"Kotitekoinen majoneesikastike tuo salaattiin miellyttävästi raikasta makua ja mehevyyttä.
Perunasalaatti
kuuluu uuteenvuoteen. Se kuuluu siihen aivan kuten kinkku joulupöytään tai
silli juhannukseen. Tähän mennessä olen nauttinut riittävästi kaupan
perunasalaateista, mutta vähitellen niistä on alkanut työntyä esiin yhä
pistävämmin liiallinen etikkaisuus. Kuten useita muitakin kaupan eineksiä,
perunasalaatteja vaivaa myös rakenteen muhjuuntuminen ja makujen sekoittuminen
yhtenäiseksi mössöksi. Ruoassa kuuluu mielestäni olla rakennetta, suutuntumaa
ja erilaisia makuvivahteita. Ne saa aikaan vain tuoreista raaka-aineista. Salaateissa
kannattaa myös välillä kokeilla, miten kuorimattomat kasvikset ja juurekset
tuovat lisämakua: näin säilytät parhaiten myös niiden ravintoaineet.
Perunasalaatti (8:lle):
n. 7 kpl kiinteitä perunoita
1 purjo
2 hapanta omenaa
2 suolakurkkua
100 g hillosipuleita
Majoneesikastike:
1 tl sinappia
2 munankeltuaista
1/2 tl suolaa
100 g ruokaöljyä
1 tl viinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
ripaus valkopippuria
Ota
majoneesikastikkeen ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Aloita valmistamalla
salaatti. Keitä perunat kypsiksi ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen
paloittelua. Pese ja leikkaa purjo ohuiksi siivuiksi. Kuori ja paloittele
omenat. Pilko myös suolakurkut. Sekoita salaattiainekset keskenään suureen
kulhoon. Valmista sitten majoneesikastike. Sekoita sinappia, munankeltuaisia ja
suolaa tehosekoittimella noin viisi minuuttia tai käsin vispilällä noin
kymmenen minuuttia. Lisää seokseen ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana
ruokaöljyä. Öljyn sekoittamisen loppuvaiheessa lisää majoneesiin myös
vähitellen viinietikka. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehu sekä
valkopippuri. Kääntele majoneesikastike perunasalaatin joukkoon. Tarjoile
salaatti esimerkiksi liharuoan kera. Salaatti säilyy jääkaapissa muutaman
päivän.
Salaatissa
käyttämäni majoneesikastikkeen resepti on peräisin kirjasta Keittotaito koteja
ja kouluja varten (1950). Se tuo salaattiin miellyttävästi raikasta makua ja
mehevyyttä. Salaatti on parhaimmillaan maustuttuaan kylmässä yön yli.
*
* *
Potato salad is a must during the New Year’s
eve. Just like ham during the Christmas or herring during the Midsummer. Until
now I have been quite okay with the potato salad that can be found in stores.
Little by little they have started to taste too much like vinegar, though. They
also have the same problem as so many other convenience food: the ingredients
get mashed into each other and the food looses it’s texture and nuances of
flavour. You don’t always have to peel the veggies for the salad: the skin
gives food lots of flavour and nutrients!
Potato salad (8 portions):
about 7 waxy potatoes
1 leek
2 sour apples
2 large pickles
100 g (3 1/2 oz) pickled onions
Mayo dressing:
1 tsp. mustard
2 egg yolks
1/2 tsp. salt
100 g (3 1/2 oz) canola oil
1 tsp. vinegar
1/2 lemon’s juice
pinch of white pepper
Take the ingredients for the mayo to room
temperature in good time. Start by preparing the salad. Cook the potatoes and
let them cool down completely before cutting them. Wash and slice the leek.
Peel and chop the apples. Chop the pickles, too. Mix the salad ingredients in a
large bowl. Prepare the mayo dressing. In a bowl, mix together the mustard, egg
yolks and salt. If you’re using a blender, approximately five minutes, if
manual whisk, about ten minutes. Start adding the canola oil first by drops and
then in a thin stream. At the end of adding the oil, add also the vinegar
little by little. Finally, add in the lemon juice and white pepper while
carefully mixing. Add the mayo dressing to the salad. Serve with meat dishes,
for instance. The potato salad will store a few days in the fridge.
The recipe for the mayo dressing was in my
grandma’s cook book. I think it brings the salad some nice flavour and
juiciness. The salad is at its best after staying in the fridge over night.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti