"Herkullisesta ja hienostuneesta krokantista oli muuntautunut erikoisen makuinen, epämääräisen näköinen, imelä sokerimonsteri, jota nimitimme mössöksi.
Hyvää
itsenäisyyspäivää 95-vuotiaalle Suomelle! Päivä on kulunut talvista ilmaa
ihastellessa ja kynttilöitä poltellessa. Joulun lähestyessä on mukavaa
kehitellä pientä päivän piristystä ja herkkua myös läheisille. Olen yleensäkin
suosinut pikkuherkkuja jouluisina tuomisina, sillä ne eivät jää nurkkiin
pyörimään. Vaikka tänä vuonna erinäiset asiat vaikuttavat siihen, etten löydä
sopivaa aikaa valmistaa joulunamuja useammalle perheenjäsenelle ja ystävälle,
tein kuitenkin pienen erän suklaafudgeja ja käärin ne pakettiin viikonlopun
kyläilyjä varten. Reseptin otin Kotivinkin sivuilta, mutta koska minulla oleva
vuoka oli suurempi, muunsin ainesten määrää tarpeisiini sopivammaksi.
Pähkinäinen suklaafudge:
150 g tummaa suklaata
6 3/4 dl sokeria
3 3/4 dl vispi- tai kuohukermaa
75 g voita
3/4 dl siirappia
75 g valkosuklaata
1 1/2 dl cashewpähkinöitä
rypsiöljyä
Rouhi tumma suklaa
karkeasti ja lisää kattilaan sokerin, kerman, paloitellun voin sekä siirapin
kanssa. Kuumenna vähitellen kiehumispisteeseen samalla seosta sekoittaen. Kun
seos kiehuu, alenna lämpöä ja keitä vielä noin seitsemän minuuttia. Testaa
kypsyys tiputtamalla pisara fudgea kylmään veteen: jos se jähmettyy, se on
valmista. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Rouhi cashew-pähkinät ja
paahda ne kuivalla paistinpannulla. Sekoita jäähtynyt fudge vaaleammaksi
tehosekoittimella ja lisää aivan lopuksi joukkoon karkeaksi rouhittu
valkosuklaa. Voitele 23x23 cm kokoinen vuoka öljyllä ja kaada seos vuokaan.
Ripottele päälle pähkinärouhe. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa 4–6 tuntia ja
paloittele sitten annospaloiksi. Suklaafudge säilyy huoneenlämmössä kuivassa
paikassa noin viikon.
Keitellessäni
aineksia kasaan minulle tuli voimakas muistikuva menneisyydestä. Olimme veljeni
kanssa lapsena äitini luona käymässä ja jostain, joko veljeni tai äitini
löytämänä, meille oli ilmaantunut resepti Daim-tyyliseen toffeekrokanttiin.
Aineksina taisivat olla sokeri, kaakao, vehnäjauho, margariini ja siirappi,
joita ensin kuumennettiin mikrossa ja sitten vielä käytettiin hetki uunissa
paistumassa. Tuolla reseptillä sai tosiaan valmistettua erittäin herkullista
karamellia, ja se jäi meille moneksi vuodeksi käyttöön. Vielä murrosikäisinäkin
teimme sitä vähän väliä. Tuossa vaiheessa kuitenkin itse resepti oli jo
kadonnut ja muistikuva ainesten suhteista sekä valmistustavasta hämärtynyt.
Herkullisesta ja hienostuneesta krokantista oli muuntautunut erikoisen
makuinen, epämääräisen näköinen, imelä sokerimonsteri, jota nimitimme mössöksi.
Kuitenkin ainekset olivat hyvin pitkälle samat tämänpäiväisen fudgen kanssa, ja
tuoksu ainakin oli täsmälleen sama.
Suosittelen
käyttämään matalampaa astiaa kuin kuvissa näkyvä minun käyttämäni oli, sillä
fudgepalojen nostelu on syvästä vuoasta hyvin vaikeaa. Fudge on muotoiltavaa
massaa, joten halutessasi voit myös jättää pähkinät tässä vaiheessa pois ja
pyöritellä valmiista massasta palleroita. Jähmettyneeseen massaan on tosin
vaikeampi saada tarttumaan enää mitään
päällisiä.
* *
*
Happy Independence Day for 95-year-old Finland!
I’ve spent my day admiring the winter and burning candles. I also prepared some
Christmas caramels for my loved ones. I prefer giving little delicacies as
Christmas presents, because they are always welcome and won’t take away any
space after been eaten. Even though this year I won’t be able to hand out
treats to everybody I would like to, I cooked a small batch of chocolate fudge
and wrapped the little yummies in small boxes. I used a recipe I found on the
webpage of Kotivinkki magazine, but because my tray was larger, I used more
ingredients.
Chocolate Fudge with Nuts:
150 g (5 1/4 oz) dark chocolate
6 3/4 dl (2 3/4 cups) sugar
3 3/4 dl (1 1/2 cups) double cream
75 g (2 3/4 oz) butter
3/4 dl (1/3 cup) syrup
75 g (2 3/4 oz) white chocolate
1 1/2 dl (2/3 cup) Cashew nuts
canola oil
6 3/4 dl (2 3/4 cups) sugar
3 3/4 dl (1 1/2 cups) double cream
75 g (2 3/4 oz) butter
3/4 dl (1/3 cup) syrup
75 g (2 3/4 oz) white chocolate
1 1/2 dl (2/3 cup) Cashew nuts
canola oil
Grind coarsely the dark chocolate and add into
a kettle with sugar, cream, sliced butter and syrup. Heat while stirring and
bring to a boil. As the mixture boils, lower the temperature and continue
cooking for about seven minutes. Check if the fudge is ready, by adding a drop
of it into cold water: if it stiffens, it’s done. Let the fudge cool down until
it’s about body temperature. Grind coarsely the Cashew nuts and roast them on a
dry frying pan. Mix the fudge with a blender until the colour is lighter.
Finally, add the coarsely grinded white chocolate. With canola oil, butter a
32x23 cm (9x9 inch) big tray and pour the fudge in it. Sprinkle the nuts on top, leave in
a fridge for about 4–6 hours to stiffen, and then cut into small pieces. The
chocolate fudge can be stored for about a week, if in a dry room temperature
place.
As I was cooking the ingredients, I got a
strong flashback. When we were kids, my brother and me were visiting our mother
and either him or her had found this recipe for toffee brittle sort of like
Daim. If I remember correctly, there were sugar, cacao, plain flour, margarine
and syrup in it. First the ingredients were heated in a microwave oven and then
baked for a few minutes in an ordinary oven. It was a very nice recipe and we
used it for many years. Even when we were teenagers, we still prepared it. By
then the recipe itself was long gone, though, and we didn’t remember all the
ingredients or the proper way to make it. The exquisite and delicious toffee
brittle had turned into an odd and suspicious sugar monster that we called mössö, mash. However, the ingredients
were quite much the same as I used today, and especially the scent was
identical. Oh, memories!
I recommend you to use a shallower tray than
the one I used, because when lifting the pieces of fudge up from the tray, it
can be pretty difficult if you have a deep one. As the fudge is elastic, you
can also leave out the nuts and simply roll the mixture into small balls.
However, when the fuge is stiffened, it’s going to be harder to get any
decorations stick on it.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti