lauantai 27. huhtikuuta 2013

Yksinkertaisuuden ihanuus: uunibroileri – The Beauty of Simplicity: Oven-baked Chicken




"Varmaan monen suomalaisen talouden kivijalkana on alunperin toiminut yläasteajoilta säilytetty kotitalouden kirja.

Uuniruoat ovat siitä loistavia, että niiden valmistaminen on usein hyvin yksinkertaista ja vaivatonta. Useimmiten ruoka-ainekset voi asettaa samaan vuokaan ja hauduttaa sitten tunnin verran; lopputulemana on näppärä ja maukas ateria työntäyteisen päivän väsyttämille aterioijille. Tänään valmistin juuri tällaista ruokaa: broilerin koivet ja vihannekset kypsyivät uunivuoassa kätevästi maustaen samalla vuoan pohjalle lisätyn riisin herkulliseksi. Resepti on sovellettu alkuperäisestä yläasteaikaisen kotitalouden kirjani reseptistä, mutta emme tainneet saada pitää kyseistä opusta, kun ohje kerran komeilee nykyisin reseptivihkossani. Netistä sentään löysin meidänkin koulussamme käytetyn kirjan: kyseessä on Ole Hyvä! : kotitaloutta 7. luokalle (Isotalo, K., Meriluoto, R., Sippola, K. & Turunen, T.; Otava). Muistan pitäneeni kirjaa todella hyödyllisenä ja kirjoitin siitä paljon reseptejä ja muitakin ohjeita ylös. Varmaan monen suomalaisen talouden kivijalkana on alunperin toiminut yläasteajoilta säilytetty kotitalouden kirja, joka on tarjonnut vasta kotoaan muuttaneelle nuorelle hyvät perusreseptit sekä ohjeet kodin siisteyden ylläpitoon.


Vaivaton uunibroileri (4:lle):

1 dl riisiä
4 palaa broileria
2 porkkanaa
1 sipuli
3 dl vettä
1/2–1 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta

Mittaa riisi vuoan pohjalle ja asettele päälle broilerin palat. Pese ja paloittele porkkanat sekä kuori ja lohko sipulit vuokaan. Lisää päälle vesi sekä mausteet. Paista uunibroileria 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys pistämällä lihaa haarukalla: kirkas lihasneste kertoo broilerin olevan kypsää, verinen vielä raakaa.


Käytin tänään vuokaan porkkanaa ja sipulia, mutta yhtä lailla siihen voi lisätä erilaisia pakastevihanneksia tai minkälaisia juureksia vain. Lihanakin voi koiven sijaan olla broilerin rintapaloja. Tämänkaltainen ruoka on siinäkin mielessä ihanaa, ettei sen valmistaminen vaadi erityisempää perehtyneisyyttä tai tarkkoja ruoka-ainesten mittaamisia. Lopputulos on takuuvarmasti erinomaisen maittavaa vaikka kotikokki uskaltautuisikin kokeilemaan omia sävellyksiään. Tämänpäiväinen porkkana hautui taivaallisen pehmeäksi ja aromikkaaksi ja sipuli suli suussa makeaksi unelmaksi. Pehmeän aromikkaat juurekset olivat nappivalinta riisin oheen.

Vaikkei riisi ole kotoperäinen viljakasvimme, on se kuulunut suomalaiseenkin ruokapöytään jo kauan aikaa. Riisiä alettiin tuoda maahan ruotsinvallan aikana 1600-luvulla, jolloin sen käyttö tosin rajoittui varakkaisiin säätyläisperheisiin. 1950-lukuun mennessä riisi oli yleistynyt niin, että se ohitti perinteisen ohran käytön. Itse suosin tummaa riisiä sen paremman kuitupitoisuutensa ansiosta, mutta tavallinen valkoinen riisi maistuu myös aivan ihanalta broilerin kanssa.





MARGINAALISSA:
Katsoin taannoin mielenkiintoista dokumenttia ihmisen kehityksestä. Siinä todettiin oivaltavasti, että ihmisen erottaa muista eläimistä ruoan kypsentäminen. Erottavia tekijöitä löytyy luonnollisesti yhtä monta kuin aiheen tarkasteluun näkökulmiakin, mutta väitteellä on kyllä hyvät perustelut. Kokkaamisen arvellaankin vaikuttaneen ihmisen aivojen voimakkaaseen kehittymiseen, sillä kypsennetyllä ruoalla on useita etuja. Ensiksikin, koska kypsä ruoka sulaa raakaa helpommin, saa sen syömisestä enemmän energiaa, kun ruoansulatus ei joudu kuluttamaan voimiaan. Toisekseen, raa’an ruoan syöminen on huomattavasti kypsää hitaampaa. Niinpä ihminen on pystynyt nauttimaan vuorokauden aikana enemmän ravintoa kypsennettyään sitä, mikä on vaikuttanut saadun energiamäärän lisääntymiseen jopa 35 prosentilla. Näkökulma on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ihmisen evoluution historiaa pohdittaessa.


*  *  *


I think oven-baked dishes are brilliant. They are often very simple and effortless to prepare, and you can bake all the ingredients in the same tray creating a natty and delicious meal for a hungry crowd. Today I prepared just that sort of a meal: the chicken legs and vegetables cooked easily while they also seasoned the rice that was placed on the bottom of the tray. I modified the recipe from the original one that was in my home economics cookbook in Junior High. I suppose these books have been very handy for many youngsters that have started their adult lives, needing simple instructions to keep themselves fed and the household tidy.


Effortless Oven-baked Chicken (4 portions):

1 dl (1/2 cup) rice
4 pieces of chicken
2 carrots
1 onion
3 dl (1 1/4 cups) water
1/2–1 tsp. salt
1 tsp. rosemary
1 tsp. curry
1 tsp. paprika powder

Measure the rice on the bottom of a large oven tray and place the chicken pieces over them. Wash and cut the carrots and peel and cut the onion into the tray. Add water and seasonings. Bake in 225 C / 435 F for about 40 minutes. Check the chicken by pricking it with a fork; if the fluid is clear, the meat is done, if still bloody, it’s raw.




Today I used carrots and onion in the dish, but you can just as well use frozen vegetables or any kind of root vegetables, if you like. The meat can be chicken legs but also breast pieces. I love to make food like this, because there are no strict rules or measurements. The end result will be delicious even if you want to try out different seasonings or ingredients. The carrots and onions I used today were a good choice: the carrots were soft and aromatic while the dreamy and sweet onions just melt away when bitten. It was just delicious.

Even though rice is not originally Finnish cereal, it has been an important part of Finnish food culture for decades. Rice was first imported to Finland during the Swedish reign in the 17th century, but back then it was only used in wealthy gentry families. By the 1950’s rice had spread and become more common so that it outnumbered barley that was traditionally used in cooking. I like to use dark rice because it has more fibre, but plain white rice is also quite delicious with chicken.



OVER THE EDGE:
A couple of days ago I was watching an interesting documentary about human development. It stated that what differs human beings from other animals is that we cook our food. What an interesting thought! Of course there can be found as many differences as there are points of view to the topic, but the statement has a point. Apparently cooking has had a huge impact on the development of human brain, because cooked food has many benefits compared to raw food. First of all, eating raw food is much slower than eating cooked food. Therefore, eating cooked food has made it possible for humans to eat more during a day. Secondly, since it’s easier to digest cooked food, our bodies consume less energy than when eating raw food. By cooking food it was possible to gain even 35 per cent more energy during one day. I had never considered cooking that way, and the subject is very interesting when thinking about the history of human evolution.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti