"Uunijuusto tunnetaan myös nimellä vasikantanssi, mikä on varsin viehättävä nimitys tälle hyllyvälle ihanuudelle.
Maaseudulla
kasvaneena olen ollut onnekas ja päässyt silloin tällöin nauttimaan oikeaa
ternimaidosta valmistettua uunijuustoa. Se on aivan ihanan makuista. Nykyisin
on kuitenkin yhä vaikeampaa saada ternimaitoa, etenkin kaupungissa, joten
täytyy olla ovela ja huijata hieman. Löysin reseptin uunijuustoon Valion
maitojauhepakkauksen kyljestä ja päätin kokeilla sitä. Maitojauheesta
valmistettaessa sekaan täytyy sekoittaa myös pari kananmunaa, mitä ei
ternimaidon kanssa tarvita. Kokeilun lopputulos oli erittäin maittava, vaikkei
se voikaan aitoa ternimaitoa päihittää.
Uunijuusto maitojauheesta:
5 dl vettä
2 dl ruokakermaa
4 dl rasvatonta maitojauhetta
2 kananmunaa
1/4–1/2 tl suolaa
Sekoita maitojauhe
veteen. Lisää kananmunat ja suola. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun 1 1/2
litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 30 min, kunnes
juusto on hyytynyt, ja lisää sitten lämpöä 250 asteeseen vielä 10 minuutiksi
saadaksesi juuston pintaan kauniin värin. Tarjoa haaleana sellaisenaan tai
esimerkiksi hillon tai kanelin ja sokerin kera.
Uunijuusto (joka ei ole todellista juustoa sen varsinaisessa merkityksessä) tarjotaan usein jälkiruokana sellaisenaan,
vaihtoehtoisesti hillon tai kanelin ja sokerin kera. Itse muistelen syöneeni
uunijuustoa lapsena myös maidon kera. Uunijuusto tunnetaan myös nimellä
vasikantanssi, mikä on varsin viehättävä nimitys tälle hyllyvälle ihanuudelle.
Vaikka maitojauheesta tehty uunijuusto oli herkullista, oli se seuraavaan
päivään mennessä muodostanut jääkaapissa oleillessaan pintaansa ohuen
jauhomaisen kerroksen. Tämä taitaa johtua juurikin maitojauheen käytöstä.
Niinpä suuri huijaus tulee lopulta paljastumaan, ellet tarjoa juustoa heti
valmistuspäivänä ja varmista, että se tulee syötyä kerralla loppuun (minkä ei
pitäisi olla ongelma). Netistä löytyy reseptejä myös täysmaidon tai kermalla
rikastetun kevyemmän maidon käytölle uunijuustossa.
Ehkäpä kannattaa kokeilla niiden käyttöä seuraavaksi.
* *
*
Having grown up on the countryside, every now
and then I have had the privilege of enjoying real oven baked cheese that is made
from cow’s beestings, the first milk of a calved cow, that is. It’s not really
cheese, but for some reason, probably because of the consistency, it is called
that anyway. And I am telling you; it is just lovely. The ingredients are very
simple, only the first milk and a pinch of salt, but the flavour is heavenly. The dish is
usually enjoyed as a dessert as it is or with some cinnamon and sugar or
cloudberry jam. I remember to have added some milk on the plate, too, when I
was a child. Anyway, nowadays it is harder to get any first milk, especially
when living in the cities, so we need to be a bit sneaky. I found a recipe for
oven-baked cheese on a box of powdered milk, and decided to try it out. When
using powdered milk, you need to throw in a couple of eggs, too; when using
first milk you don’t need them. The end result turned out very nice, even
though it’s not the same as when made from the real deal.
Oven-Baked
Cheese with Powdered Milk:
5 dl (2 cups) water
2 dl (1
cup) half and half cream / single cream
4 dl (1 3/4
cups) skimmed milk powder
2 eggs
1/4–1/2
tsp. salt
Mix together the water and cream and add in the
powdered milk. Add the eggs and salt, and mix carefully. Butter a deep oven
tray (about 1 1/2 litres or 3 1/3 pints) and pour the batter in. Bake in 175 C
/ 345 F for about 30 minutes, until the cheese has congealed, and then raise
the temperature to 250 C / 480 F for ten minutes to get the beautiful golden
colour. Serve lukewarm as it is or with jam or cinnamon and sugar, for
instance.
I really enjoyed the end result, but after a
day in the fridge, the cheese had formed a floury surface. It has to be because
of the powdered milk. So when baking cheese with powdered milk, the bluff will
come into daylight eventually; you need to serve the cheese the same day and
eat it all (this won’t be difficult). There can also be found some recipes on the
Internet that tell you to use whole milk or enrich lighter milk with some
cream. I think that’s a good idea to try out next.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti