maanantai 6. elokuuta 2012

Kastike kantarelleista"Keltavahveroni ovat useimmiten kadonneet pannulta ennenaikaisesti. 

Syksyn ensimmäiset sienet on nyt kerätty! Vaikka ruoanlaittosuunnitelmani heittivät keltavahveroiden myötä härän pyllyä, oli mahdollisuuden sattuessa pakko tarttua toimeen ja valmistaa kastiketta lempisienistäni. Yleensä olen tottunut vain paistamaan kantarelleja sellaisenaan pannulla, pitkittäisesti halkaistuna ja suolalla maustettuna. Joskus olen rohjennut valmistaa tästä ehdottomasta metsän kullasta piiraan, mutta en vielä ole onnistunut tekemään sellaista, jossa kantarellin hieno maku tulisi arvoisellaan tavoin esille. Tältä reissulta matkaan tarttui sellainen määrä, että niistä pitää tehdä muutakin kuin napostelusienet. Vaikka tuntuisi houkuttelevalta mässäillä aimo annos pelkilteen paistettuja kantarelleja, on vaarana, että herkuttelu menee yli eivätkä sienet hetkeen maistu; asia mitä ei saa antaa tapahtua moisen aarteen kanssa.

Puntaroin hetken piiraan ja keiton välillä, mutta päädyin kastikkeeseen. Ajatella, etten ole päässyt keltavahveroineni edes siihen saakka, ne ovat tosiaan useimmiten kadonneet pannulta ennenaikaisesti. Samalla tulee mieleen, että viikonlopulle suunniteltu jääkaapin ja pakastimen inventaario täytyy ulottaa kuiva-ainekaappiin asti, sillä siellä on vielä tallessa viime syksyn kuivattuja mustia torvisieniä sekä suppilovahveroita. Ah, mitä sienillä herkuttelua on jälleen luvassa.
Sienikastike onnistui hyvin ja oli nopea valmistaa perunoiden kiehumisen aikana. Valkopippuria vain humahti pannulle hieman liikaa, ja kastike olikin sangen pippurista, mikä harmitti. Pahemminkin olisi voinut lipsahtaa, sillä kantarellit olivat edelleen aivan ihanan makuisia kastikkeen seassa. Näillä mittasuhteilla kastikkeesta tulee melko paksua, ehkä enemmän muhennosmaista, joten jos haluat ohuemman kastikkeen, lisää nesteiden määrää tai vaihtoehtoisesti vähennä suurustetta. Toisin kuin itse tein, kannattaa myös miettiä valmiiksi, mitä muuta aterialla tarjotaan. Ei kastike ollut huono pelkkien perunoidenkaan kanssa, mutta oivan lisän olisi tuonut esimerkiksi paistettu ahven!

Kantarellikastike:

2 rkl voita
2 sipulia
6 dl kantarelleja
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
meiramia

Pilko sipulit ja kuullota paistinpannulla voissa. Sipellä sekaan kantarellit ja anna kypsyä hetki. Ripottele päälle vehnäjauho ja kypsennä käännellen hetki. Kaada sitten joukkoon ruokakerma ja maito ja kiehauta sekoittaen. Mausta suolalla, valkopippurilla sekä meiramilla. Tarjoile perunoiden sekä esimerkiksi kalan kera.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti