"Jauhoseinämässä on täytynyt olla pari koloa, sillä vesi karkasi syvennyksestään ja lähti iloisesti leviämään eri suuntiin työtasoa.
Valmistin jonkin
aikaa sitten kaalikeittoa, josta minulla jäi yli puolet ostamastani noin kilon
kokoisesta kaalista. Kypsensin tuolloin kaalia paistinpannulla hetken ja
pakastin sen myöhempää käyttöä varten. Pari päivää sitten kaali ponnahti
jälleen tietoisuuteeni ja päätin hyödyntää sen. Loistava kohde oli tietenkin
kaalipiirakka, jossa käytetään herkullista voitaikinapohjaa. Koko oli vain
pulma. Kaalia ei ollut riittävästi suuren piirakan valmistamiseen, joten
kaupasta ostettava voitaikinalevy olisi ollut liian suuri käytettäväksi.
Muutenkin halusin valmistaa pohjan itse. Päädyin hyödyntämään pohjan ohjeena
hyllystäni löytyvää Joka kodin leivontakirjaa (Gummerus 2004), jossa on resepti
nopealle voitaikinalle. Jos haluat itse tehdystä taikinasta oikein lehtevän,
taita taikina reseptin ohjeiden lisäksi vielä ylimääräisen kerran kolmin
kerroin.
Nopea voitaikina:
3 1/2 dl
vehnäjauhoja
200 g voita
ripaus suolaa
1 1/4 dl vettä
Mittaa jauhot
työtasolle ja tee keon keskelle syvennys. Aseta syvennyksen reunoille pieneksi
kuutioitu voi ja ripottele päälle hieman jauhoja. Lisää syvennykseen suola ja
vesi. Sekoita veteen mahdollisimman paljon jauhoja ja sekoita sitten kaikki
ainekset nopeasti keskenään. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kauli taikina
suorakulmaiseksi levyksi. Taita se kolmeen osaan: ensin kolmannes levyn keskelle,
sitten toinen kolmannes päälle. Anna taikinan jämäköityä jääkaapissa 20
minuuttia. Kauli se sitten uudelleen ja taita neljään osaan: ensin neljännes
levyn keskelle, sitten toinen neljännes keskelle ja lopulta keskeltä
kaksinkerroin. Anna jälleen levätä jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli lopulta taikina haluamaasi muotoon.
Olen aikaisemmin
valmistanut muun tyyppistä taikinaa samalla tavalla työtason päällä, mutta
jostain syystä tällä kertaa asiat eivät sujuneet aivan mutkattomasti.
Jauhoseinämässä on täytynyt olla pari koloa, sillä vesi karkasi syvennyksestään
ja lähti iloisesti leviämään eri suuntiin työtasoa. Huidoin ympäriinsä kuin
hullu koittaen kasata veden takaisin keskelle ja sekoittaa siihen jauhoja.
Sotku oli melkoinen. Näin ollen itse taikinan valmistuksesta ei ole nyt hyviä
ohjekuvia. Jos siis päätät valmistaa taikinan itse, varmista, ettei jauhossa
ole kolosia, joista vesi pääsee karkaamaan – tai vaihtoehtoisesti valmista
taikina kulhossa.
Kaalipiirakka:
yllä oleva
voitaikinapohja
tai 1/2 kaupan pohja
Täyte:
500 g valkokaalia
1 rkl ruokaöljyä
1–2 sipulia
250 g jauhelihaa
2 tomaattia
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulin
kynsi
(sinihomejuustoa)
200 g kermaviiliä
2 kananmunaa
Leikkaa valkokaali
suikaleiksi ja kypsennä sitä hetki öljyssä paistinpannulla. Hienonna ja
kuullota sipuli pannulla sekä ruskista ja mausta jauheliha. Paloittele myös
tomaatit. Aseta piirasvuoan (halkaisija n. 30 cm) pohjalle sopivan muotoiseksi
kaulittu voitaikina pohja. Taikinaa tulisi ylettyä myös vuoan reunoille. Ripottele
päälle ainekset ja mausteet. Sekoita lopulta keskenään kermaviili sekä
kananmunat ja kaada piiraan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30
minuuttia.
Kaalipiirakka on
monipuolinen herkku. Siihen sopivia aineksia löytyy varmasti kymmenittäin. Käytin
tomaatteja siksi, että niitä löytyy myös kotimaisina, mutta myös paprika on erittäin
hyvä vaihtoehto. Sinihome juusto löysi tiensä piiraaseen siksi, että sitä oli
vielä jääkaapissa jäljellä ja parasta ennen päiväys oli ehtinyt mennä jo
melkein pari viikkoa sitten. Sinihomejuusto toimiikin erinomaisesti kaalin
kanssa, mutta jos et ole sen ystävä, voit yksinkertaisesti jättää sen pois
joukosta.
* *
*
Some time ago I prepared cabbage soup. I had
bought a large white cabbage for the meal, but it turned out to be too much; I
decided to fry it gently on a pan and freeze it for later use. A couple of days
ago I came to think of the cabbage and decided to bake a pie with delicious
butter dough. I just didn’t have enough cabbage for a large pie that would consume
a large piece of ready-made butter dough. Besides, I wanted to bake the dough
myself. I therefore decided to use a recipe for “Quick butter dough” in one of
my cookbooks (Joka kodin leivontakirja, Gummerus 2004). If you want your dough to be
extra leafy, you can fold it one more time in three layers as described in the
recipe.
Quick Butter Dough:
3 1/2 dl (1 1/2 cups) plain flour
200 g (7 oz) butter
a hint of salt
1 1/4 dl
(1/2 cup) water
Measure the flour onto a table and form a hole
in the middle. Place small butter cubes on the edges of the hole and sprinkle
some flour over them. Add salt and water in the hole. Mix as much flour as you
can with the water, and then quickly mix all the ingredients together. Knead to
form smooth dough. Roll the dough into a square and fold it in three layers:
first a third of the dough into the middle of the square, then the other third
on top. Place in the fridge for 20 minutes. Roll the dough into a square again
and fold it in four layers: first a fourth in the middle, then the other fourth
in the middle and finally the two sides together. Place in the fridge for 20
more minutes. Then roll the dough into the shape you want.
Previously I have prepared other kind of dough
with a similar style, on a table top. Somehow this time it didn’t go too well:
my wall of bleached flour must have had a couple of holes in it, because the water
fled and ran into different directions on the board. I was flailing all over to
collect the water back and quickly mix it with the flour. That’s why I don’t
have many pictures to show how the dough is made. So, make sure the water can’t
escape the hole or prepare the dough in a bowl.
Cabbage Pie:
butter dough as above
or 250 g (9 oz) ready-made
butter dough
Filling:
500 g (18 oz) white cabbage
1 tbsp. oil
1–2 onion
250 g (9 oz) ground beef
2 tomatoes
salt
black pepper
1 garlic clove
(blue cheese)
200 g (7 oz) sour cream
2 eggs
Cut the white cabbage and fry it gently on a
pan with some oil. Chop the onion and sauté on a pan. Brown and season the
ground beef. Chop the tomatoes, too. Place the rolled dough on a pie tray
(diameter about 30 cm / 12 inch) so that also the edges are covered. Add the
ingredients and seasonings. Finally, mix together with sour cream and eggs and
pour on top of the pie. Bake for about 30 minutes in 200 C / 390 F.
Cabbage pie is a versatile delicacy. There are
tens of ingredients that work well with it. I wanted to use tomatoes, because
they are also grown in Finland, but red paprika is just delicious in the
pie. I used some blue cheese in the pie because we had some of it left in the
fridge and the expiration date (“best before”, that is) was a couple of weeks
ago. Blue cheese works very well with the cabbage, but if you don’t like it,
simply leave it out.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti