sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Pääsiäisbrunssin sämpylät – Rolls for Easter Brunch



"Perussämpylätaikina on ihastuttavan helposti muunneltavissa.

Mitä saadaan, kun kaksi ruuan ystävää suunnittelevat tapaamista viikonlopulle? Mittava pääsiäisbrunssi, totta kai. Meitä ruokailijoita oli vain neljä, mutta erilaisia herkkuja niin paljon, että niillä olisi ruokkinut nälkäisen talkooporukankin. Kiireettömän aamun kruunaa helppo sämpylätaikina, jolla saa houkuttelevia lämpimäisiä hetkessä pöytään. Perussämpylätaikina on ihastuttavan helposti muunneltavissa. Tänään heitin taikinaan kaurahiutaleita ja jaettuani sen alustusvaiheessa kahteen osaan sekoitin toiseen puolikkaaseen myös raastettua porkkanaa. Sämpylätaikinassa toimii erinomaisesti myös muut hiutaleet, erilaiset siemenet, aurinkokuivattu tomaatti sekä esimerkiksi valkosipuli.


Sämpylät:

Taikinajuuri:
6 dl vettä
50 g tuorehiivaa
4 dl sämpyläjauhoja

Taikina:
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
5–7 dl sämpyläjauhoja
3 rkl ruokaöljyä
(3–4 dl porkkanaraastetta)

Voiteluun:
(1 kananmuna)

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja 4 dl sämpyläjauhoja. Anna juuren heräillä lämpimässä paikassa liinan alla noin 15 minuuttia. Kun juuri kuplii, lisää suola sekä pieni määrä jauhoja. Lisää jauhoja vähitellen. Halutessasi raasta taikinaan porkkanaa. Alustuksen loppuvaiheessa sekoita joukkoon myös ruokaöljy. Pyörittele taikinasta työtasoa vasten pyöreitä sämpylöitä ja asettele ne leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Anna sämpylöiden kohota liinan alla. Halutessasi voitele sämpylät kanamunalla ennen uuniin laittoa. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.


Sämpyläjauhot ovat hyvä kuidukas vaihtoehto vaaleaan leipään käytettäväksi. Itse lisäsin taikinaan alustuksen loppuvaiheessa hieman myös puolikarkeita vehnäjauhoja varmistaakseni, että lämpimäiset ovat kuohkeita. Jauhojen laadun voi kuitenkin myös sämpylöihin valita melko vapaasti. Olen vertaillut erilaisia jauhoja päivityksessä jyväisestä vuokaleivästä.




*  *  *


What do you get when you put together a couple of food lovers and a plan to spend some time together? A huge Easter brunch, of course. There were only four of us, but enough food to feed a hungry crowd. The best part of an easygoing morning is a simple dough to create warm rolls fresh from the oven. Basic dough for rolls is easily adaptable to form different types of rolls. Today I threw in some oat flakes and after dividing the dough in two I added grated carrots to the other part. That way I got two types of rolls. You can also add in other types of cereal flakes, different seeds, sun dried tomatoes and garlic.



Rolls:

Sourdough:
6 dl (2 1/2 cups) water
50 g ( 3/4 oz) baking yeast
4 dl (1 3/4 cups) dark wheat flour

Dough:
2 dl (1 cup) oat flakes
1 tsp. salt
3 tbsp. cooking oil
5–7 dl (2–3 cups) dark wheat flour
(3–4 dl grated carrots)

For Buttering:
(1 egg)

Heat the water into body temperature and add in the baking yeast and 4 dl (1 3/4 cups) dark wheat flour to form sourdough. Let the sourdough rest in a warm place covered with a cloth for about 15 minutes. When it bubbles, add the salt and a small amount of flour. Add flour little by little. If you want, grate some carrots into the dough. When the dough starts to be almost done, add the cooking oil. Form your hand into a gibbous shape and roll the piece of dough between your hand and the tabletop into a round bun. Place onto a large oven tray covered with baking paper. Let the rolls rise under a cloth. If you like, you can butter the rolls with an egg before putting them into the oven. Bake for about 10 minutes in 225 C / 435 F.


Dark wheat flour is a good and fibre rich choice to use in the dough. I added some plain flour to the dough as well, to make sure the rolls would be soft. However, you can easily choose your own favourite flour type to the dough when baking bread. I have compared some types sold at least in Finland in the post about Simple and Delicious Tin Bread.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti