl
spelttihiutaleita
3 3/4 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl Emmental-juustoraastetta
1/2 dl vettä
Täyte:
4 dl kuivattuja
mustatorvisieniä
100 g pekonia
2 sipulia
3
valkosipulin kynttä
1 dl aurinkokuivattuja
tomaatteja
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
kuivattua tai
tuoretta persiljaa
1 dl Emmental-juustoraastetta
Munamaito:
3 dl ruokakermaa
tai maitoa
3 munaa
Laita kuivatut
mustatorvisienet likoamaan runsaaseen määrään vettä vähintään puoleksi
tunniksi. Valmistele täytteet pienimällä pekoni, sipulit ja aurinkokuivattu
tomaatti. Nypi taikinan ainekset sekaisin ja painele 30 cm halkaisijaltaan
olevan piirasvuoan pohjalle: rasvaisen taikinan vuoksi vuokaa ei tarvitse
voidella. Esipaista piiraspohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kuullota
sillä välin liotetut sienet, pekoni ja sipuli pannulla. Lisää joukkoon lopuksi
puristettu valkosipuli, tomaatit, suola, mustapippuri sekä persilja. Kääntele
sekaisin ja levitä piiraspohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Sekoita vielä
keskenään munamaidon ainekset ja kaada seos tasaisesti piiraalle. Kypsennä
uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.
Piiraan
valmistaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa. Rauhallisesti puuhaillessani
käytin valmistamiseen vajaan tunnin ja paistamiseen mainitun puoli tuntia.
Pekoni ja aurinkokuivattu tomaatti tuovat piirakkaan mukavasti makua, joka
korostaa sieniä. Ne ovat kuin pieniä suolaisia sattumia piirakassa: erilaiset
maut eivät sekoitu yhdeksi mössöksi vaan joka puraisulla löytyy erilaisia
vivahteita. Pohjan ohra ja speltti tekivät siitä rouhean ja hampaissa tuntuvan,
mikä sopii metsäiseen piirakkaan kuin nenä päähän. Mustat torvisienet tuovat piiraaseen metsäistä ja riistaista makua, mutta niiden sijasta sopii varmaan etenkin suppilovahverot, miksei kantarellitkin. Ja kasvislinjalla olevat voivat hyvin jättää pekonin piiraasta pois ja korvata esimerkiksi hieman suuremmalla määrällä aurinkokuivattuja tomaatteja!
MARGINAALISSA:
Sinänsä resepti ei
ainestensa puolesta ole täysin perinteinen, onhan aurinkokuivattu tomaatti
suomalaisessa ruokakulttuurissa melko uusi tuttavuus eivätkä vahvat juustotkaan
lie kovin yleisiä olleet esimerkiksi vielä vuosisadan alussa. Ehkäpä kuitenkin
joustan perinteiden seuraamisessa tämän verran. Toisaalta, eikö käsitys
perinteisestä riipu paljolti myös siitä, miltä kantilta sitä tarkastellaan?
Vanhoja perinteikkäitä suomalaisia ruokia voi valmistaa joko tarkkaan niiden
alkuperäisiä reseptejä noudattaen (ja mikä on sitten se ”alkuperäinen”?) tai
vaihtoehtoisesti tuomalla ruokalajeihin uusia sivujuonteita esimerkiksi
mausteita tai erillisiä aineksia vaihdellen. Elämämme osana omaa kulttuuriamme
on toisaalta juuri aikaisemman toistamista ja perinteiden siirtämistä
eteenpäin, toisaalta perinteiden uudistamista ja muokkaamista, mikä puolestaan
vie kulttuuria eteenpäin ja kehittää sitä. Tarkoituksemme ei ole junnata
paikoillaan ruokakulttuurimmekaan puolesta, mutta toivoisin että nykyaikaiset
maailmankansalaiset muistaisivat myös arvostaa sitä, mistä tulevat ja näin
ylläpitäisivät muista kulttuureista erillistä ruokakulttuurimme ulottuvuutta.
Se on yksi suuri osa omaa kansallista historiaamme ja paikkaamme ajallisessa
ulottuvuudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti