perjantai 22. maaliskuuta 2013

Todellista superruokaa – True Super Food


"Itse tehdyn myslin säilyvyys on raaka-aineidensa vuoksi hyvä.

Mysli on mielenkiintoinen ruoka. Sen kehitti sveitsiläinen lääkäri vuonna 1900. Alunperin mysli olikin tarkoitettu sairaalapotilaiden ravinnoksi. Se yleistyi nopeasti Keski-Euroopassa ja on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa. Myös Suomessa mysli on hyvin yleistä. Ja miksipä ei? Herkullinen maku yhdistettynä runsaaseen määrään kuituja ja hivenaineita on voittamaton. Myslin ihanuus on sen monipuolisuus. Sitä löytyy kaupasta lukemattomina variaatioina, mutta kotona valmistettaessa mahdollisuudet ovat vielä avarammat. Voit pistää koko kuivakaappisi sisällön hurlumhei ja käyttää loppuun pienimmätkin pussinpohjalliset. Ei siis muuta kuin kokeilemaan!

Mysliin uppoaa riisipakettia lukuun ottamatta melkeinpä mikä tahansa. Hiutaleina voit käyttää pelkästään kauraa tai neljän viljan hiutaleita, mutta myös yhdistellä mukaan tukevampaa ohraa, ruista ja spelttiä. Myös leseet voivat olla mitä vain: osta valmis lesesekoitus tai heittele sekaan mieltymyksesi mukaan kaura-, vehnä- tai ruisleseitä. Makeutuksena voit käyttää erilaisia sokereita, hunajaa tai siirappia tai jättää sen kokonaan pois. Myöskään öljy (rypsi- tai auringonkukka-) ei ole välttämätöntä, mutta sen ja esimerkiksi hunajan avulla saat loihdittua mysliin ihania kokkareita. Mysliin sopii hyvin auringonkukan- tai kurpitsansiemenet, mutta eri resepteissä löytyy myös esimerkiksi pellavan- ja seesaminsiemeniä. Pähkinöiksi käyvät kaikki mahdolliset perusmanteleista cashew- ja pistaasipähkinöihin. Myös hedelmien ja marjojen kirjo on valtava: voit käyttää esimerkiksi rusinoita, taateleita, aprikooseja, banaania, karpaloita, mustikoita, vadelmia tai mansikoita. Voit myös maustaa mysliä vaikkapa kanelilla (joka toimii ihanasti omenan kanssa).




Seuraava resepti on yleisohje mysliä varten. Sulkeisiin olen merkinnyt, mihin raaka-aineisiin päädyin tänään itse.


Kotitekoinen mysli:

5 dl viljahiutaleita (kaura- ja ruis-)
1 dl leseitä (vehnä-)
3 rkl ruokaöljyä (rypsi-)
4 rkl makeutusta (juokseva hunaja)
1/2 dl vettä
1 dl pähkinärouhetta (sekoitus)
2 dl siemeniä (auringonkukka)
2 dl kuivattuja hedelmiä (tummat ja vaaleat rusinat, karpalot)

Sekoita hiutaleet ja leseet kulhossa keskenään. Sekoita keskenään öljy, vesi ja makeuttaja ja kääntele huolellisesti kuivien aineiden joukkoon. Ripottele seos pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Paahda uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia ja kääntele välillä pari kertaa. Voit paahtaa hetken myös siemeniä, pähkinöitä ja kookoshiutaleita, mutta ne palavat helposti. Yhdistä kaikki ainekset. Mysliä tulee noin litra. Säilytä sitä kannellisessa astiassa kuivassa paikassa.




