lauantai 26. tammikuuta 2013

Makaronilaatikko – Macaroni Casserole




"Tuntuu hölmöltä, mutten aikaisemmin ole käsittänyt sitä, kuinka paljon luomutuotteiden tuotantoa säätelevillä asetuksilla on vaikutusta tuotantoeläinten elämän laatuun.

Nykyajan käsite lohturuoasta sopii hyvin makaronilaatikkoon: se on helppo valmistaa ja vielä helpompi syödä, ja tätä kalorikasta herkkua nauttiessa voi upottautua vanhoihin mielikuviin kuumasta, ketsupilla kuorrutetusta makaronilaatikosta. Vaikka nykyisin makaronilaatikon resepteissä näyttää usein käytettävän juustoa, perinteisessä versiossa sitä ei ole ollut. Itse asiassa, jos tarkkoja ollaan, niin ilmestyessään suomalaisiin ruokapöytiin 1900-luvun alkupuoliskolla makaronilaatikossa ei ollut lihaakaan, vaan se tarjottiin perunan kaltaisena kylkiäisenä muun ruoan kanssa. Myöhemmin liha ilmestyi laatikkoon ja niin syntyi tänä päivänä yleisemmin tunnettu versio makaronilaatikosta. Nykyään se on yksi suosituimmista suomalaisista perinneruoista.


Makaronilaatikko:

7 dl tummaa makaronia
ruokaöljyä
1–2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1–2 valkosipulin kynttä
8 dl maitoa
3 kananmunaa
(ruiskorppujauhoja)

Keitä makaronit melkein kypsiksi pussin ohjeiden mukaisesti. Kuullota pilkottu sipuli pienessä määrässä öljyä. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta se ripauksella suolaa ja mustapippuria. Sekoita makaroni, sipuli ja jauheliha keskenään ja kaada suureen uunivuokaan. Sekoita keskenään maito ja kananmunat ja lisää seokseen mausteet. Kaada vuokaan niin, että makaroni-jauhelihaseos peittyy. Halutessasi ripottele pinnalle korppujauhoja, jotta saat laatikolle erityisen rapean pinnan. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoile hyvän ketsupin kanssa.




Vuosien myötä makaronilaatikosta on tietysti syntynyt uudistettujakin versioita. Siinä, missä perinteisemmässä versiossa ainekset ovat hyvin yksinkertaiset, modernissa makaronilaatikossa voi olla kanaa, tofua, runsaasti vihanneksia ja tulisia mausteita. Myös makea versio on ollut joissain paikoin Suomea yleinen. Makeassa makaronilaatikossa munamaitoseos makeutetaan sokerilla ja liha sekä sipuli jätetään pois. Vaikka tämä saattaa kuulostaa melko luotaantyöntävältä ajatukselta, on ruoka ilmeisesti monen mielestä sangen herkullista. Itse taidan kuitenkin pitäytyä tavanomaisemmassa versiossa.



MARGINAALISSA:
Muutama sana eläintuotteista: lainasin jonkun aikaa sitten Elina Lappalaisen kirjan Syötäväksi kasvatetut, joka kertoo eläintuotannosta Suomessa. Olen jo jonkun aikaa halunnut oppia aiheesta enemmän, ja kyseinen kirja tarjoaa mielestäni hyvin realistisen mutta silti neutraalin kuvan siitä, millaista tuotantolaitoksissa on. Täytyy sanoa, että tämän myötä kunnioitukseni luomutuotteita kohtaan on kasvanut huimasti. Tuntuu hölmöltä, mutten aikaisemmin ole käsittänyt sitä, kuinka paljon luomutuotteiden tuotantoa säätelevillä asetuksilla on vaikutusta tuotantoeläinten elämän laatuun. Kirjasta on tullut niin paljon minulle uutta tietoa, etten voi alkaa avaamaan sitä kaikkea tässä, joten suosittelenkin lämpimästi lukemaan teoksen läpi. Itse en enää koskaan tule ostamaan niin sanottuja virikehäkkimunia. Käyttämäni munat tulevat vastedes olemaan luomua. Lisäksi tulen miettimään kahdesti ennen kuin ostan porsaan lihaa, kun luin ja näin kuvia tuotannossa yleisesti käytössä olevista emakkohäkeistä. Vaikka tuotannon saisi täydellisesti vastaamaan eläinten lajityypillistä käyttäytymistä, jäljelle jää silti kysymys, onko eettisesti oikein kasvattaa eläintä ainoastaan, jotta se tulisi syödyksi. Kysymyksestä tulee vaikeampi ajatella kun lukee esimerkiksi emakoista, jotka viettävät koko elämänsä joko tiineenä tai imettäen, tai vasikoista, jotka vieroitetaan emostaan pian syntymänsä jälkeen ja joille juotetaan maidon korviketta, jotta kaikki lehmän maito saataisiin tuottamaan. Kyseessä ei ole helpot kysymykset, mutta niitä kannattaa pohtia vaikkei eläintuotteista olisikaan luopumassa.


*  *  *





The modern concept of “comfort food” fits well in macaroni casserole, the Finnish version of macaroni and cheese. It's easy to prepare, even simpler to eat, and when enjoying this meal rich in calories, you can go back to your own childhood and the warm memories of hot casserole served with loads of ketchup. The traditional Finnish version does not include cheese but grounded meat. To be precise, when macaroni casserole first appeared in the Finnish dinner tables in the early 1900’s, it didn’t even contain that. The idea was quite simply to mix macaroni with milk and eggs, bake it in the oven and serve as a side dish like potatoes. Later on the meat got in the casserole, and that’s how the macaroni casserole we know today was born. Today it’s one of the most popular traditional dishes in Finland.


Finnish Macaroni Casserole:

7 dl (3 cups) dark macaroni
oil
1–2 onions
400 g (14 oz) ground meat
1 tsp. black pepper
1 tsp. salt
1 tsp. white pepper
1–2 cloves of garlic
8 dl (3 1/3 cups) milk
3 eggs
(rye bread crumbs)

Boil the macaroni until almost done as advised in the package. Sweat the chopped onions in a small amount of oil. Brown the ground meat and season it with a hint of salt and black pepper. Mix together the macaroni, onions and ground meat and place in a large, deep oven tray. Mix together milk and eggs and add the seasonings into the mixture. Pour over the casserole to cover the macaroni mixture. If you like an extra crispy surface, sprinkle some bread crumbs over the casserole. Bake for one hour in 200 C / 390 F. Serve with ketchup.


Along the years people have of course created many versions of the casserole. The traditional version contains a few simple ingredients and seasonings, but the modern versions are often prepared with chicken, tofu, vegetables and hot spices. There’s also a sweet version that has been around for decades. In sweet macaroni casserole the egg and milk mixture is sweetened with sugar and the meat and onion is left out. As aversive as it may sound, many people consider it to be quite delicious. I however believe that I’ll stick with the good old version.





OVER THE EDGE:
A few words about animal products: some time ago I started reading a book about the animal product industry in Finland. The book is written by Elina Lappalainen and it’s called Syötäväksi kasvatetut (Raised to be eaten). I’ve wanted to learn more about this topic for some while now, and the book gives a very realistic yet neutral picture of the industry. And I have to tell you: after reading it I have a whole new respect for organic products. Silly me, I never came to think that the regulations in organic food production have such an effect on the overall quality of life for the animals. There are too many things I’ve learned from this book to tell them all here, so I strongly recommend, if you have skills in Finnish, to read the book or find one in English that would describe the every day production line of eggs, milk and meat. After reading the book I will never buy eggs that have “furnished cages” label on them. Instead, I will be using organic eggs. Other than that, I will think twice before buying pork, after seeing the pictures of the sow cages used commonly in pork production. Even if the production would support the natural behaviour for each species, there would still be the ethical question left of wether it is right to raise animals just so they can be eaten. The question is even more difficult when reading about sows, for instance, that spend all their lives either pregnant or nursing, or the calves, that are separated shortly after birth and then fed with milk substitute to gain all possible profit from the dam’s milk. These are not easy questions, but it’s good to consider them even if you’re not thinking about giving up animal products.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti