"Itse tehdyn myslin säilyvyys on raaka-aineidensa vuoksi hyvä.
Mysli on
mielenkiintoinen ruoka. Sen kehitti sveitsiläinen lääkäri vuonna 1900.
Alunperin mysli olikin tarkoitettu sairaalapotilaiden ravinnoksi. Se yleistyi
nopeasti Keski-Euroopassa ja on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa. Myös
Suomessa mysli on hyvin yleistä. Ja miksipä ei? Herkullinen maku yhdistettynä
runsaaseen määrään kuituja ja hivenaineita on voittamaton. Myslin ihanuus on
sen monipuolisuus. Sitä löytyy kaupasta lukemattomina variaatioina, mutta
kotona valmistettaessa mahdollisuudet ovat vielä avarammat. Voit pistää koko
kuivakaappisi sisällön hurlumhei ja käyttää loppuun pienimmätkin
pussinpohjalliset. Ei siis muuta kuin kokeilemaan!
Mysliin uppoaa
riisipakettia lukuun ottamatta melkeinpä mikä tahansa. Hiutaleina voit käyttää
pelkästään kauraa tai neljän viljan hiutaleita, mutta myös yhdistellä mukaan
tukevampaa ohraa, ruista ja spelttiä. Myös leseet voivat olla mitä vain: osta
valmis lesesekoitus tai heittele sekaan mieltymyksesi mukaan kaura-, vehnä- tai
ruisleseitä. Makeutuksena voit käyttää erilaisia sokereita, hunajaa tai
siirappia tai jättää sen kokonaan pois. Myöskään öljy (rypsi- tai
auringonkukka-) ei ole välttämätöntä, mutta sen ja esimerkiksi hunajan avulla
saat loihdittua mysliin ihania kokkareita. Mysliin sopii hyvin auringonkukan-
tai kurpitsansiemenet, mutta eri resepteissä löytyy myös esimerkiksi pellavan-
ja seesaminsiemeniä. Pähkinöiksi käyvät kaikki mahdolliset perusmanteleista
cashew- ja pistaasipähkinöihin. Myös hedelmien ja marjojen kirjo on valtava:
voit käyttää esimerkiksi rusinoita, taateleita, aprikooseja, banaania,
karpaloita, mustikoita, vadelmia tai mansikoita. Voit myös maustaa mysliä
vaikkapa kanelilla (joka toimii ihanasti omenan kanssa).
Seuraava resepti on
yleisohje mysliä varten. Sulkeisiin olen merkinnyt, mihin raaka-aineisiin
päädyin tänään itse.
Kotitekoinen mysli:
5 dl viljahiutaleita (kaura- ja ruis-)
1 dl leseitä (vehnä-)
3 rkl ruokaöljyä (rypsi-)
4 rkl makeutusta (juokseva hunaja)
1/2 dl vettä
1 dl pähkinärouhetta (sekoitus)
2 dl siemeniä (auringonkukka)
2 dl kuivattuja hedelmiä (tummat ja vaaleat
rusinat, karpalot)
Sekoita hiutaleet
ja leseet kulhossa keskenään. Sekoita keskenään öljy, vesi ja makeuttaja ja kääntele huolellisesti kuivien aineiden joukkoon. Ripottele seos pellille
leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Paahda uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia ja kääntele välillä pari kertaa. Voit paahtaa hetken myös siemeniä,
pähkinöitä ja kookoshiutaleita, mutta ne palavat helposti. Yhdistä kaikki
ainekset. Mysliä tulee noin litra. Säilytä sitä kannellisessa astiassa kuivassa
paikassa.
Mysliä voi
paahtamisen lisäksi valmistaa muillakin tavoin. Toiset sekoittavat kuivat
ainekset yksinkertaisesti vain keskenään ja säilövät myslin. Toiset taas
valmistavat kosteaa mysliä lisäämällä hiutaleiden ja leseiden joukkoon
esimerkiksi maustamatonta jogurttia tai mehua. Paahdettuakin mysliä on mukava
tarjoilla erilaisin variaatioin, mikä tekee siitä entistä monipuolisempaa. Itse
tehdyn myslin säilyvyys on raaka-aineidensa vuoksi hyvä. Pähkinät ovat
ongelmallisimpia, sillä ne alkavat vanhetessaan maistumaan eltaantuneilta. Myös
leseet ovat säilyvyydeltään heikompia kuin muut viljatuotteet. Voit kuitenkin
huoletta tehdä suuremman määrän kerrallaan, sillä mysli on makoisaa vielä
puolen vuodenkin jälkeen, aineksista riippuen jopa vuodenkin päästä.
* *
*
Muesli is an interesting dish. A Swiss doctor
originally created it in the year 1900 to feed hospital patients. Soon it
spread around Europe and has later on become popular around the world. And why
not? The delicious flavour combined with rich fibres and dietary minerals is
invincible. The great thing about muesli is its diversity. You can find it in
stores in various forms, but if you really want to play with the numerous
variations, make it yourself. You can throw in just about anything and use even
the smallest leftovers you’ve forgotten on the bottom of food packs. So let’s
get ready and mix it up!
Rice excluded, muesli works with any
ingredients. For the flakes, use oat separately, or throw in some sturdier
flakes, like barley, rye or spelt. Also the bran used can be any kind: you can
buy a ready-made mixture or use separately wheat, oat or rye brans. For the
sweet tooth, add in some sugar, honey or syrup, or if you like, leave the
sweetener out. The cooking oil (canola or sunflower) can be left out, too, but
with some honey, for example, it helps to create delicious muesli lumps.
Sunflower and pumpkin seeds are perfect for muesli, but I’ve also seen recipes
with sesame and linseeds. Same thing with the nuts and fruits: use your
creativity. Almonds are nice, but so are cashews, pistachios and many others.
Raisins, dates, apricots, bananas, cranberries, blueberries, raspberries and
strawberries are delicious in muesli. You can also add in some cinnamon (which
works nicely with apples).
The following recipe can be seen as a universal
recipe for muesli. In the parenthesis, I marked the ingredients I ended up
using today.
Homemade Muesli:
5 dl (2 cups) grain flakes (oat and rye flakes)
1 dl (1/2 cup) brans (wheat)
3 tbsp. cooking oil (canola oil)
4 tbsp. sweetening (running honey)
1/2 dl (1/3 cup) water
1 dl (1/2 cup) crushed nuts (a mixture)
2 dl (3/4 cup) seeds (sunflower seeds)
2 dl (3/4 cup) dried fruits (dark and yellow raisins,
cranberries)
Preheat the oven to 175 C / 350 F. In a large
bowl, mix together the grain flakes and brans. Mix together oil, water and the
sweetener and carefully mix in with the grains. On a large oven tray covered
with baking paper, spread the mixture to form a thin layer. Roast in the oven
for about 15 minutes, while mixing it up a few times every now and then to
ensure an even result. You can also roast the seeds and nuts, if you like, but
they get easily burned. Finally, mix together all the ingredients. You’ll get
about a litre (2 pints) of muesli. Store it in a dry place, in a container that
has a lid.
Besides roasting in the oven, you can prepare
muesli in other ways, as well. Some people simply mix together the dry
ingredients and store the muesli. Some, on the other hand, prepare it moister
by adding yoghurt or juice to the ingredients and serving it right away. Also
this roasted muesli can be served with various accompaniments, which just makes
it even more versatile. Thanks to its ingredients, homemade muesli stores well.
The nuts are the trickiest, because after a while they can start to taste a bit
rancid. The brans won’t last as well as the flakes, either. Anyway, you can
easily prepare a large amount of muesli, because it will be perfect for at
least six months; depending on the ingredients, it can last even a year if
stored properly.
I didnt now the story behind it! Thanks for posting it ! :D
VastaaPoista