"Lindströmin pihvien seuralaiseksi suositellaan usein mehevää sienikastiketta esimerkiksi haaparouskuista tai suppilovahveroista.
Lindströmin pihvit:
400 g
paistijauhelihaa
2 etikkapunajuurta
1 dl vettä
1 dl punajuurien
säilöntälientä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
ruokaöljyä
2 kananmunaa
2 rkl kapriksia
1 tl suolaa
mustapippuria
Raasta
etikkaliemeen säilötyt punajuuret kulhoon. Mittaa kulhoon nesteet ja
korppujauhot ja anna turvota kymmenisen minuuttia. Leikkaa sillä aikaa sipuli
pieniksi ja kuullota se pienessä määrässä öljyä. Sekoita loput ainekset
taikinaan ja muodosta taikinasta pihvejä. Paista pihvejä joko pannulla tai 225-asteisessa
uunissa 15 minuuttia. Tarjoile paistettujen sipulirenkaiden, keitettyjen
perunoiden tai perunamuusin sekä sienikastikkeen kera.
Pihvissä käytettävä
punajuuri voi olla yhtä lailla myös tuore, jolloin se keitetään raastettuna
kypsäksi ennen käyttöä. Keitinveteen lisätään tällöin ruokalusikallinen
punaviinietikkaa, hieman sokeria sekä suolaa makua tuomaan. Etikkaliemeen
säilötyt punajuuret eivät tarvitse kypsentämistä, ja valmistinkin pihvit tänään
käyttäen säilöttyjä punajuuria. Jos jääkaapissasi sattuu olemaan tähteiksi
jääneitä keitettyjä perunoita, voit käyttää niitä murskattuina korppujauhojen
sijasta. Taikinasta voi yhtä lailla valmistaa myös vaivattoman murekkeen:
paista sitä 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Lindströmin pihvien seuralaiseksi
suositellaan usein mehevää sienikastiketta esimerkiksi haaparouskuista tai
suppilovahveroista. Maukkaita kastikkeita saa myös esimerkiksi kantarelleista
tai mustatorvisienistä. Minulla sattui olemaan kaapissa vielä kuivattuja
herkkutatteja, jotka päätin ottaa viimein käyttöön. Kastike on vaivaton
valmistaa yhtälailla tuoreista kuin kuivatuistakin sienistä. Tästä kastikkeesta
tuli taivaallisen makuista. Täytyy sanoa, etten ole koskaan tainnut valmistaa
yhtä hyvää.
Kastike kuivatuista
tateista:
2 dl kuivattuja
herkkutatteja
voita
1 sipuli
1–2 rkl
vehnäjauhoja
2 dl tattien
liotusvettä
2 dl ruokakermaa
suolaa
valkopippuria
Liota tatteja
vedessä noin puoli tuntia. Pilko sillä aikaa sipuli, kuullota se ja siirrä
sivuun odottamaan. Leikkaa liotetut tatit pieneksi ja kypsennä voissa
paistamalla. Lisää pannulle sipulit ja ripottele päälle vehnäjauhot. Sekoita
seosta kaataen samalla pannulle ohuena nauhana ensin tattien liotusliemi sekä
sitten ruokakerma. Hauduta kastiketta 15 minuuttia ja mausta sitten suolalla ja
valkopippurilla. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja Lindströmin
pihvien kera.
* *
*
There are many theories about who created
Lindström’s hamburgers, Swedish patty with ground beef and beetroot. Two of
them have proved to be more likely: according to the other, Swedish Maria
Lindström, who had a café in Stockholm in the 1800’s, created the hamburgers.
The other theory is that a Finn called Henrik Lindström brought the
recipe to Sweden from Russia. Either way, the classic Lindström’s hamburger has
a lot of onion and beetroot seasoned with capers. The delicacy is perfected
with slowly fried onion rings and delicious porcini sauce.
Lindström’s Hamburgers:
400 g (15 oz) ground beef
2 pickled beetroots
1 dl (1/2 cup) water
1 dl (1/3 cup) vinegar from beetroots
1 dl (1/2 cup) breadcrumbs
1 onion
cooking oil
2 eggs
2 tbsp. capers
1 tsp. salt
black pepper
Grate the beetroots into a bowl. Add in the
liquids and breadcrumbs and let puff up for about ten minutes. Meanwhile, cut
the onion and sweat it on a frying pan in a small amount of oil. Add the rest
of the ingredients to the batter and form it into hamburgers. Fry them either
on a pan or in the oven (225 C / 435 F for 15 minutes). Serve with fried onion
rings, boiled or mashed potatoes and mushroom sauce.
You can just as well use fresh beetroots in the
hamburgers. If so, grate them and cook until done in some water seasoned with a
tablespoon of red wine vinegar, a hint of salt and sugar. Pickled beetroots are
easy because they just need to be grated. If you happen to have some left over
boiled potatoes in your fridge, feel free to mash them and use instead of
breadcrumbs. The batter works well also as a meatloaf: bake it in 200 C / 390 F
for about half an hour. Lindström’s hamburgers are often enjoyed with mushroom
sauce. Good choices are, for example, northern milk-caps, funnel chantarelles,
yellow chantarelles and black trumpets. I happened to have some dried porcinis
left in the cupboard, so I used them. Fresh and dried mushrooms work equally
well in the sauce. And I have to say, that this sauce tasted
heavenly. I don’t think I’ve ever prepared a sauce as delicious as this one.
Porcini Sauce:
2 dl (1 cup) dried porcinis
butter
1 onion
1–2 tbsp. plain flour
2 dl (1 cup) soaking water from the porcinis
2 dl (1 cup) half and half cream /single cream
salt
white pepper
Soak the porcinis in some water for about half
an hour. Meanwhile, chop the onion, sweat it on a pan and put aside for a while.
Chop the soaked porcinis and fry them in some butter. Add the onions back to
the pan and sprinkle the plain flour over them. While carefully mixing, pour in
gradually the water used to soak the mushrooms and then the cream. Let simmer
for about 15 minutes, then season with salt and white pepper. Serve with boiled
or mashed potatoes and Lindstöm’s hamburgers, for instance.
I had a hard time looking for a right word for
the cream, not least because I tried to find the proper world for UK and USA
equivalent. In Finland we usually use ruokakerma (food cream) for sauces and stews. It has
normally about 12 % of fat, but there are also products that only have 3–4 %
fat. Another thing is, that Finnish “food cream” is usually actually vegetable
fat based. If you have cream that’s higher in fat, you can, if you like, weaken
it with some milk. It works beautifully in the sauce, too.
Moi!! I just found your blog! I really like it! I may try some recipes from here ....
VastaaPoistaI own a food blog too and sometimes i post nordic recipes :D But its only in spanish, with google translator option!
Many kisses
Hello there and thank you for your comment. Estoy estudiando español y he visitado tu blog. Me parece muy interesante! Tengo que leerlo más quando tengo un poco más tiempo. Adiós hasta luego :)
VastaaPoistaSi?? Que bueno!!! CUalquier cosa mi e-mail es arnordica@gmail.com if you want to talk more or practice!
VastaaPoistaOK, thank you!
VastaaPoista