Mysliä voi paahtamisen lisäksi valmistaa muillakin tavoin. Toiset sekoittavat kuivat ainekset yksinkertaisesti vain keskenään ja säilövät myslin. Toiset taas valmistavat kosteaa mysliä lisäämällä hiutaleiden ja leseiden joukkoon esimerkiksi maustamatonta jogurttia tai mehua. Paahdettuakin mysliä on mukava tarjoilla erilaisin variaatioin, mikä tekee siitä entistä monipuolisempaa. Itse tehdyn myslin säilyvyys on raaka-aineidensa vuoksi hyvä. Pähkinät ovat ongelmallisimpia, sillä ne alkavat vanhetessaan maistumaan eltaantuneilta. Myös leseet ovat säilyvyydeltään heikompia kuin muut viljatuotteet. Voit kuitenkin huoletta tehdä suuremman määrän kerrallaan, sillä mysli on makoisaa vielä puolen vuodenkin jälkeen, aineksista riippuen jopa vuodenkin päästä.


*  *  *


Muesli is an interesting dish. A Swiss doctor originally created it in the year 1900 to feed hospital patients. Soon it spread around Europe and has later on become popular around the world. And why not? The delicious flavour combined with rich fibres and dietary minerals is invincible. The great thing about muesli is its diversity. You can find it in stores in various forms, but if you really want to play with the numerous variations, make it yourself. You can throw in just about anything and use even the smallest leftovers you’ve forgotten on the bottom of food packs. So let’s get ready and mix it up!




Rice excluded, muesli works with any ingredients. For the flakes, use oat separately, or throw in some sturdier flakes, like barley, rye or spelt. Also the bran used can be any kind: you can buy a ready-made mixture or use separately wheat, oat or rye brans. For the sweet tooth, add in some sugar, honey or syrup, or if you like, leave the sweetener out. The cooking oil (canola or sunflower) can be left out, too, but with some honey, for example, it helps to create delicious muesli lumps. Sunflower and pumpkin seeds are perfect for muesli, but I’ve also seen recipes with sesame and linseeds. Same thing with the nuts and fruits: use your creativity. Almonds are nice, but so are cashews, pistachios and many others. Raisins, dates, apricots, bananas, cranberries, blueberries, raspberries and strawberries are delicious in muesli. You can also add in some cinnamon (which works nicely with apples).

The following recipe can be seen as a universal recipe for muesli. In the parenthesis, I marked the ingredients I ended up using today.


Homemade Muesli:

5 dl (2 cups) grain flakes (oat and rye flakes)
1 dl (1/2 cup) brans (wheat)
3 tbsp. cooking oil (canola oil)
4 tbsp. sweetening (running honey)
1/2 dl (1/3 cup) water
1 dl (1/2 cup) crushed nuts (a mixture)
2 dl (3/4 cup) seeds (sunflower seeds)
2 dl (3/4 cup) dried fruits (dark and yellow raisins, cranberries)

Preheat the oven to 175 C / 350 F. In a large bowl, mix together the grain flakes and brans. Mix together oil, water and the sweetener and carefully mix in with the grains. On a large oven tray covered with baking paper, spread the mixture to form a thin layer. Roast in the oven for about 15 minutes, while mixing it up a few times every now and then to ensure an even result. You can also roast the seeds and nuts, if you like, but they get easily burned. Finally, mix together all the ingredients. You’ll get about a litre (2 pints) of muesli. Store it in a dry place, in a container that has a lid.




Besides roasting in the oven, you can prepare muesli in other ways, as well. Some people simply mix together the dry ingredients and store the muesli. Some, on the other hand, prepare it moister by adding yoghurt or juice to the ingredients and serving it right away. Also this roasted muesli can be served with various accompaniments, which just makes it even more versatile. Thanks to its ingredients, homemade muesli stores well. The nuts are the trickiest, because after a while they can start to taste a bit rancid. The brans won’t last as well as the flakes, either. Anyway, you can easily prepare a large amount of muesli, because it will be perfect for at least six months; depending on the ingredients, it can last even a year if stored properly.




1 kommentti:

  1. I didnt now the story behind it! Thanks for posting it ! :D

    VastaaPoista