lauantai 17. marraskuuta 2012

Uuniperunat – Baked Jacket Potatoes


"Väärään hinnoitteluun puuttuminen on enemmänkin periaatekysymys kuin yritys säästää muutama kolikko.

Vietimme viime viikonloppuna pikkujouluja veljeni ja hänen tyttöystävänsä kanssa. Tarjoiltavaksi olimme ideoineet valmistaa neljää erilaista täytettä tuulihatuille. Tuulihattujen sijaan meillä kuitenkin lopulta oli erilaisia leipiä, joiden kanssa täytteitä nautimme: saaristolaisleipää, vehnäleipää sekä lehtitaikinasta paistettuja leipäsiä makeiden täytteiden kanssa. Päällisinä olivat lämminsavulohi-, nauta-ruohosipuli-, sinihomejuusto-päärynä- sekä appelsiini-rahkatäyte. Ne olivat aivan täydellisiä! Vielä seuraavana päivänä kaipasin lämminsavulohitäytteen äärelle, ja päätin valmistaa sitä jonain lähipäivänä uuniperunoille. Se päivä on tänään. Päätin myös tehdä nauta-ruohosipulitäytteen paremmalla menestyksellä, sillä pikkujouluja varten valmistetusta versiosta tuli hyvin löysää, koska en tajunnut valuttaa siinä käytettyä suolakurkkua.

Uuniperunat ovat tuttua ruokaa eri puolilla maailmaa. Lukemani mukaan USA:ssa suosittuja päällisiä ovat esimerkiksi chili, parsakaali, pekoni, juustoraaste ja savuliha. Briteissä uuniperunoita nautitaan pavuilla, tonnikalalla, majoneesilla ja chili con carnella. Ranskassa ne nautitaan usein liharuoan ohessa, Turkissa puolestaan pikaruokana, jolloin täytteinä on voi ja juusto tai esimerkiksi majoneesi, ketsuppi, maissi ja makkara. Myös Venäjällä uuniperuna on yleistynyt. Suomessakin sopivia täytteitä on varmaan yhtä monta kuin syöjiä: voit syödä perunan pelkän voin kanssa, ripotella päälle paahtosuolaa, käyttää smetanaa tai ranskankermaa tai tehdä erilaisia täytteitä kalasta, äyriäisistä, lihasta tai munasta.
Uuniperunat:

1–2 suurta, samankokoista, jauhoista perunaa syöjää kohden

Pese perunat huolella ja taputtele ne kuiviksi paperilla. Pistele perunat haarukalla estääksesi niiden hajoaminen uunissa. Jos haluat perunankuorista pehmeät, kääri perunat folioon. Jos puolestaan pidät rapeakuorisesta uuniperunasta, asettele ne sellaisenaan uunivuokaan runsaan merisuolapedin päälle. Suola imee perunasta tulevan kosteuden ja kuoresta tulee rapea, mutta sisus jää pehmeäksi ja saa suolasta sopivasti makua. Perunat voi myös kypsentää uunipellillä sellaisenaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 1 h 30 min. Leikkaa perunan pintaan ristiviilto, purista peruna auki ja lisää haluamasi täyte.


Uuniperunaksi sopivat parhaiten jauhoiset perunat, kuten Rosamunda, Pito, Timo tai Van Gogh. Kuoret ovat myös herkullista syötävää, ja tällöin perunasta saa myös kaikki ravintoaineet talteen. Toisille kuoret puolestaan eivät maistu. Uuniperunat valmistetaan satokauden lopun perunoista, sillä uusissa perunoissa ei ole riittävästi tärkkelystä. Itse olen aina valmistanut perunat foliossa, mutta luettuani merisuolan käytöstä päätin, että ensi kerralla kokeilen sen käyttöä. Kuten luin Herkkusuun blogista, alumiinifolio tosiaan on melko turhaa jätettä, ja merisuolan puolestaan voi käyttää yhä uudelleen uuniperunoiden valmistuksessa. Modernit ja kiireisemmät valmistavat uuniperunansa noin kymmenessä minuutissa mikroaaltouunia käyttäen (haluan painottaa, että ilman foliota, tietysti) mutta itse kavahdan mikron käyttöä kunnon ruoan valmistuksessa.
Savukalatäyte:

200 g savulohta
1 paprika
1 punasipuli
200 g ranskankermaa
sitruunamehua
tilliä
mustapippuria
suolaa

Riko lohen rakenne ja poista ruodot. Paloittele mahdollisimman pieniksi paprika sekä punasipuli. Sekoita ranskankermaan ja mausta sitruunamehulla, runsaalla tillillä sekä mustapippurilla. Voit halutessasi lisätä myös suolaa. Tarjoa uuniperunoiden kera tai esimerkiksi saaristolaisleivän päällä.


Savulihatäyte:

1 suolakurkku
150 g savuporoa tai naudan savuleikettä
200 g ranskankermaa
1 dl purjoa tai ruohosipulia hienonnettuna
(1–2 rkl piparjuuritahnaa)
mustapippuria
suolaa

Paloittele suolakurkku mahdollisimman pieniksi paloiksi ja valuta huolella. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Paloittele purjo tai leikkaa ruohosipuli saksilla. Sekoita ainekset yhteen ranskankerman kanssa. Mausta piparjuuritahnalla ja mustapippurilla, halutessasi myös suolalla. Tarjoa uuniperunoiden kera tai esimerkiksi saaristolaisleivän päällä.


Olen erittäin tyytyväinen valmistamiini täytteisiin. Savulihatäyte onnistui tällä kertaa mainiosti. Paloittelin suolakurkun ja kaadoin hakkeen suodatinpussiin. Lopulta, kun suurin osa nesteistä oli valunut ja pussi oli märkä, asetin sen vielä kumoon talouspaperin päälle, jolloin loputkin liiat nesteet pääsivät valumaan kurkuista. Kokonaisuus oli paremmin hallussa kuin viime viikolla, kun liha ja kurkunpalat uiskentelivat ranskankermassa. Savukala puolestaan maistuu perunan kanssa ihanalta, ja täytteessä oleva paprika tuo siihen mukavasti rousketta ja tuntumaa. Tilliä lisäsin täytteeseen niin, ettei sitä voi enää kutsua mausteeksi, vaan ennemminkin ainekseksi. Täytteitä valmistaessa ei olekaan mitään kirjoitettuja sääntöjä määristä saati aineksista, sillä ne rakentuvat kokin maun mukaisiksi. Maistelemalla löytää parhaimman kokonaisuuden!MARGINAALISSA:
Kauppojen hintapolitiikka jaksaa yllättää. Olen oppinut, ettei palveluntarjoajaan tai myyjään pitäisi koskaan luottaa. Seuraava tapahtuma toistuu minulla ehkä joka toinen viikko: päädyn kaupassa tiettyyn tuotteeseen sen edullisemman hinnan vuoksi, mutta kassalla minulta veloitetaan enemmän kuin hyllyn reunaan merkitty hinta on. Välillä annan asian olla, etenkin jos unohdan tarkistaa kuitin ja olen jo kaupan ulkopuolella huomatessani asian. Mutta normaalisti tarkistan kuitin heti ostosten pakkaamisen jälkeen, ja jos huomaan tuotteesta veloitetun liikaa, käyn ensin tarkistamassa hinnan hyllystä ja sitten alan nalkuttaa asiasta kassalle. Vaikka kyseessä olisi pieni summa, alle euronkin, koen, että on oikeuteni – ja myös velvollisuuteni – asiakkaana huomauttaa myyjälle väärin hinnoitellusta tuotteesta. Puolisoni ei todellakaan pidä tästä tavasta. Mutta tämähän on enemmän juuri periaatekysymys kuin yritys säästää muutama kolikko. Jos kauppa veloittaa joka viikko, tai vain joka toinenkin viikko jatkuvasti ylimääräistä, on heidän liiketoiminnassaan jotain vialla. Ja myös muut asiakkaat joutuvat maksamaan ylimääräistä, en vain minä. Sitten toinen asia: lankesin klassiseen markkinointikikkaan pari päivää sitten. Kävin Punnitse ja säästä -nimisessä kaupassa ostamassa manteleita, koska ajattelin, että kauppa, joka käyttää moista nimeä, tosiaan on edullisempi kuin muut kaupat, myyhän se tuotteensa irtotavarana. Olinpas hölmö! Tämän jälkeen menin tavalliseen ruokakauppaan ja tarkistin mantelien hinnan siellä, ja ne maksoivat noin 30% vähemmän kuin juuri ostamani. Olisi taas pitänyt käyttää omaa päätään. Sen sijaan uskoin nokkelaa mainosmiestä, joka keksi että voi vain väittää että liikkeen tuotteet ovat muita edullisempia, vaikka ne itse asiassa ovatkin melko paljon kalliimpia. No, oma mokani.


*  *  *


Last weekend my husband and me had a little pre-Christmas party with my brother and his girlfriend. The idea was to prepare four different types of toppings that could be served with profiteroles. Well, the profiteroles didn’t happen, instead we had different types of bread: Island-baked bread (which is a dark, sweet and sour rye bread), wheat bread and also baked puff pastry for the sweet toppings. We had a Hot-Smoked Salmon Topping, Beef Topping with Chive, Blue Cheese Topping with Pear and Orange Topping with Quark. They were just perfect! The next day I was still yearning for the delicious Hot-Smoked Salmon Topping, and I decided I would prepare it for Baked Jacket Potatoes some day in the near future. The day has now arrived. I also decided to prepare the Beef and Chive Topping, but this time I drained the pickle that is used in it: last weekend I didn’t, and the topping became way too running.

In Finland Baked Potato is a very common dish. We enjoy it with various toppings: some use only butter, some salt. Also roasted salt is delicious with potatoes. (It’s prepared by roasting some salt on a pan with rye flour. Finally, a hint of butter is added to the mixture.) You can also use smetana (the king of sour cream, perfect for baked potatoes), ordinary sour cream or mix together different toppings from, for instance, fish, shellfish, meat or eggs.


Baked Jacket Potatoes:

1–2 large and equally sized potatoes per person

Wash the potatoes carefully and dry with a paper towel. Prick the potato with a fork or knife to prevent it from breaking in the oven. If you want your potato skin soft, wrap each potato in a foil. If you enjoy crispy skin, you can place the potatoes on thick layer of sea salt that is poured on the bottom of an oven tray. The salt will absorb the moisture from the skin, but the interior will be soft. You can also bake the potatoes as they are on an oven tray. Bake for about an hour and a half, depending on the size of the potatoes, in 200 C / 390 F. When done, cut a cross over the potato skin and press on both sides: the potato opens up and you can add the topping.


The best potatoes for baking are the kind that have a floury consistency: in Finland they are, for instance, Rosamunda, Pito, Timo and Van Gogh. Also Russet and King Edward are very suitable for baking. The potato skin is delicious, but not everybody is used to eating it. The Baked Jacket Potatoes are prepared from winter potatoes, because they contain enough starch to be baked. I have always prepared baked potatoes in a foil, but now that I learned about using sea salt, I think I’ll try that the next time. Baked potato can also be prepared in a microwave oven (without foil, of course) in only about ten minutes, but I don’t like the idea of preparing food that way.


Smoked fish filling:

200 g (7 oz) smoked salmon
1 red paprika
1 red onion
200 g (7 oz) sour cream
lemon juice
fresh dill
black pepper
salt

Mince salmon and discard the fish bones. Cut paprika and red onion into small pieces. Mix salmon, paprika and onion together with sour cream. Season with lemon juice, black pepper and plenty of dill. If you like, you can also add a bit of salt. Serve with Baked Jacket Potatoes or, for instance, with Island-baked bread.


Smoked meat filling:

1 pickle
150 g (6 oz) smoked reindeer or beef
200 g (7 oz) sour cream
1 dl (4 oz) minced leek or chive
(1–2 tbsp. horseradish paste)
black pepper
salt

Cut pickle into very small pieces and drain it carefully. Cut meat into small pieces, chop leek or cut chive with scissors. Mix the ingredients together with sour cream. Season with horseradish paste and black pepper. If you like, you can also add a bit of salt. Serve with Baked Jacket Potatoes or, for instance, with Island-baked bread.


I’m very happy with the toppings I prepared. The smoked meat filling was a success: I drained the pickle pieces in a paper coffee filter and also used paper towel underneath the coffee filter in the end. That way the consistency was just right. The smoked salmon is perfect with baked potatoes, and the paprika in the filling gives it a nice crunchiness. I added so much dill to the filling that it can no longer be called seasoning, but ingredient! When you’re preparing fillings like these, there are no right amounts or even right ingredients. Only you can tell what’s perfect, and the way to find out is by tasting.OVER THE EDGE:
I keep on being surprised over the pricing politics the stores have. I have learned that you can never trust the service provider or marketer. To me this happens maybe once in a fortnight: I end up buying a product or grocery because of its cheap price, and the cashier charges me more than the price was marked on the shelf. Sometimes I let it go, especially if I happen to forget to check the receipt and can’t be bothered to go back into the store. Most times, however, I check the receipt right away after packing up my groceries, and if I see the product is too expensive, I go and check it from the shelf and then start nagging to the cashier. Even if it’s about a small amount, less than a euro, I find it’s my right (and my responsibility) as a customer to inform the cashier that they have listed a wrong price for the product. My husband does not like this way of mine. But if you think about it, it’s really a question of principles rather than your nickels. If the store keeps on charging extra every week or even every other week, there’s something wrong with their business. And also other customers have to pay the price, not just you. The other thing: I fell for the classical marketing gimmick the other day. I went in a store called Weigh and Save (straight translation from Punnitse ja Säästä) to buy almonds: since the store is called Weigh and Save, I thought I would actually save some money buying the almonds as bulk goods. How silly of me! After that I went to the grocery store and checked the price of almonds, and they cost about 30% less than the ones I had bought. Again, I should have used my head and checked if the price actually is cheaper. Instead, I believed the inventive advertiser, who came up with the idea of just telling their products are way cheaper even though they are more expensive. My bad.
2 kommenttia:

  1. Uuniperuna on todellista herkkua! Täytevaihtoehtojakin on olemassa vaikka millä mitalla, ja helposti voi luoda itsekin uusia. Mietin, millaistahan olisi uuniperuna jollakin juustoisella kasvistäytteellä? Tai voisikohan bataatista loihtia uuniperunavariaation?

    VastaaPoista
  2. Juusto ilmeisesti on etenkin maailmalla suosittu täyte, ja sopii varmasti hienosti uuniperunalle. Luulen, että itse tekisin juustotäytteen tuore- tai homejuustosta, tai muusta pehmeästä, kuten vuohenjuustosta tai mozzarellasta, ja mukana käyttäisin edelleen ranskankermaa. Kovat ja puolikovat juustot tuovat mieleen uunimakkaran käpristyneen juustokuorrutteen. Tuli mieleen, että esimerkiksi tuore pinaatti joidenkin mietojen kasvisten kanssa, tai esimerkiksi aurinkokuivattu tomaatti hieman vahvempienkin makujen kanssa voisivat olla aika maukkaita juustotäytteessä. Tätä pitää ehdottomasti kehitellä!

    Uunibataatti voisi olla todella mieluinen kokemus. Kokonsa puolesta sillä taitaa kestää uunissa pidempään, vaikka keittoaika lohkoina onkin perunaa lyhyempi. Olisiko täysin väärin pätkäistä bataatti kahteen osaan vaikka juuri folion sisään? Öljyn sively pinnalle voisi auttaa kypsennyksessä. Ja entäpä täytteeksi? Bataatin makeus luo ihan oman maailmansa, mihin voisi sopia täydellisesti juuri kasvistäytteet. Ei muuta kuin kokeilemaan! Kerrohan sitten, miten onnistui.

    VastaaPoista