"Onko parempaa tapaa välttää ruoan hukkaa kuin tämä herkku?
Kevään tietää
olevan vähintäänkin ovella kun on pääsiäinen. Koteja koristavat pajunoksat ja
koivunvarvut. Kaiken maailman kipposet täyttyvät rairuoholla. Pimeän talven
jälkeen kotiin tuodaan elämää uutta alkua varten. Vaikka pääsiäisellä on tässä
taloudessa melko maallistunut merkitys, vaikuttaa se suomalaisen kulttuurin
kautta meilläkin monella tavalla. Suomessa perinteinen pääsiäisherkku, pasha,
löysi tänään ensimmäistä kertaa itse tehtynä tiensä ruokapöytäämme.
Pasha on
erityisesti ortodoksinen pääsiäisperinne, ja alunperin se on toiminut
loistavasti paaston aikaisten maitotuotteiden hyödyntämisessä. Onko parempaa
tapaa välttää ruoan hukkaa kuin tämä herkku? Sen valmistamiseen on useita
reseptejä, joissa osassa rahkamassa kuumennetaan, osassa ainekset sekoitetaan
kylmiltään. Myös koristelu on tärkeässä osassa.
Perinteisesti pasha koristellaan uskonnollisella XB-kuviolla, joka löytyy myös kaiverrettuna
osiin pashamuoteista. Koristelussa on usein käytetty hedelmiä, marmeladeja ja
suklaatakin. Hedelmät sopivatkin raikkaaseen rahkaherkkuun mainiosti.
Pasha:
5 dl maitorahkaa
100 g voita
1 kananmuna
2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
3/4 dl rouhittua mantelia
3/4 dl rusinoita tai korintteja
sideharsoa
Jos käytät puista
pashamuottia, liota sitä noin tunnin ajan. Puisen muotin sijaan voit käyttää
mitä tahansa astiaa, jonka pohjalla on reikä ylimääräisen nesteen
valuttamiseksi. Kiehauta sideharso, jäähdytä se kylmällä vedellä ja purista
kuivaksi. Vuoraa muotti sideharsolla. Vaahdota kerma. Jos haluat valmistaa
kevyemmän pashan, korvaa kuohukerma neljällä desilitralla kermaviiliä. Sekoita
huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahtomaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon muut
ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa muottiin ja tasoita pinta.
Asettele ylijäävät sideharson osat massan suojaksi. Päälle voit halutessasi
asettaa myös pienen painon, esimerkiksi lautasen. Aseta muotti astian päällä
jääkaappiin valumaan yön yli. Seuraavan päivänä kumoa pasha tarjoiluvadille ja
koristele esimerkiksi mantelilla, rusinoilla ja hedelmillä.
Valmistin itse
pashan peruskermaviilistä ja siitä tuli erinomaista. Tässä reseptissä mantelin
ja korinttien määrää on hieman lisätty, sillä ne ovat mielestäni pashan tärkein
osa: muutenhan kyseessä on tavallinen rahkajälkiruoka. Hyvää pääsiäistä
kaikille, ja toivotaan, että kevät todella nyt alkaa.
* *
*
You know it’s at least almost spring when it’s
Easter time. People decorate their homes with willow and birch branches and
fill even the smallest pots with ryegrass. After the long and cold winter we
try to bring new life to get a new start. Even though in our family Easter has
a very secular meaning, through the Finnish culture it is still very important
and dear. The traditional Easter dessert, pasha, found its way to our table
today, homemade, for the first time.
Pasha is especially an orthodox Easter
tradition, and it is said that originally it was created to use all the milk
products that were left over during fasting. And I have to say that I don’t
know a better way to use leftovers. There are many recipes for pasha; in some
the batter is cooked where as in some the ingredients are simply mixed together
cold. Basic ingredients of pasha include quark, butter, heavy cream, almond and
raisins. Also decorating is an essential part of Easter pasha. Traditionally
pasha is marked with a religious XB that can also be found carved into some of the wooden pasha
moulds. Usually the decoration is made with fruits, marmalades and also
chocolate. I think that fruits are the best way to go with this fresh quark
dessert.
Pasha:
5 dl (2 cups) quark
100 g (3 1/2 oz) butter
1 egg
2 dl (4/5 cup) sugar
2 dl (4/5 cup) double cream
2 tl vanilla sugar
2 tbsp. lemon juice
3/4 dl (1/3 cup) coarsely grinded almonds
3/4 dl (1/3 cup) raisins or currants
cheesecloth
If you’re using a wooden pasha mould, soak it
for about an hour. Instead of a wooden mould you can use any mould you like, it
only has to have a hole in the bottom to drain out the extra liquid. Place the
cheesecloth in a kettle filled with water and bring to a boil. Cool the cloth
with cold water and twist it dry. Line the mould with the cheesecloth. Whip the
double cream into foam. If you want to make a lighter version of pasha, use 4
dl (1 3/4 cups) of sour cream instead of double cream. Mix together room
temperature butter and sugar to form foam. Add in all the other ingredients and
mix carefully together. Pour the batter into the mould and even out the
surface. Fold the rest of the cheesecloth over the batter. If you want, you can
place a light weight on top. Place the mould onto a plate and put it in the
fridge to drip over the night. The next day, turn over the pasha onto a serving
tray and decorate it, for instance, with almonds, raisins and fruits.
I prepared the pasha with basic sour cream (10
% fat) and it turned out just delicious. In this recipe I used a lot of almonds
and currants in the batter, because I think they are the most important
ingredients in pasha. Without them it’s just a basic quark dessert. Happy
Easter to everybody, let’s hope the spring will now truly begin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti