"Karamellisoitunutta mantelitäytettä ei voi koskaan olla liikaa!
Olen aina ollut
enemmän leipuri kuin kokki. Käsin kirjoittamissani reseptivihkoissa suurin osa
ovat ohjeita erilaisiin ihaniin leivonnaisiin. Ensimmäisen reseptivihkoni
etusivulta, ruoka-ainetahrojen värjäämänä, löytyy ohje toscakakkuun. Se
kertoo, kuinka mieleinen kyseinen leivonnainen on minulle aina ollut. Ollessani
lapsi joka juhannukseen kuului ystäväperheen äidin leipoma taivaallinen
toscakakku, jonka ihana maku värittää edelleen kesäisiä lapsuudenmuistojani.
Olen leiponut kyseistä herkkua niin useaan kertaan, että halusin tänään
kuitenkin kokeilla tehdä sen hieman eri tavalla. Niinpä lopputulemana
olivat pienet toscakakkuset, suupalat vailla vertaa. Toscakakkusten pinnasta
saa kauniin kun valmiita leivonnaisia käyttää uunissa grillivastuksen alla
saamassa väriä.
Toscakakkuset (n.
22 kpl):
Taikina:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
mantelijauhetta
1 1/2 tl
leivinjauhetta
1 dl maitoa
Jauhottamiseen:
voita
korppujauhoja
Pinnalle:
75 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 1/4 dl sokeria
2 rkl maitoa
150 g
mantelilastuja
Vatkaa voi ja
sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunamehu sekä kananmunat yksitellen, hyvin
vatkaten. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää vaahtoon yhdessä
maidon kanssa. Voitele ja korppujauhota pienet alumiiniset leivosvuoat ja
asettele niiden pohjalle nokare taikinaa. Jätä vuokaan kohoamisvaraa. Paista
175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes kakkusten pinta saa
kultaista sävyä. Sulata kattilassa voi ja lisää sen joukkoon muut ainekset.
Anna seoksen kiehahtaa 2–3 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes seos on niin
jäykkää, että lusikalla pohjaa pitkin vetäistäessä se jää näkyviin. Nosta uunin
lämpötila 200 asteeseen. Levitä kuorrutus kypsennettyjen kakkusten pinnalle ja
paista niitä vielä uunin ylimmällä tasolla n. 10 minuuttia, kunnes pintaon
väriltään kauniin ruskea.
Tästä määrästä
aineksia voit yhtä lailla leipoa myös perinteisen kakun irtopohjavuokaan.
Paista kakkua silloin 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Toscakakku on suomalaisen kahvipöydän
klassikko jo vuosikymmenten takaa, mutta en löydä tietoa, mistä alkuperäinen
herkku olisi kotoisin ja milloin se olisi kehitetty. Tähän muunnelmaan lisäsin
taikinan joukkoon mantelijauhetta. Myös toscatäyte kakkusten päällä on
erityisen runsas, sillä karamellisoitunutta mantelitäytettä ei voi koskaan olla liikaa!
* *
*
I have always been more of a baker than a cook.
I have several notebooks filled with recipes, and most of them are for
delicious pastries. On the first page of the first recipe notebook I have ever
had, smudged with food stains, is a recipe for a Tosca cake. That shows how
much I’ve always loved this delicious pastry. When I was a child, midsummer
wouldn’t have been the same without Tosca cake that was baked by a close family
friend. The thought of its delicious flavour still reminds me of my childhood
summers. I myself have baked it so many times that today I wanted to try out
something a bit different. That’s how I came up with small Tosca cakes that you
can eat almost with just one bite. Tosca cake gets its beautiful coloured surface
if you place it back into the topmost rack of your oven for a while.
Small Tosca Cakes (about 22 pieces):
Pastry:
150 g (5 1/3 oz) butter
1 1/2 dl (2/3 cup) sugar
2 tbsp. lemon juice
2 eggs
2 1/2 dl (1 cup) plain flour
1 dl (2/5 cup) powdered almond
1 1/2 tsp. baking powder
1 dl (2/5 cup) milk
For Buttering:
butter
breadcrumbs
On Surface:
75 g (2 2/3 oz) butter
2 tbsp. plain flour
1 1/4 dl (1/2 cup) sugar
2 tbsp. milk
150 g (5 1/3 oz) almond flakes
Mix together the butter and sugar to form
mousse. Add lemon juice and eggs one by one, by mixing carefully. Mix together
the plain flour and baking powder and add into the pastry together with the
milk. Butter small cake tins and sprinkle breadcrumbs into them. Add a spoonful
of pastry into the tins, leaving space for the pastry to rise. Bake in 175 C /
345 F for about 15 minutes until the cakes have a beautiful golden colour. Place
the butter into a kettle and let it melt. Add in the rest of the ingredients
and bring to a boil while mixing. Cook the mixture for about 2–3 minutes, until
it’s so thick you can form a space on the bottom of the kettle by dragging a
spoon on it. Higher the oven temperature to 200 C / 390 F. Spread the almond
mixture over the baked cakes and place them back into the oven, on the top
rack, for ten more minutes to form a beautiful golden color.
You can easily bake a larger cake with this
same recipe. Just place the dough into a larger cake tin and bake it in 200 C /
390 F for about 25 minutes. Tosca cake is a classic in Finland, but I couldn’t
find any information regarding where it is originated and when it was first
created. This recipe differs from basic Tosca cake recipes because of the
powdered almond in the pastry. I also added more almond filling on the cakes;
there can never be too much of it!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti