keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Mehevä omenapitko – Delicious Apple Braid




"Juhlavan kahvipöydän kruunuksi ei tämänpäiväisestä kokeilustani ehkä aivan ole, mutta lähipiirin kera nautittavaksi se sopii mainiosti.

Päivä lähtee hyvin käyntiin pullataikinan siivittämänä. Olen jo pitkään pyöritellyt mielessäni ajatusta omenapullasta. Lopulta päädyin tekemään kotimaisen version viineristä käyttämällä täytteessä omenalohkoilla terästettyä omenamarmeladia sekä tavallisesta rahkapullasta tuttua täytettä. Lopputulos on mehevä, mutta säilyttää edelleen tutun pullamaisuutensa. Samoista aineksistahan voi yhtä lailla leipoa piirakan, tosin tällöin omenoita tarvitaan enemmän.




Omenapitko (2 kpl):

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
75 g margariinia
n. 7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 dl maitorahkaa
1 kananmuna
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g paiston kestävää omenamarmeladia
2 hapanta omenaa
kanelia
(mantelilastuja)

Voiteluun:
1 kananmuna




Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, sokeri, suola, kardemumma sekä kananmuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhoja. Taikinan paksutessa siirry alustamaan käsin. Alustuksen loppuvaiheessa lisää taikinaan pehmennyt margariini. Lisää taikinaan jauhoja, kunnes se alkaa irrota käsistäsi sekä kulhon reunoista. Kääntele joukkoon kuivikkeeksi vielä pieni ripaus jauhoja. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Valmista sillä välin rahkatäyte sekoittamalla keskenään maitorahka, kananmuna sekä sokerit. Kuori ja lohko omenat.

Kumoa kohonnut taikina työtasolle ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse taikinasta n. 27 x 30 cm kokoinen suorakulmio. Levitä pitkille sivuille ohut nauha rahkatäytettä, kuten kuvassa. Käännä sitten reunat täytteen yli. Levitä pitkon keskelle kapeahkolle alueelle omenamarmeladia. Käännä reunat vielä kerran niin, että ne melkein ylettävät marmeladiin saakka. Lisää marmeladin reunoille rahkatäytettä. Asettele marmeladin päälle omenalohkoja ja ripottele päälle kanelia. Voit koristella pitkon mantelilastuilla. Voitele taikinareunat kananmunalla ennen uuniin laittoa. Paista pitkoja 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.


Tämänkaltaista pullaa leipoessa on vaikeaa saada lopputuloksesta täsmällisen näköinen. Siksi taitaakin olla yleisempää leipoa pulla aina joko sidottuun muotoon letin kaltaiseksi tai erilaisiin muotteihin, joissa se kohoaa kauniisti ja hallitusti. Juhlavan kahvipöydän kruunuksi ei tämänpäiväisestä kokeilustani ehkä aivan ole, mutta lähipiirin kera nautittavaksi se sopii mainiosti. Rustiikkisesta ulkomuodostaan huolimatta pitkon maku on erinomainen, ja tulen luultavasti jossain vaiheessa kehittelemään ajatusta eteenpäin. Kuinkakohan täytteeksi sopisivat muut hedelmät?




*  *  *

A good way to start a day is by baking buns. For some while now I’ve been planning to use apples with buns, and I ended up baking a Finnish version of a Danish pastry. I used apple marmalade and fresh apples together with a basic quark filling to give the bun a juicy taste. The end result is tasty and still has a bun like essence. The same ingredients can just as well be used to make an apple pie; you just need more apples for it.

Apple Braid (2 pieces):

2 1/2 dl (1 cup) milk
25 g (1 oz) fresh baking yeast
3/4 dl (1/3 cup) sugar
1/4 tsp. salt
1 tbsp. cardamom
1 egg
75 g (2 2/3 oz) margarine
about 7 dl (3 cups) plain flour

Filling:
2 dl ( 1 cup) quark
1 egg
2 tbsp. sugar
2 tsp. vanilla sugar
250 g (9 oz) apple marmalade
2 sour apples
cinnamon
(almond flakes)

For Buttering:
1 egg

Prepare the bun dough. Heat up milk into body temperature (37 C / 98,6 F) and pour into a large container. Whisk yeast, sugar, salt, cardamom and the egg into the milk. In small portions, blend in carefully the plain flour. As the dough gets thicker, prime it with your hands. When the dough starts to be almost done, add soft butter. Blend in flour until the dough starts to break away from your hands but is still soft. Finally, add a pinch of flour on top as a dehydrant and turn around a couple times. Under a linen cloth, let the dough rise until doubled. Meanwhile, prepare the quark filling; mix together quark, egg and both plain and vanilla sugar. Peel and slice the apples.

Place the dough onto a clean working top and divide it in two. Roll the dough into about 27 x 30 cm (11 x 12 inch) rectangular. As shown in the picture, place a thin line of quark filling near the long edges. Fold the edges over the filling. In the middle of the braid, spread a layer of apple marmalade. Fold the edges one more time so that they almost touch the marmalade layer. Add quark filling to the edges of the marmalade layer. Place apple slices on top of the marmalade and sprinkle some cinnamon on top. If you like, you can decorate the apple braid with almond flakes. Before baking, butter the edges of the braid with some egg. Bake for 10­–15 minutes in 200 C / 390 F.


When baking bun like this, it's a bit difficult to get it look sharp. I suppose that's why usually bun is baked either into bound form like braids or with the help of various molds that help it rise beautifully in a controlled matter. Today's experiment isn't quite 'Queen of the coffee table' kind of material, but it fits nicely to a more informal use. Despite its rugged looks it tastes wonderful and I probably will be developing the idea furthermore some day. I wonder how some different fruits would fit to the filling?






2 kommenttia:

  1. Its still cold there? Autumn comming here! So that delicious Apple braid is making me veeeeeeeeeery hungry!
    Kisses dear!! :D :D :D

    VastaaPoista
  2. So nice you're able to enjoy fresh and juicy apples over there. To me they are the essence of autumn. Yes, it's a bit cold still, now -17 degrees (= 1,4 F), but the weather is just gorgeous; not a cloud in the sky and the sun is rising. We're waiting for the spring!

    VastaaPoista