"Kiillekakun vaivaton koristeleminen ei todellakaan tällä kertaa onnistunut, mikä tosin johtui ainoastaan leipurin huolimattomuudesta!
Vanhan ajan
kiillekakku on korea juhlapöydän kruunu. Sen valmistamiseen tarvitaan hieman
aikaa, sillä kakku kasataan vähitellen vuokaansa ja sen annetaan vetäytyä
jääkaapissa yön yli. Kakku ei tarvitse erillistä kostutusta muutoin kuin
ylimmäksi jäävään kerrokseen, sillä se saa runsaasti kosteutta täytteenä
käytettävästä vaniljakastikkeesta. Kakun koristeleminen on juhlapäivänä
vaivatonta, sillä reunoille voi yksinkertaisesti sivellä kermavaahtoa tai
vaikkapa taputella marmeladilla peitetylle pinnalle keksinmurusia. Kauniilla
hedelmillä ja marjoilla kiillepinnan saa hyvinkin näyttäväksi!
Vanhan ajan
kiillekakku (15:lle):
Sokerikakkupohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoa /
gluteenitonta vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Kiille:
kauniita hedelmiä
tai marjoja
5 dl vaaleaa
sokeroitua mehua
n. 1 1/4 rkl
liivatejauhetta
Täyte:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
hedelmiä ja marjoja
Koristeluun:
2–4 dl kuohukermaa
sokeria
Lisäksi:
korppujauhoja /
mannaryynejä / gluteenitonta vehnäjauhoa
tuorekelmua
Leivo sokerikakku.
Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija n. 26 cm). Vaahdota
huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita keskenään kuivat
ainekset ja siivilöi vähitellen taikinaan varovaisesti puuhaarukalla
sekoittaen. Kaada kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45
minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se
sitten työtasolle. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
Huuhtele
irtopohjavuoka kylmällä vedellä ja vuoraa se tuorekelmulla. Yritä välttää
ryppyjä, jotta hyytelöpinnasta tulisi tasainen. Valmista mehusta hyytelöliemi
liivatejauheen avulla: katso ohjetta pakkauksen kyljestä. Jäähdytä hyytelölientä
hiukan ja kaada siitä sitten kerros vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin ja
anna hyytyä. Peitä hyytelöpinta hedelmillä tai marjoilla: muista, että
kauniimpi puoli tulee nyt alaspäin. Peitä koristekerros hyytelöliemellä ja anna
jälleen hyytyä jääkaapissa. Valmista sillä aikaa vaniljakastike: sekoita
keskenään maito, kananmunat, perunajauhot sekä sokerit ja kuumenna kattilassa
pohjaa myöten sekoitellen kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Nosta päällimmäinen
kakkukerros alassuin vuokaan ja peitä vaniljakastikkeella. Lisää päälle
hedelmiä tai marjoja. Aseta päälle seuraava kerros kakkupohjaa ja täytä samalla
tavoin. Aseta lopuksi päälle viimeinen kakkupohjakerros. Kostuta viimeinen
kerros kevyesti esimerkiksi yli jääneellä hyytelöliemellä tai mehulla. Peitä
pinta kelmulla. Aseta kakun päälle painoksi kevyt leikkuulauta ja nosta kakku
jääkaappiin yön yli. Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoiluvadille ja poista
varoen tuorekelmut. Koristele kakun reunat kermavaahdolla.
Kiireessä tehty
kiillekakkuni oli tällä kertaa melkoinen katastrofi. Unohdin valmistaa vuoan
pohjalle ensimmäisen kiillekerroksen ja asettelin sen sijaan koristehedelmät
suoraan tuorekelmun päälle. Koska hedelmät olivat suoraan liukkaalla
tuorekelmupohjalla, ne liikahtelivat siirtäessäni vuokaa jääkaappiin hyytymään.
Niinpä asettelin koristeita paikoilleen avonaisen jääkaapin hyllyn välissä.
Toinen ongelma oli se, etten asetellut tuorekelmua vuoan pohjalle riittävän
huolellisesti. Kelmun pitäisi yltää reilusti reunoille, sillä nyt jossain
kohtaa oli pieni rako ja vuoka alkoi vuotaa hyytelölientä. Käärin kelmua vuoan
ulkopuolelle ja pystyin vain toivomaan, ettei se vuoda kovin paljoa. Loppujen
lopuksi koristeet asettautuivat paikoilleen eikä vuoka vuotanut liikaa, mutta
jouduin paikkailemaan puuttuvaa kiillekerrosta juhlapäivänä sivelemällä
uudelleen valmistamaani hyytelöä kakun pinnalle. Kiillekakun vaivaton
koristeleminen ei siis todellakaan tällä kertaa onnistunut, mikä tosin johtui
ainoastaan leipurin huolimattomuudesta! Normaalisti kiillekakku on varsin
mukava ja vaivaton valmistettava, vaikka se hieman aikaa vaatiikin. Minun
mielestäni kiillekakku on viehättävän ja perinteisen näköinen tarjottava, ja
sen täytteeseen saa mukavasti vaihtelua käyttämällä joukossa esimerkiksi
mustaherukoita tai puolukoita.
* *
*
An old-fashioned jelly cake is a beautiful
treat for any party. It requires a little bit of time for the preparation
because it is layered into its tin and placed into the fridge over night to
rest. This cake won’t need any separate moisturizer, as it benefits from the
vanilla dressing that is used in the filling. Before putting to display, the
decorating is effortless since it only needs some whipped cream on the edges.
You can also apply some marmalade on the edges and pat cookie crumbs on it. The
beautiful fruits and berries make a dashing jelly surface!
Old-fashioned Jelly Cake (15 portions):
Pastry:
4 eggs
2 dl (3/4 cup) sugar
1 dl (1/2 cup) potato flour
1 dl (1/2 cup) plain flour / gluten free plain
flour
1 tsp. baking powder
Jelly:
beautiful fruits or berries
5 dl (2 cups) light coloured, candied juice
about 1 1/4 tbsp. gelatine powder
Filling:
3 dl (1 1/4 cups) milk
2 eggs
2 tbsp. potato flour
1 dl (1/2 cup) sugar
1 tbsp. vanilla sugar
fruits and berries
For Decoration:
2–4 dl (1– 1 3/4 cups) double cream
sugar
Other:
bread crumbs / semolina / gluten free plain
flour
saran wrap
Bake the cake. Butter and flour a cake tin with
a removable bottom (diameter about 26 cm / 10 inch). Whip the room temperature
eggs and sugar into foam. Mix together dry ingredients and carefully add into
the pastry with a wooden spatula or such. Pour the pastry into the cake tin and
bake in 175 C / 345 F for about 45 minutes. Check that the cake is done with a
wooden stick. Let the cake cool down and then flip it over to a worktop. Cut
the cake in three layers.
Rinse the cake tin with cold water and line it
carefully with saran wrap. Try to keep the bottom wrinkle-free so the jelly
layer would be smooth. Prepare the jelly as instructed in the gelatine package.
Let the jelly cool down a bit, then pour some of it on the bottom of the cake
tin. Let the jelly coagulate in the fridge. Cover the coagulated jelly layer
with beautiful fruits and berries. Remember, that in this case the prettier
side of the decorations should be downwards! Add some jelly on top of the
fruits and let coagulate in the fridge. Meanwhile, prepare the vanilla custard:
mix together the milk, eggs, potato flour and both sugars and bring to a boil
while carefully mixing the custard. As the custard thickens, remove from heat
and let cool down. Place the lowest layer of the cake bottom downwards into the
cake tin. Cover it with the custard and some fruits and berries. Place the
second layer of the cake bottom on top and fill it up the same way. Finally, place
the last piece of the cake bottom into the tin. Moisturize it carefully with some
of the jelly or juice that has been left over. Cover the whole with a saran
warp, place a light cutting board over the cake and let it rest in the fridge until
the next day. On the next day, flip the cake over to a serving plate, remove
the saran wrap and decorate with some whipped cream.
I prepared the jelly cake in hurry this time,
and it turned out to be quite a disaster. I forgot to make the first layer of
jelly on the bottom before adding the fruits; instead, I placed the fruits
straight over the saran wrap! Since the saran wrap was quite slippery, the
fruits moved when I tried to put the tin into the fridge. I had to squeeze
myself between the shelves in the fridge to adjust the fruits once they were
steadily in there. Furthermore, I was not careful enough when placing the
saran wrap into the tin. The wrap should reach high over the edges of the tin
so there won’t be any holes. Mine had a little hole and it started to leak. I
had to wrap some more of the saran wrap around the tin to prevent it from
completely draining into the fridge. In the end it didn’t leak too much, and
fruits found their own place in the tin, so it ended quite well. I still had to
add some more gelatine on top of the cake the next day to keep the cake pretty.
So, this time it wasn’t as effortless to decorate the cake as it should have
been, but I’m the one to blame, not the recipe. Normally the jelly cake is very
easy and effortless to prepare, even though it does require some time. I think
that the old-fashioned jelly cake is quite charming in its traditional glory.
It’s also easy to perk up the filling with some blackcurrants or lingonberries,
for instance.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti