torstai 4. heinäkuuta 2013

Kahvipöydän arvoitus – Cake Conundrum





"Tämä kakku kirvoittaa taatusti kahvipöydässä uteliaita arvailuja, sillä omaperäisen maun salaisuutta on vaikea päätellä.

Muutama päivä sitten kuivasin mesiangervon kukintoja ja suunnittelin innoissani niiden käyttämistä mausteena kuivakakussa. Kahvitan sukulaisiamme sunnuntaina ja päätin tehdä kuivakakun etukäteen ja pakastaa sen viikonlopun töiden vähentämiseksi. Tässä kakussa toimii pohjalla perus kuivakakkuresepti, mutta mesiangervo tuo siihen vaniljaan ja yrttiin vivahtavaa makua. Luulenpa, että tästä lähtien kaapissani täytyy aina olla kuivattua mesiangervoa, niin upeasti se elävöittää leivonnaisen makua!


Mesiangervokakku:

150 g voita
3 1/3 dl sokeria
4 kananmunaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/3 dl maitoa/mehua
2 tl kuivattua mesiangervon kukintoa
(1 rkl sitruunamehua)

Vuokaan:
voita
mannaryynejä/korppujauhoja

Voitele ja jauhota suuri kakkuvuoka. Sekoita pehmennyt voi sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja lisää taikinaan siivilän läpi ravistellen, vuorotellen nesteen ja mausteiden kanssa. Kumoa taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 1 h.




Mesiangervon makua on vaikea kuvailla, sillä se on hyvin omintakeinen. Se tuoksuu vaniljaiselta sekä asteen verran salmiakkiin vivahtavalta ja sopii leivonnaisissa erinomaisesti juuri vaniljan kotimaiseksi vaihtoehdoksi. Paistettaessa mesiangervon aromi hieman vahvistuu, joten lisää sitä taikinaan varoen. Tämä kakku kirvoittaa taatusti kahvipöydässä uteliaita arvailuja, sillä omaperäisen maun salaisuutta on vaikea päätellä.



MARGINAALISSA:
Vaikkakin einesten ja teollisesti tuotetun ruoan käytön vähentäminen on mielestäni järkevä tavoite, ei siihenkään tulisi kiinnittyä liian voimakkaasti. Itselle tärkeiden arvojen tavoitteleminen ja niiden mukaisesti eläminen ei saisi muuttua ruokafasismiksi, joka voi johtaa ahdasmieliseen paremmuusajatteluun tai toisten ihmisten tunteiden ja tarkoitusperien sivuuttamiseen. Kuten olen aiemminkin todennut, ruoalla on voimakas sosiaalinen merkitys, ja joskus myös kaupasta noudettu kahvipulla tai pussiaineksista valmistettu pataruoka vie ruoka-ainesten luonnonmukaisuutta tärkeämpään tavoitteeseen – välittämisen, rakkauden ja ystävällisyyden osoittamiseen toista ihmistä kohtaan. Sen sijaan että alkaisimme arvostelemaan puolivalmisteen luonnottomuutta, tulisi meidän kysyä itseltämme, mikä on toiminnan lopullinen tavoite ja antaa siten arvo toisen osoittamalle huomaavaisuudelle. Loppujen lopuksihan ruoalle ei tulisi antaa itseisarvoa, vaan ennemminkin toimintamme päämäärän tulisi olla se todellisuus, johon ruoan kautta on mahdollista kiinnittyä.




*  *  *


A few days ago I dried some Meadowsweet flowers and decided to try them out in a bundt cake. I graduated with a bachelor’s degree of educational sciences this spring, and on Sunday I’m celebrating it with family members. To ease up the weekend tasks I decided to bake the cake beforehand and freeze it. The basic cake recipe is very simple and common, but Meadowsweet brings the whole a vanilla-like, herbal flavour. I strongly believe that from now on I will always need to have some dried Meadowsweet in the cupboards, it invigorates the pastry in a new way!


Meadowsweet Cake:

150 g (5 oz) butter
3 1/3 dl (1 1/2 cups) sugar
4 eggs
5 1/2 dl (2 1/4 cups) plain flour
2 tsp. baking powder
1 1/3 dl (1/2 cup) milk/juice
2 tsp. dried Meadowsweet
(1 tbsp. lemon juice)

Tin:
butter
semolina/breadcrumbs

Preheat the oven to 175 C / 345 F. Butter and flour a large cake tin. Foam the soft butter and sugar and add in the eggs one by one while strongly stirring. Mix together plain flour and baking powder and add into the dough through a strainer, in turns with the liquid and seasonings. Place the dough into the tin and bake on the lower rack for about an hour.




The flavour of Meadowsweet is hard to describe; it is so original. It smells a bit like vanilla and liquorice, and suits many pastries when you want to replace vanilla with something a bit edgier. To us Finns, at least, Meadowsweet is also a domestic spice compared to vanilla. The flavour strengthens a bit when baked, so be careful with the herb when adding it to the pastry. I bet this cake evokes some curios guesswork around the table, as the source of the distinctive flavour is not easy to figure out.



over the edge:
Even though I find it reasonable to try to reduce the use of ready made and processed products, this object should not become too massive. The pursuit of one’s own values should not result in food fascism that can come out as a way of egoism and narrow-minded belief of superiority and finally lead to ignoring other people’s feelings or intentions. As I have said earlier, food has a strong social role in life, and sometimes a ready-made bun loaf or recipe mix can lead to something bigger than discussing the superiority of ingredients; showing love and friendship to the ones that are close. Instead of criticizing how unnatural a processed product is, we should be able to recognize the real meaning of the gesture and acknowledge the consideration that has been shown. After all, food shouldn’t be given an intrinsic value; the aim of our actions should be in the (social) reality that we can connect to through food.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti