torstai 6. joulukuuta 2012

Makeaa Joulun odotusta – Chocolate Fudge with Nuts







"Herkullisesta ja hienostuneesta krokantista oli muuntautunut erikoisen makuinen, epämääräisen näköinen, imelä sokerimonsteri, jota nimitimme mössöksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää 95-vuotiaalle Suomelle! Päivä on kulunut talvista ilmaa ihastellessa ja kynttilöitä poltellessa. Joulun lähestyessä on mukavaa kehitellä pientä päivän piristystä ja herkkua myös läheisille. Olen yleensäkin suosinut pikkuherkkuja jouluisina tuomisina, sillä ne eivät jää nurkkiin pyörimään. Vaikka tänä vuonna erinäiset asiat vaikuttavat siihen, etten löydä sopivaa aikaa valmistaa joulunamuja useammalle perheenjäsenelle ja ystävälle, tein kuitenkin pienen erän suklaafudgeja ja käärin ne pakettiin viikonlopun kyläilyjä varten. Reseptin otin Kotivinkin sivuilta, mutta koska minulla oleva vuoka oli suurempi, muunsin ainesten määrää tarpeisiini sopivammaksi.




Pähkinäinen suklaafudge:

150 g tummaa suklaata
6 3/4 dl sokeria
3 3/4 dl vispi- tai kuohukermaa
75 g voita
3/4 dl siirappia
75 g valkosuklaata
1 1/2 dl cashewpähkinöitä
rypsiöljyä

Rouhi tumma suklaa karkeasti ja lisää kattilaan sokerin, kerman, paloitellun voin sekä siirapin kanssa. Kuumenna vähitellen kiehumispisteeseen samalla seosta sekoittaen. Kun seos kiehuu, alenna lämpöä ja keitä vielä noin seitsemän minuuttia. Testaa kypsyys tiputtamalla pisara fudgea kylmään veteen: jos se jähmettyy, se on valmista. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Rouhi cashew-pähkinät ja paahda ne kuivalla paistinpannulla. Sekoita jäähtynyt fudge vaaleammaksi tehosekoittimella ja lisää aivan lopuksi joukkoon karkeaksi rouhittu valkosuklaa. Voitele 23x23 cm kokoinen vuoka öljyllä ja kaada seos vuokaan. Ripottele päälle pähkinärouhe. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa 4–6 tuntia ja paloittele sitten annospaloiksi. Suklaafudge säilyy huoneenlämmössä kuivassa paikassa noin viikon.




Keitellessäni aineksia kasaan minulle tuli voimakas muistikuva menneisyydestä. Olimme veljeni kanssa lapsena äitini luona käymässä ja jostain, joko veljeni tai äitini löytämänä, meille oli ilmaantunut resepti Daim-tyyliseen toffeekrokanttiin. Aineksina taisivat olla sokeri, kaakao, vehnäjauho, margariini ja siirappi, joita ensin kuumennettiin mikrossa ja sitten vielä käytettiin hetki uunissa paistumassa. Tuolla reseptillä sai tosiaan valmistettua erittäin herkullista karamellia, ja se jäi meille moneksi vuodeksi käyttöön. Vielä murrosikäisinäkin teimme sitä vähän väliä. Tuossa vaiheessa kuitenkin itse resepti oli jo kadonnut ja muistikuva ainesten suhteista sekä valmistustavasta hämärtynyt. Herkullisesta ja hienostuneesta krokantista oli muuntautunut erikoisen makuinen, epämääräisen näköinen, imelä sokerimonsteri, jota nimitimme mössöksi. Kuitenkin ainekset olivat hyvin pitkälle samat tämänpäiväisen fudgen kanssa, ja tuoksu ainakin oli täsmälleen sama.

Suosittelen käyttämään matalampaa astiaa kuin kuvissa näkyvä minun käyttämäni oli, sillä fudgepalojen nostelu on syvästä vuoasta hyvin vaikeaa. Fudge on muotoiltavaa massaa, joten halutessasi voit myös jättää pähkinät tässä vaiheessa pois ja pyöritellä valmiista massasta palleroita. Jähmettyneeseen massaan on tosin vaikeampi saada tarttumaan enää mitään  päällisiä.


*  *  *



Happy Independence Day for 95-year-old Finland! I’ve spent my day admiring the winter and burning candles. I also prepared some Christmas caramels for my loved ones. I prefer giving little delicacies as Christmas presents, because they are always welcome and won’t take away any space after been eaten. Even though this year I won’t be able to hand out treats to everybody I would like to, I cooked a small batch of chocolate fudge and wrapped the little yummies in small boxes. I used a recipe I found on the webpage of Kotivinkki magazine, but because my tray was larger, I used more ingredients.


Chocolate Fudge with Nuts:

150 g (5 1/4 oz) dark chocolate
6 3/4 dl (2 3/4 cups) sugar
3 3/4 dl (1 1/2 cups) double cream
75 g (2 3/4 oz) butter
3/4 dl (1/3 cup) syrup
75 g (2 3/4 oz) white chocolate
1 1/2 dl (2/3 cup) Cashew nuts
canola oil

Grind coarsely the dark chocolate and add into a kettle with sugar, cream, sliced butter and syrup. Heat while stirring and bring to a boil. As the mixture boils, lower the temperature and continue cooking for about seven minutes. Check if the fudge is ready, by adding a drop of it into cold water: if it stiffens, it’s done. Let the fudge cool down until it’s about body temperature. Grind coarsely the Cashew nuts and roast them on a dry frying pan. Mix the fudge with a blender until the colour is lighter. Finally, add the coarsely grinded white chocolate. With canola oil, butter a 32x23 cm (9x9 inch) big tray and pour the fudge in it. Sprinkle the nuts on top, leave in a fridge for about 4–6 hours to stiffen, and then cut into small pieces. The chocolate fudge can be stored for about a week, if in a dry room temperature place.




As I was cooking the ingredients, I got a strong flashback. When we were kids, my brother and me were visiting our mother and either him or her had found this recipe for toffee brittle sort of like Daim. If I remember correctly, there were sugar, cacao, plain flour, margarine and syrup in it. First the ingredients were heated in a microwave oven and then baked for a few minutes in an ordinary oven. It was a very nice recipe and we used it for many years. Even when we were teenagers, we still prepared it. By then the recipe itself was long gone, though, and we didn’t remember all the ingredients or the proper way to make it. The exquisite and delicious toffee brittle had turned into an odd and suspicious sugar monster that we called mössö, mash. However, the ingredients were quite much the same as I used today, and especially the scent was identical. Oh, memories!

I recommend you to use a shallower tray than the one I used, because when lifting the pieces of fudge up from the tray, it can be pretty difficult if you have a deep one. As the fudge is elastic, you can also leave out the nuts and simply roll the mixture into small balls. However, when the fuge is stiffened, it’s going to be harder to get any decorations stick on it.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti