maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mehevä porkkanakakku – Juicy Carrot Cake




"Toisen maailmansodan aikana muun muassa sokeria säännösteltiin, jolloin makea porkkana yleistyi entisestään leivonnaisissa. 

Helppotekoinen ja maukas porkkanakakku on jo kauan ollut suosittu herkku Suomessa. Maukas porkkana mehevöittää kakun ja mantelirouhe tuo siihen miellyttävää rakennetta. Halutessasi voit valmistaa kakun päälle runsaan tuorejuustokuorrutteen lisäkosteutta tuomaan. Voit myös valmistaa kuorrutetta hieman enemmän ja käyttää sitä esimerkiksi kaksikerroksisen kakun täytteenä. Kuorrutettu versio kakusta on mielestäni parhaimmillaan, jos pohja on viettänyt yön jääkaapissa ennen kuorrutustaan, mutta kuorruttamaton versio maistuu hehkeimmältä samana päivänä, edelleen hieman lämpimänä.


Porkkanakakku:

Pohja:
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
1–2 rkl kardemummaa
2 dl mantelirouhetta
200 g voita
4 dl hienoa porkkanaraastetta

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl maitorahkaa
2 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
3 rkl sitruunamehua

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Raasta porkkanat. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisulan sekä porkkanaraasteen kanssa taikinaan. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija n. 20 cm) ja kaada taikina siihen. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20–30 minuuttia ja tarkista kakun kypsyys puutikulla. Valmista kuorrutus sekoittamalla ainekset keskenään. Kuorruta jäähtynyt kakku ja koristele esimerkiksi saksanpähkinöillä.




Pienen salapoliisityön jälkeen vaikuttaisi siltä, että porkkanakakun historia juontaa juurensa Eurooppaan. Porkkana itsessään on ollut sokeripitoisuutensa ansiosta suosittu makeiden herkkujen ainesosa jo keskiajalta lähtien, ja sitä käytettiin tuolloin etenkin vanukkaan makeuttajana. Porkkanakakun alkuperäinen muoto vaikuttaisi saaneensa alkunsa Venetsian juutalaisten keskuudessa, ja vähitellen leivonnainen saavutti suosiota myös muualla Euroopassa. Toisen maailmansodan aikana muun muassa sokeria säännösteltiin, jolloin makea porkkana yleistyi entisestään leivonnaisissa. Ilmeisesti esimerkiksi Isossa-Britanniassa myös hallitus pyrki sota-aikoina edistämään ravinteikkaan porkkanan käyttöä. Porkkanakakun maihinnousu Amerikkaan sijoittuu juuri toisen maailmansodan tienoille, joten luultavimmin leivonnainen on kulkeutunut mantereelle sotilaiden tuliaisina. Amerikassa porkkanakakku saavutti suurta suosiota ja usein sen uskotaankin olevan peräisin valtameren tuolta puolen.



MARGINAALISSA:
Nykyaikaisen teknologiayhteiskunnan kehittyminen luo ihmiselle  yhä enemmän mahdollisuuksia laajentaa toimintakenttäänsä, kognitiivisia toimintojaan ja jopa fyysisiä kykyjään. Yhä edistyneemmän älyteknologian myötä myös tuntuu, että yhä useampi toiminta supistuu tätä mukaa pelkiksi kevyiksi hipaisuiksi. Näin myös erinäiset taidot tuntuvat vähitellen heikentyneen tai jopa kadonneen käsien hieno- ja karkeamotorisesta hallinnasta pelkäksi sormenpäiden kosketukseksi. Nojaamme kenties liikaakin koneiden tuottamaan vaivattomuuteen unohtaen, että ihminen on sitä mitä hän tekee ja suuri osa hänen kokemuksistaan välittyy hänen kehonsa monipuolisten aistimusten kautta. Tehokkuuden ja tuottavuuden tavoittelu ei kulje käsi kädessä kokonaisvaltaisen ja kokemuksellisen yksityiselämän kanssa, mikä näkyy myös yhä yleistyvänä elämäntyylimurroksena, jota edustaa esimerkiksi Slow Movement ja Slow Food -liikkeet. Itsekin kannatan elämän oravanpyörän pysäyttämistä ja arvon antoa arjen pienille elämyksille, esimerkiksi ruoanlaitossa. Minä haluan jättää jälkeeni jotain suurempaa kuin sormenjäljen, vaikka se olisikin vain kardemumman tuoksuinen kakku.


*  *  *




The easy and effortless carrot cake has for long been a popular delicacy in Finland. Thanks to the juicy carrots this cake is lush and sweet, and the crushed almonds give the pastry a nice texture. To top it all off, you can also cover it with a soft cream cheese frosting. You can also make a larger batch of frosting, cut the cake in half and fill it with some frosting. I find the cake is at its best after a night in the fridge before frosting it, but if you like to prepare the cake without the frosting, enjoy it the same day when it’s still a bit warm.


Carrot Cake:

Pastry:
3 eggs
2 1/2 dl (1 cup) sugar
4 dl (1 3/4 cups) plain flour
1/2 tsp. salt
1 tbsp. baking powder
1 tbsp. cinnamon
1–2 tbsp. cardamom
2 dl (3/4 cup) crushed almonds
200 g (7 oz) butter
4 dl (1 3/4 cups) fine grated carrots

Frosting:
200 g (7 oz) cream cheese
2 dl (3/4 cup) quark
2 dl (1 cup) powdered sugar
2 tsp. vanilla sugar
3 tbsp. lemon juice

Melt the butter and let it cool down a bit. Grate the carrots. Mix together eggs and sugar to form foam. Mix together the dry ingredients and add into the batter together with the butter and grated carrots. Pour into prepared cake tin (diameter about 20 cm / 8 inches). Bake the cake in 200 C / 390 F for about 20–30minutes. Check the cake is done with a small wooden stick. Prepare the frosting by mixing all the ingredients together. Beat until the mixture is smooth and creamy. Frost the cooled cake and decorate it with walnuts, for instance.




After a little investigation and web browsing, I came to the conclusion that apparently carrot cake is originally from Europe. Thanks to its high level of sugar, carrot has been a common ingredient in pastries for centuries, ever since the Middle Ages, in fact. At that period of time, as a sweetener, it was mostly used in puddings. The carrot cake was apparently created by Venetian Jews, and later on it spread around the Europe with tremendous favour. During the Second World War sugar was strongly regulated, which caused carrots to be more commonly used as sweetener. Apparently in Great Britain the government pushed forward the use of carrots in different types of recipes to promote it as a nutritious ingredient. Carrot cake landed on American ground somewhere around the Second World War, so it could be stated that it probably was a sweet souvenir brought by the soldiers. In the US, carrot cake became highly popular, and it is often thought that it is originally an American pastry.



OVER THE EDGE:
The development of modern technology and information society enables people to expand their abilities in action, cognitive capacity and even physical activity. I feel that along with the intelligence technology more and more of human activity shrinks down to gentle touches on a cold screen. From the gross and fine motor skills and the ability to control one’s body, various skills are diminishing and even disappearing when turned into a small touch through one's fingertips. I believe we trust the easiness that machines provide too much and forget that a human being is what he does, and most of one’s experiences are transmitted through the various sensations that a body produces. The pursuit of efficiency and productivity does not walk hand in hand with a holistic and experiential life; a fact that can be seen through the growth of such breaches in life style as Slow Movement and Slow Food Movement. I  support slowing down life’s pace and appreciating the small ventures life has to offer, for example in cooking. And I want to leave behind something larger than a fingerprint. Even if it only is a cake with a divine scent of cardamom.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti