"Meidän taloudessamme tulevat Ahvenanmaan tuulet puhaltamaan tämän jälkeen useammin.
Tavalliseen
pannukakkuun tottunut ihastuu vaniljalla ja kardemummalla höystettyyn
pannukakkuun, jossa osa vehnäjauhoista on korvattu mannalla. Tämän pannarin
rakenne on pehmeä mutta tuntuvampi kuin tavallisessa pannukakussa. Valmistin itse vain puolikkaan pannukakun, mutta sitä maistettuani alkoi jo harmittamaan. Kardemumman ystävänä rakastuin tämän version makuun. Päätin kokeilla, miten makean pannukakun ja hillon rinnalle sopii happamampi bulgarianjogurtti, ja yhdistelmä oli loistava. Minulla ei ole hajuakaan, miten ahvenanmaalaiset ovat keksineet tämän luomuksen, sillä haku internetistä ei tuottanut sen historiasta suuremmalti informaatiota. Mutta se on varmaa, että meidän taloudessamme tulevat Ahvenanmaan tuulet puhaltamaan tämän jälkeen useammin.
Ahvenanmaan pannukakku (8:lle):
5 dl maitoa
1 vaniljatanko
1 dl mannasuurimoita
5 dl maitoa
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
Tarjoiluun:
omenahilloa
bulgarianjogurttia
1 vaniljatanko
1 dl mannasuurimoita
5 dl maitoa
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
Tarjoiluun:
omenahilloa
bulgarianjogurttia
Valmista ensin
puuro. Leikkaa vaniljatanko halki ja kaiverra sen siemenet kattilaan maidon sekaan.
Leikkaa siemenkota kahtia ja laita myös se maidon joukkoon. Kuumenna maito
kattilassa kiehuvaksi sekoittaen. Lisää joukkoon suurimot. Anna hautua
keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen 5–10 minuuttia. Anna puuron jäähtyä.
Vatkaa kulhossa maito,
kananmunat, sokeri, suola sekä kardemumma. Lisää joukkoon kylmä mannapuuro
voimakkaasti sekoittaen. Lisää taikinaan lopuksi vielä vehnäjauho. Kaada
taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 225-asteisessa
uunissa n. 30 min. Tarjoile hillon ja esimerkiksi bulgarianjogurtin kera.
* *
*
If you’re used to normal oven pancake, you’re
going to love this one; it’s seasoned with vanilla and cardamom, and instead of
using only plain flour, there’s also semolina in it. It’s called Åland Oven Pancake.
Thanks to the semolina, the texture of the pancake is soft but differs from
regular oven pancake. I only prepared half of the amount, and after tasting the pancake I immediately had regrets. As a friend of cardamom I fell in love with the flavour of this bake. I wanted to try how sour Bulgarian yogurt works with the sweet pancake and apple jam, and they are just perfect together. I have no idea how people from Åland came up with this treat; I couldn’t find much information of its history over the Internet. But one thing that is certain is that we’re going to enjoy this Åland treat more often.
Åland Oven Pancake (8 portions):
5 dl (2 cups) milk
5 dl (2 cups) milk
1 vanilla pod
1 dl (1/3 cup) semolina groats
5 dl (2 cups) milk
3 eggs
1 1/2 dl (2/3 cup) sugar
1 tsp. cardamom
1/2 tsp. salt
2 dl (1 cup) plain flour
For Serving:
apple jam
Bulgarian yogurt
1 dl (1/3 cup) semolina groats
5 dl (2 cups) milk
3 eggs
1 1/2 dl (2/3 cup) sugar
1 tsp. cardamom
1/2 tsp. salt
2 dl (1 cup) plain flour
For Serving:
apple jam
Bulgarian yogurt
First, prepare the semolina porridge. Cut the
vanilla pod in half and carve out the seeds, into the milk. Place also the
seedcase of the vanilla into the kettle with milk. Bring the milk to a boil
while mixing continuously. Add in the semolina groats. Leave to simmer for 5–10
minutes and mix every now and then. Let the porridge cool down. In a bowl, mix
together milk, eggs, sugar, cardamom and salt. Add in the porridge and mix
carefully together. Finally, add in the plain flour. Pour the dough onto an
oven tray covered with baking paper. Bake the pancake for 30 minutes in 225 C /
435 F. Serve with jam and Bulgarian yogurt, for instance.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti