"Kun ainesosiin ponnahtaa kylmiöstä musta hevonen ja jauhot vaihtavat lajia, muuttuu ilmeisesti koko taikinan kemia.
Puuhastelupäivä alkoi rieskojen leipomisella. Suunnittelemani perunarieskat kaatuivat siihen, että jääkaapista löytyi vain puolisen kiloa perunoita ja toinen summittainen puolikiloinen vanhaksi meneviä porkkanoita. Niinpä päädyin peruna-porkkanarieskoihin. Vaikkakaan en tälläkään kertaa pystynyt pitäytymään alkuperäisessä reseptissä (vaan loihdin alla olevan luomuksen), rieskoista tuli maistuvia ja jälleen on taloutemme leipävaranto hetken aikaa turvattuna. Ja mitäpä se haittaa, vaikka tulos olisikin itse sävellettyä, siinähän sen ihanuus onkin, että melkein mistä tahansa on mahdollista tehdä leipää. Mutta pidä muistiinpanosi etäällä kuumista keittolevyistä. Sain keittiöön varsin paahteisen tuoksun ennen kuin huomasin oman huolimattomuuteni.
Peruna-porkkanarieskat
(14 kpl):
500 g kiinteitä
perunoita
500 g porkkanoita
2 1/2 dl keitinvettä
1 tl suolaa
5 dl
hiivaleipäjauhoja
Kuori ja keitä
perunat sekä porkkanat. Kaada keitinvesi erilliseen astiaan ja survo juurekset muusiksi. Anna
keitinveden ja muusin jäähtyä. Sekoita ainekset keskenään puulusikalla ja
nostele pellille taikinanokareita. Levitä lusikalla pyöreiksi, parin sentin
paksuisiksi rieskoiksi. Paista 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia,
kunnes rieskat saavat hieman täpliä.
Rieskanpyörittelytaitoni
kaipaavat vielä harjoitusta. Jostain kumman syystä rieskoista ei koskaan tule
sellaisia, kuin resepti väittää. Se johtuu ehkä siitä, että suunnitelmani
muuttuvat aina siinä vaiheessa kun löydän jääkapista jotain, minkä pitäisi
tulla käytetyksi. Kun ainesosiin ponnahtaa kylmiöstä musta hevonen ja jauhot vaihtavat
lajia, muuttuu ilmeisesti koko taikinan kemia. Jälleen, alkuperäisen ohjeen
mukaan käyttämäni jauhomäärän olisi pitänyt olla jo liian paljon ja pienemmällä
määrällä taikinasta olisi pitänyt tulla löysää, mutta kuitenkin pötköksi
pyöriteltävää. Voin sanoa, ettei tullut. Taas kerran annostelin rieskat
lusikalla pellille sen sijaan, että olisin kätösissäni muovannut pehmyitä
rieskan palluroita. Seuraavalla kerralla pyrin pitäytymään tiukasti reseptissä,
jotta tuloksena olisi juuri tarkoituksenmukaisia rieskoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti