"Suomenkielessä letuille löytyy helposti ainakin kymmenen nimitystä.
Ihana sunnuntaiaamu
alkoi yksinkertaisella lettutaikinalla, josta paistoin valurautapannulla
kullankeltaisia ohukaisia. Vaikka pidänkin pikkulettusista, on aamutuimaan
helpompi ja nopeampi paistaa taikinaa suuremmalla pannulla. Toivon, että
kesällä pääsisin mökillä paistelemaan taivaallisia muurinpohjalettuja, joissa
on avotulen vuoksi aivan omalaatuinen makunsa. Mielestäni parhaat letut, suuret
tai pienet, syntyvät juuri valurautapannulla: kuuman valuraudan ansiosta letun
pintaan muodostuu pitsimäisiä huokosia, kun taas pinnoitetulla pannulla letun
pinnasta tulee tiiviimpi ja sileämpi. Kuumalla pannulla rasva tirisee
mehukkaasti, ja lettutaikina räiskähtelee iloisesti kun taikinaa kaadetaan
pannulle. Paistuessaan lettu tuoksuu herkulliselle ja käsi tuntee
valurautapannun lämmön pannulapun lävitse. Voiko päivä ihanammin alkaa kuin
tällaisella kaikkien aistien kotoisalla herättelyllä?
Letut (4:lle):
8 dl maitoa
2 kananmunaa
4 1/2 dl
vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
(1 rkl sokeria)
3/4 dl ruokaöljyä
Paistamiseen:
ruokaöljyä tai
voita
Sekoita taikinan
ainekset keskenään ja anna sen turvota n. 20 minuuttia. Jos taikina tuntuu
laimealta, lisää hieman jauhoja. Paista taikinasta lettuja kuumalla, rasvatulla
valurautapannulla. Tarjoile lämpiminä esimerkiksi sokerin tai hillon kera.
Rakkaalla lapsella
on monta nimeä. Suomenkielessä letuille löytyy helposti ainakin kymmenen
nimitystä. Itäsuomen letun lisäksi paistosta kutsutaan muun muassa lätyksi,
plätyksi, plätiksi, lättyseksi, lettuseksi, räiskäleeksi, präiskäleeksi,
ohukaiseksi ja ohukkaaksi. Alueesta ja yksilöllisistä eroista riippuen eri
sanat voivat tarkoittaa hieman eri asiaakin: räiskäleet mielletään usein joko
retkinuotiolla paistetuiksi tai suurempikokoisiksi letuiksi, lätty pieneksi ja
ohueksi. Toki myös pannukakku kuuluu lettuperheeseen, ja tällöin jokainen
suomalainen tietää nimityksen tarkoittavan uunissa paistettavaa paksua
ohukaiskakkusta erotuksena englanninkielisestä pancake-sanasta, jolla viitataan useimmiten paksuihin ja suhteellisen
pienikokoisiin paistoksiin.
Olen itse tottunut
laittamaan lettutaikinaan ripauksen sokeria makeutta tuomaan. Perinteisesti
lettutaikina on kuitenkin aavistuksen suolainen, jolloin tähteeksi jääneet on helppo hyödyntää täytettyinä. Kirjoitin
reseptissä olevan määrän riittävän neljälle aterioitsijalle, mutta
luonnollisesti se, missä yhteydessä letut nautitaan, vaikuttaa riittoisuuteen.
Lapsuudenkodissani letut kuuluivat makeina viikonlopun iltapalaan. Suolaiset
letut toimivat luonnollisesti päivällisenä. Reseptin määrä riittää tällaisessa
käytössä neljälle. Jos taas valmistat letut jälkiruoaksi tai aamiaiseksi muun
ruoan oheen, riittää yllä olevasta taikinasta useammallekin.
* *
*
This lovely Sunday morning started with simple
pancake dough that I fried on a hot cast iron pan. Finnish pancakes are
different from the ones in the US, for example, as they are thinner and usually
quite large. I love to fry smaller pancakes, as well, but early in the morning
it was easier and quicker to make bigger ones. During summertime Finnish
pancakes balloon to be huge griddle pancakes called muurinpohjalettu, which are fried on a large cast
iron pan with a diameter of 40–75 cm (16–30 inches), sometimes even more. They
are fried on open fire, so they have a characteristic and even more delicious
flavour than the normal ones. Big or small, I believe that best pancakes are
fried on a cast iron pan; thanks to the hot cast iron, the pancakes get a lacy,
cellular skin, where as with a coated pan the surface is tighter and sleeker.
On a hot pan the butter sizzles nicely and the batter crackles merrily when
poured onto the pan. As it fries, the pancake smells delicious, and one’s hand
feels the warmth of the pan under a kettle holder. Could there be a better way
to start a new day than gently waking up your senses like this?
Finnish Pancakes (4 portions):
8 dl (3 1/3 cups) milk
2 eggs
4 1/2 dl (2 cups) plain flour
3/4 tsp. salt
(1 tbsp. sugar)
3/4 dl (1/3 cup) cooking oil
For Frying:
cooking oil or butter
Mix together all the ingredients and let the
dough puff up for about 20 minutes. If it seems weak, add a bit of plain flour.
Fry the dough into pancakes by using a hot cast iron pan. Serve warm with, for
instance, sugar or jam.
In Finnish pancakes have many different names
depending on the region. There can easily be found at least ten names for them.
Depending on the region or person, different names can have slightly different
meanings, too. For example, räiskäle (something like “crackler”) can be seen as a
pancake fried on open fire outdoors, when you’re camping, or it can also be
thought to be a bit larger pancake. In some places lätty is seen as a small, thin pancake.
Of course, also oven-baked pancake is in the same family, but the word pannukakku (literally pancake) is very different from the English
version. I have also explained the differences in the post about Oven Pancake with Carrot.
I’m used to making pancake dough with a hint of
sugar, but traditionally Finnish pancake dough doesn’t include any sweeteners.
Therefore it’s easy to use the leftovers by filling them with salty ingredients. I wrote the recipe for four portions, but of course the
sufficiency depends on how the pancakes are used. In my childhood home we used
to enjoy pancakes as an evening snack. (And boy oh boy, we ate piles of them
with my brother!) Salty filled pancakes naturally work as a dinner. If you fry
pancakes for dessert or as a breakfast with other food, this amount will of
course suffice for plenty more people.
Those are our regular "panqueques" :) we eat them mostly filled with "DUlce de leche" (similar to caramel, but not the same al all)
VastaaPoistaAlso fill them with ham and cheese, cover it with tomato sauce and its a simple caneloni! :D hahahaha i loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee them!
LOvely post as usual its a pleasure to visit it
Finns eat salty pancakes mostly with minced meat and rice, I believe, and then the pancake is covered with cheese and baked in the oven. I've also seen plenty of recipes with ham, salmon and various veggies. I really have to make them some day.
VastaaPoista