tiistai 9. huhtikuuta 2013

Uunijuustoa huijaamalla – Oven-Baked Cheese Bluff



"Uunijuusto tunnetaan myös nimellä vasikantanssi, mikä on varsin viehättävä nimitys tälle hyllyvälle ihanuudelle.

Maaseudulla kasvaneena olen ollut onnekas ja päässyt silloin tällöin nauttimaan oikeaa ternimaidosta valmistettua uunijuustoa. Se on aivan ihanan makuista. Nykyisin on kuitenkin yhä vaikeampaa saada ternimaitoa, etenkin kaupungissa, joten täytyy olla ovela ja huijata hieman. Löysin reseptin uunijuustoon Valion maitojauhepakkauksen kyljestä ja päätin kokeilla sitä. Maitojauheesta valmistettaessa sekaan täytyy sekoittaa myös pari kananmunaa, mitä ei ternimaidon kanssa tarvita. Kokeilun lopputulos oli erittäin maittava, vaikkei se voikaan aitoa ternimaitoa päihittää.


Uunijuusto maitojauheesta:

5 dl vettä
2 dl ruokakermaa
4 dl rasvatonta maitojauhetta
2 kananmunaa
1/4–1/2 tl suolaa

Sekoita maitojauhe veteen. Lisää kananmunat ja suola. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun 1 1/2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 30 min, kunnes juusto on hyytynyt, ja lisää sitten lämpöä 250 asteeseen vielä 10 minuutiksi saadaksesi juuston pintaan kauniin värin. Tarjoa haaleana sellaisenaan tai esimerkiksi hillon tai kanelin ja sokerin kera.


Uunijuusto (joka ei ole todellista juustoa sen varsinaisessa merkityksessä) tarjotaan usein jälkiruokana sellaisenaan, vaihtoehtoisesti hillon tai kanelin ja sokerin kera. Itse muistelen syöneeni uunijuustoa lapsena myös maidon kera. Uunijuusto tunnetaan myös nimellä vasikantanssi, mikä on varsin viehättävä nimitys tälle hyllyvälle ihanuudelle. Vaikka maitojauheesta tehty uunijuusto oli herkullista, oli se seuraavaan päivään mennessä muodostanut jääkaapissa oleillessaan pintaansa ohuen jauhomaisen kerroksen. Tämä taitaa johtua juurikin maitojauheen käytöstä. Niinpä suuri huijaus tulee lopulta paljastumaan, ellet tarjoa juustoa heti valmistuspäivänä ja varmista, että se tulee syötyä kerralla loppuun (minkä ei pitäisi olla ongelma). Netistä löytyy reseptejä myös täysmaidon tai kermalla rikastetun kevyemmän maidon käytölle uunijuustossa. Ehkäpä kannattaa kokeilla niiden käyttöä seuraavaksi.

*  *  *



Having grown up on the countryside, every now and then I have had the privilege of enjoying real oven baked cheese that is made from cow’s beestings, the first milk of a calved cow, that is. It’s not really cheese, but for some reason, probably because of the consistency, it is called that anyway. And I am telling you; it is just lovely. The ingredients are very simple, only the first milk and a pinch of salt, but the flavour is heavenly. The dish is usually enjoyed as a dessert as it is or with some cinnamon and sugar or cloudberry jam. I remember to have added some milk on the plate, too, when I was a child. Anyway, nowadays it is harder to get any first milk, especially when living in the cities, so we need to be a bit sneaky. I found a recipe for oven-baked cheese on a box of powdered milk, and decided to try it out. When using powdered milk, you need to throw in a couple of eggs, too; when using first milk you don’t need them. The end result turned out very nice, even though it’s not the same as when made from the real deal.


Oven-Baked Cheese with Powdered Milk:

5 dl (2 cups) water
2 dl (1 cup) half and half cream / single cream
4 dl (1 3/4 cups) skimmed milk powder
2 eggs
1/4–1/2 tsp. salt

Mix together the water and cream and add in the powdered milk. Add the eggs and salt, and mix carefully. Butter a deep oven tray (about 1 1/2 litres or 3 1/3 pints) and pour the batter in. Bake in 175 C / 345 F for about 30 minutes, until the cheese has congealed, and then raise the temperature to 250 C / 480 F for ten minutes to get the beautiful golden colour. Serve lukewarm as it is or with jam or cinnamon and sugar, for instance.


I really enjoyed the end result, but after a day in the fridge, the cheese had formed a floury surface. It has to be because of the powdered milk. So when baking cheese with powdered milk, the bluff will come into daylight eventually; you need to serve the cheese the same day and eat it all (this won’t be difficult). There can also be found some recipes on the Internet that tell you to use whole milk or enrich lighter milk with some cream. I think that’s a good idea to try out next.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti