"Vaikkei mustajuuri ole kovin tunnettu ja yleinen ruoka-aines, se sisältää runsaasti rautaa ja on loistava makuelämys.
Jälleen kerran sain
havahtua siihen, kuinka kauppareissulla saatan inspiroitua ihanista
vihanneksista ja kotona autuaasti unohtaa ne. En saa palauteltua mieleeni,
milloin tarkalleen ottaen löysin mustajuurta kaupan juuresosastolta, mutta
innostuin siitä mahdottomasti. Samettisen pehmeän keiton maku tulvahti mieleeni
ja poimin käärön koriini. Onneksi juurekset säilyvät erinomaisesti, etenkin
multaisiksi jätettyinä, sillä tuosta hetkestä on jo tovi aikaa. Herkempi
ruoka-aines olisi sanonut siinä ajassa jo sopimuksensa irti mitä minulla kestää inspiraationi
toteuttamiseen. Juuret olivat hieman taipuisamman tuntuisia kuin ostettaessa,
mutta sosekeittoa tehtäessä ei tarvitse nirsoilla. Ja kas, päiväni menyy heitti
kuperkeikkaa huomatessani, että jääkaapista löytyi myös muut keittoon
tarvittavat ainekset. Tätä ei oikeastaan koskaan tapahdu: siis jonkinlainen
spontaani kokeilu mahdollistui keittiössämme tänä aamuna kello 7.26. Taputtelin
käsiäni innoissani yhteen.
Samettinen
mustajuurikeitto:
100 g purjosipulia
(valkoinen osa)
voita
3 jauhoista perunaa
7 dl vettä
400 g mustajuuria
2 dl ruokakermaa
suolaa
valkopippurijauhetta
muskottipähkinäjauhetta
mustapippurirouhetta
Pese ja silppua
purjosipulin valkoinen osa. Kypsennä se voissa keittokattilan pohjalla. Kuori
ja paloittele perunat ja lisää keitinveden kanssa kattilaan. Kuori mustajuuret
valuvan veden alla ja paloittele ne suoraan kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä
noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää
siihen ruokakerma ja mausteet. Tarjoile kunnon rieskan ja esimerkiksi
auringonkukansiementen kera.
Mustajuuri on sukua
voikukalle. Sen huomaa, kun juureksen kuorii, ja siitä tihkuu vaaleaa
maitiaisnestettä. Jos et upota kuorittuja juuria sitruunamehulla maustettuun
veteen, niiden pinta tummuu nopeasti. Keittoon lisättäessä tosin juuret voi
käsitellä yksitellen suoraan kattilaan. Muutenkin multaiset ja tahmeaa
maitiaisnestettä erittävät juuret kannattaa kuoria juoksevan veden alla, niin
se hoituu siististi. Mustajuuren maku on mieto ja sitä voi käyttää parsan
tavoin. Vaikkei mustajuuri ole kovin tunnettu ja yleinen ruoka-aines, se
sisältää runsaasti rautaa ja on loistava makuelämys. Valmistamani määrä on
riittoisa pääruoka ainakin kahdelle, alkukeittona se toimii mainiosti
neljällekin aterioijalle.
* *
*
Once again it has been proven that once in the
store I am fully capable of getting over-exited about some lovely vegetables
but I quickly forget about them when I get home. I’m not even sure when it was
when I found these black salsifies, but I was ever so happy. I could almost
taste the soft flavour of a pureed black salsify soup on my tongue as I placed
the bundle in my basket. Luckily root vegetables are very long lasting,
especially when still covered with dirt, because apparently it can take a while
for me to realise any of my plans. The black salsifies were a bit more pliable
than at the time of purchase, but I don’t think one needs to be very picky when
making pureed soup. And what do you know, my plans for the meal of the day
changed completely when I noticed I even had all the ingredients for the soup.
This almost never happens: some kind of a spontaneous experiment became
possible in our kitchen at 7.26 AM. I was so glad I clapped my hands together.
Soft Black Salsify Soup:
100 g (3 1/2 oz) leek (the white part)
butter
3 floury potatoes
7 dl (3 cups) water
400 g (14 oz) black salsifies
2 dl (3/4 cup) half and half / single cream
salt
powdered white pepper
powdered nutmeg
crushed black pepper
Wash and chop the leek. Fry it on the bottom of
the soup kettle with some butter. Peel and cut the potatoes and add them to the
kettle with the water. Peel the black salsifies under running water and cut
them straight into the kettle. Cook for about 30 minutes until the veggies are
soft. Puree the soup with a blender bar and add in the half and half and the
seasonings. Serve with proper barley bread and some sunflower seeds, for
instance.
Black salsify is similar to dandelion. You
notice it when you peel the root and it oozes white sap. If you don’t soak them
in some water with lemon juice when peeled, the surface will turn dark. If you
are using black salsify in a soup however, you can simply just peel and chop
them one by one straight into the soup. When peeling the vegetable it’s good to
use running water; that way it won’t be as messy. The flavour of black salsify
is mild and pleasant and you can use it the same way as asparagus. Even though
not very common or well-known, black salsify contains a lot of iron and serves
as a delicious meal. The amount I made today is more than enough for at least
two portions as a main course, but if you are serving it as a starter, it
should be enough for four people.
I have never tried that and i doubt we are able to get them here, so curious now!!!
VastaaPoistaEn español se llaman salsifíes negros, scorzoneras hispánicas o escorzoneras. He comprendido que es una planta nativa de Europa y Asia. Pero hoy en día no puede decir que si no es una planta nativa, no hay en las comercios! ¡Suerte en tu búsqueda, vale la pena!
VastaaPoista