"Leivityksen ansiosta kala saa rapean pinnan ja pysyy sisältä kosteana.
Eilinen reissuni
kalatiskille oli päätyä huonosti, kun aikaisemmin päivällä huomioni
kiinnittäneet kampelafileet olivat melkein loppu tullessani illalla niitä
ostamaan. Jäljellä oli enää vaivaiset
kolme pienen pientä fileetä, joista kertyi hieman päälle sata grammaa
kalaa. Olin silti niin innoissani ateriasta, etten malttanut jättää sitä
toiseen kertaan. Toisekseen, en uskonut, että niin vähäinen määrä menisi enää
kaupaksi muille kuin kaltaiselleni kokeilun intoiselle närppijälle. Oli siis
suoranainen velvollisuuteni ostaa viimeiset pois.
Kampelaa esiintyy
etenkin merialueilla, vaikka se voi elää myös makeammassa vedessä.
Kampelalajien yleisyys vaihtelee: esimerkiksi Suomen vesistöissä esiintyy vain tavallista
kampelaa sekä harvinaisempaa piikkikampelaa. Harvinaisia lajeja kannattaa
vältellä ja kalatiskillä suosia Suomessa pyydettyä kalaa. Kalasuosituksia
kannattaa ostoksia varten tarkastella esimerkiksi WWF:n julkaisemasta Kalaopas kuluttajalle -julkaisusta.
Paistettua kampelaa
(4:lle):
600 g
kampelafileetä
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1/4 tl
valkopippuria
voita
ruokaöljyä
Riko kananmunat
kulhoon ja vispilöi rakenne rikki. Sekoita korppujauhot, suola ja valkopippuri
keskenään lautasella. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla keskilämmöllä.
Kierittele kampelafileitä ensin kananmunassa ja taputtele sitten molemmin
puolin korppujauhossa. Paista rasvassa muutama minuutti kummaltakin puolelta
kypsiksi. Tarjoile kampelaa esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja hernesoseen
kera.
Kampela voi kasvaa
jopa puolimetriseksikin, jolloin sen paino on jo aika korkea. Ostamani fileet
olivat kuitenkin tosiaan hyvin pieniä ja ohuita. Riippuu täysin kalan koosta,
montako fileetä ateriaan tarvitaan, mutta henkeä kohti on hyvä varata 150–200 g
kalaa. Käytin kalaan tänään jälleen Isomummin keittiö -kirjan reseptiä. Samalla
reseptillä voi toki paistaa muitakin kaloja, kevyt leivittäminen on hyvin
yleinen tapa valmistaa paistettua kalaa. Leivityksen ansiosta kala saa rapean
pinnan ja pysyy sisältä kosteana.
Hernesose (4:lle):
4 dl vihreitä herneitä
2 dl vettä
1 rkl voita
suolaa
Keitä herneitä muutama minuutti vedessä,
kunnes ne ovat kypsiä. Valuta ylimääräinen vesi pois ja soseuta herneet. Mausta
voinokareella sekä ripauksella suolaa. Tarjoa esimerkiksi kalan kera.
Kalan kanssa
valmistin tällä kertaa hernesosetta, josta minulla tuli eilen puhetta isoisäni
kanssa. Hernesose on kuin perunamuusia, mutta makeampaa ja tuo aterioihin
mukavaa vaihtelua. Mainitsematta jäi, valmistettiinko sose ukin lapsuudessa
tuoreista vai kuivatuista herneistä, ja niinpä tein tänään pienen testin. Jos
olisin uhrannut asialle hieman enemmän ajatusta, olisin varmaan osannut
päätellä lopputuleman, mutta kyllähän se sose on parempaa tuoreista tai
pakasteherneistä valmistettuna. Kuivatuista herneistä valmistettuna siitä tuli kuin
paksua hernekeittoa. Aina ei pää toimi, ja toisaalta nyt minulla on hauska
haaste keksiä fiksua kokattavaa neljästä desistä hernesosetta.
* *
*
My trip to the fish counter almost ended
poorly, as the flounders that caught my eye earlier were just about sold out by
the time I got back yesterday evening. There were only three itsy bitsy fillets
left that built up just over a hundred grams of fish. I was so excited about
the dish that I bought them anyway. Secondly, I didn’t think anybody else would
buy such a small amount of fish, so actually I felt it was my obligation to by
them.
Flatfish is not very common in Finland, as it
lives mostly in seawater and is rare in the Bothnian Bay and eastern parts of
Gulf of Finland. We only have flounders and more uncommon turbots. When
shopping for fish, the rare kinds should be avoided and one should stick to
domestic fish. It’s good to explore guides for sustainable seafood
before shopping for unfamiliar fish species.
Pan Fried Flounder (4 portions):
600 g (21 oz) fillets of flounder
2 eggs
1 dl (1/2 cup) breadcrumbs
1–2 tsp. salt
1/4 tsp. white pepper
butter
Beat two eggs in a bowl. On a plate, mix
together breadcrumbs, salt and white pepper. Heat some butter in a frying pan
over medium heat. Dip the fillets of fish first in egg and then turn them
around in the breadcrumbs. Fry for a few minutes on both sides. Serve with
boiled potatoes or mashed peas.
Flounders can grow up to be very big (half a
meter / about 20 inches), but the fillets I bought were very small and thin. It
depends on the size, how many fillets you need, but it’s good to have about
150–200 grams (5–7 oz) of fish for each diner. Once again, I used Great
Grandma’s Kitchen cookbook to prepare the fish. Naturally you can just as well
fry other kinds of fish with the same recipe: breading is a very common way to
prepare fish. It allows the fish to stay moist and soft, while the surface is
nice and crunchy.
Mashed Peas (4 portions):
4 dl (1 3/4 cups) green peas
2 dl (3/4 cup) water
1 tbsp. butter
salt
Cook the peas until tender. Pour them into a
bowl and mash them. Season with butter and salt. Serve with fish, for example.
I prepared mashed peas to go with the fish
today. They’re like mashed potatoes, only sweeter, and I think they are a nice change. The idea came from my grandpa yesterday, but he didn’t come to mention
whether I should prepare them using fresh or dried peas. Therefore, I decided
to do a little test today. Maybe if I had given it a little thought, I would
had been able to figure out the outcome, but indeed, it’s better to prepare the
dish using fresh or frozen peas. The dried peas came out to be like thick pea
soup. Well, you can’t be at your brightest every day! And now I have a fun
little challenge to come up with a meal that has boiled peas in it.
It looks very yummy! Send some my way! :D
VastaaPoistaHa ha, thanks. And so simple to do!
VastaaPoista