sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Nostalginen murosuklaa – Retro Chocolate Crackles




"Australiassa ja Uudessa Seelannissa murosuklaan ensimmäiset versiot ilmestyivät paikallisiin lehtiin 30-luvulla. 

Minulle on muodostunut jonkinlainen jouluinen perinne viime vuosina: leivon mieluusti läheisilleni hieman makeisia joulun alla. Tällä kertaa halusin valmistaa jotain hieman perinteisempää ja päädyin todelliseen retroherkkuun, murosuklaaseen. Sitä on hyvin helppo valmistaa, ja muistankin tehneeni sitä jo lapsena. Tällä kertaa halusin tehdä herkuista pieniä, jotta ne olisi helppo syödä suihinsa. Suurempia murosuklaita on mielestäni hankalampi syödä, sillä ne lohkeilevat puraistaessa jokseenkin hallitsemattomasti. Voit toki tehdä itse minkä kokoisia herkkuja tahansa.


Murosuklaa:

125 g kookosrasvaa
2 1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
8 dl riisimuroja

Sulata kookosrasva tilavassa kattilassa. Poista kattila levyltä ja lisää joukkoon siivilän läpi sokerit sekä kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon riisimurot huolellisesti sekoittaen. Annostele murosuklaa joko pieniksi kokkareiksi esimerkiksi leivinpaperille tai pikkuvuokiin, tai muodosta siitä leivinpaperille levy jota voit myöhemmin leikata. Anna murosuklaan jähmettyä jääkaapissa.


En ole aivan varma, mistä murosuklaa on peräisin. Riisimurot on ilmeisesti keksitty jo 1800-luvulla, mutta yhdysvaltalainen Kellogg’s patentoi omat Rice Krispies -muronsa 1928. Myöhemmin kaksi yhtiön naistyöntekijää kehittelivät paikallisen nuorisojärjestön myyjäisiin herkkua ja keksivät yhdistää riisimurot voin ja vaahtokarkkien kanssa. Rice krispies treats -herkut tulivat nopeasti suosituiksi sekä Yhdysvalloissa että Englannissa. Kun taas tarkastellaan suklaisen version alkutaivalta, jäljet vaikuttavat johtavan Australiaan ja Uuteen Seelantiin, jossa murosuklaan ensimmäiset versiot ilmestyivät paikallisiin lehtiin 30-luvulla. Kyseessä voi toki olla suurempi markkinoinnin vaikutuksen kehä, mutta etsiessäni murosuklaasta tietoa itselleni tutut, kookosrasvaan ja kaakaoon perustuvat reseptit ovat hyvin samankaltaisia kuin Australian vastaavat. Arvelen, että murosuklaa tuli tutuksi Suomessa joskus toisen maailmansodan jälkeen, kuten moni muukin kansainvälisesti tunnettu ilmiö. Voidaankin hyvin sanoa, että vaikkei murosuklaa ole Suomessa sinänsä perinteinen, se voidaan nähdä hyvinkin retrona makeisena.


*  *  *




I have started a little Christmas tradition of baking holiday candies for a few dear ones. This year I wanted to make something more traditional, and ended up with real retro candy: chocolate crackles. It’s the simplest candy there is, and I remember making them when I was a kid. This time I wanted to make the crackles tiny so they’re easy to enjoy: I find that having to bite into a chocolate crackle can be a bit difficult, as it easily breaks. You can make yours any size you want, naturally.


Chocolate Crackles:

125 g (4 1/2 oz) hydrogenated coconut oil
2 1/2 dl (1 cup) powdered sugar
2 tsp. vanilla sugar
1 dl (1/2 cup) cocoa powder
8 dl (3 1/3 cups) rice krispies

In a large kettle, melt the hydrogenated coconut oil. Remove from heat and sieve in both sugars and cocoa powder. Mix carefully. Finally, mix in the rice krispies. You can either make small dollops on baking paper or small paper liners, or then form the pastry into a larger square on baking paper to cut it later on. Place the treats into refrigerator to stiffen.


I’m not quite sure where the chocolate crackles come from. Puffed rice grains seem to have been invented already in the 19th century, but American company Kellogg’s patented their Rice Krispies in 1928. Later on two women working for Kellogg’s were developing a snack for a fundraiser that was held for a youth organization called Camp Fire Girls of America. They came up with the idea of mixing the cereals with butter and marshmallows, and created the Rice Krispies Treats. This treat soon became popular in the U.S. and also the U.K. However, when it comes to the chocolate version of the treat, my findings are leading towards Australia and New Zealand, where the earliest versions of chocolate crackles have been around since the 30’s. Perhaps this all is just a big ensemble of marketing, but the chocolate crackles I know, with hydrogenated coconut oil and cocoa, are very much the same as the ones down under. My speculation is that the treat became known in Finland sometime after the Second World War, like many other international phenomenons. Therefore it can be safely said that, even if in Finland chocolate crackles are not particularly traditional per se, they can at least be considered very retro. 






2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä. Isosisko teki näitä usein lapsuudessa ja tänään putkahti mieleen nämä herkut jostain mielen syövereistä. Täytyy tehdä!

    VastaaPoista