"Ihastuin runsaaseen vadelmakekoon, joka herkullisesti kohosi tortun keskikohtaa kohden.
Viime vuonna
tutuksi tullut vadelmapensas työmatkan varrelta ponnahti tänään mieleeni, ja
päätin pyörähtää kurkkaamassa, josko loppukesän herkut olisivat jo kypsyneet.
Pensaat suorastaan notkuivat ihanan makeita herkkuja! Kerättyäni eväsrasiani
täyteen turvauduin repusta löytyneeseen lippalakkiin, jonka kahmin vielä
puolilleen ja varoen kuljetin kotiin. Hätä ei lue lakia: en yksinkertaisesti
voinut jättää luonnon ilmaisia antimia ties mihin kertaan jolloin minulla taas
olisi aikaa kiireettä pysähtyä niitä poimimaan. Tämän löydöksen myötä myös
iltapäivän suunnitelmat heittivät kuperkeikkaa, ja ryhdyin innoissani
suunnittelemaan, miten saisin vadelmat mahdollisimman mukavasti hyödynnettyä.
Tämän sävellyksen
taustalla on maistamani sangen maukas torttu, joka koostui ohuesta pohjasta,
vaniljakreemitäytteestä ja päälle kasatuista vadelmista. Ihastuin runsaaseen
vadelmakekoon, joka herkullisesti kohosi tortun keskikohtaa kohden, mutta
mielestäni makea vaniljatäyte ei sopinut yhteen pehmeän vadelman kanssa. Olisin
kaivannut vaniljakreemin seuraksi joko happamampaa marjaa, kuten punaherukoita,
tai vaihtoehtoisesti vadelman seuralaiseksi happamampaa täytettä. Tänään
päädyin sattuneesta syystä kokeilemaan runsasta torttua vadelmien ja
rahka-tuorejuustotäytteen yhdistelmällä. Ja vaikka itse sanonkin, on tämä
versio alkuperäistä torttua paljon maukkaampi!
Vadelmatorttu:
Muropohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 dl maitorahkaa
2 dl maustamatonta
tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
3 rkl sitruunamehua
5 rkl sokeria
Pinnalle:
1 l vadelmia
1 rkl
liivatejauhetta
2 1/2 dl mehua
Sekoita pehmeä voi
ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita keskenään vehnäjauhot
sekä leivinjauhe ja sekoita taikinaan. Muodosta taikinasta tiivis pala ja anna
sen levätä jääkaapissa vartti. Voitele piirasvuoka (halkaisija n. 24 cm) ja
painele taikina sen reunoille ja pohjille. Pistele pohja haarukalla, jotta se
paistuisi tasaisemmin. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia.
Sekoita sillä aikaa keskenään täytteen ainekset. Kaada täyte piiraspohjan
päälle ja paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia, kunnes täyte kypsyy
tiiviiksi. Anna tortun jäähtyä täysin. Kokoa tortun pinnalle runsaasti tuoreita
vadelmia. Halutessasi voit valmistaa liivatteesta hyytelöä ja valella sillä
tortulle kiiltävän pinnan.
Kuten arvelinkin,
happamampi täyte sopii vadelmien rinnalle erinomaisesti. Vaikka maitorahka on
hapan, se säilyy silti pehmeänä ja makeana, äitymättä kuitenkaan liian
imeläksi. Juuri tällaista tukea vadelma tortussa kaipaa, muuten maut
sekoittuvat liikaa toisiinsa. Jos jotain hienosäätöä torttuun vielä tekisin,
saattaisin valmistaa pohjan hieman rapsakammaksi esimerkiksi kaurahiutaleita
hyödyntäen. Muutoin pitäisin tortun juuri tällaisena; villinä ja vapaana,
runsaana ja mehukkaana, konstailemattoman herkullisena.
* *
*
Last year I found a bush of raspberries close
to my way to work. Today I came to think of the beautiful berries and decided
to check out if they were ripe yet. And my oh my, the bush was filled with the
delicious red treats! After filling up my little lunch box I had to resort to
my cap I had in the backpack. I filled it half-full and carefully cycled home.
After this lovely little finding I started to plan a way to use the raspberries
as well as I could.
This composition is based on a raspberry tart I
once tasted. It was rather nice, and consisted of a thin crust, foamy vanilla
filling and abundant pile of raspberries. I fell in love with the fat layer of berries that beautifully rose towards the centre of the tart. However, I
didn’t quite agree with the combination of sweet vanilla filling and soft
raspberries. I thought it should be either that sweet filling would be combined
with more sour berries like redcurrants, or that the filling would be a bit
more sour and combined with the sweet raspberries. This is why I decided to try
out raspberries with a quark cream cheese filling today. And if I may say, the
end result is far better than the original ever was!
Raspberry Tart:
Crust:
125 g (4 1/2 oz) butter
1 dl (1/3 cup) sugar
1 egg
3 1/2 dl (1 1/2 cup) plain flour
1 tsp. baking powder
Filling:
3 dl (1 1/4 cup) quark
2 dl (1 cup) natural cream cheese
1 dl (1/3 cup) crème fraîche
2 eggs
2 tbsp. potato flour
3 tbsp. lemon juice
5 tbsp. sugar
On Top:
1 l (2 pt) raspberries
1 tbsp. gelatine powder
2 1/2 dl (1 cup) juice
Mix together the room temperature butter and
sugar. Add the egg. Combine plain flour with baking powder and add to the dough.
Form the dough into a ball and place it into the fridge to rest for about 15
minutes. Butter a pie tray (diameter about 24 cm / 10 inches) and press the dough on
the bottom and the edges. If needed, use plain flour to prevent the dough from
sticking to your fingers. Prick the crust with a fork so it would bake evenly.
Pre-bake the crust for 5–10 minutes in 200 C / 390 F. Meanwhile, mix together
the ingredients for the filling. Pour the filling into the pie. Lower the
temperature to 175 C / 345 F and continue baking for about 25 minutes, until
the filling is firm. Let the tart cool down completely. Stack raspberries
abundantly on top of the tart. If you want, you can prepare gelee and drizzle it
over the berries to give them a nice, burnished surface.
As I thought, the more sour filling works
beautifully with the raspberries. Even though quark is sour, it still remains
soft and somewhat sweet without getting too sugary. This is exactly the kind of
contribution raspberries need, otherwise the flavours will just blend together
too much. If I had to make some further adjustments, I might prepare the crust
a bit crunchier. To this purpose I might use rolled oats or such. Otherwise I
would keep the tart just like this; wild and free, luscious and juicy, straightforwardly
delicious.
OMG! I need this like .... right now! :D It looks amazing!!!
VastaaPoistaI bet everything is lovely in Finland now, summer :D <3
Thanks! Well, it's not bad, not bad at all. The best time for enjoying the fruit of nature is just at hand :)
VastaaPoista