"Riisipuuron valmistaminen on vaivatonta, jos maidon antaa tehdä työnsä itse.
Mutta takaisin
joulupuuroon. Riisipuuron valmistaminen on vaivatonta, jos maidon antaa tehdä
työnsä itse. Sen sijaan että keittäisi puuroa 40 minuuttia jatkuvasti
sekoitellen, kannattaakin kiehauttaa maito ja poistaa sitten koko kattila
kuumalta levyltä. Näin ei tarvitse huolia puuron pohjaan palamisesta. Isoisäni
kuvailee tätä valmistustapaa ylöskeittämiseksi.
Riisipuuro:
4 dl vettä
3 1/2 dl
puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
Keitä puuroriisiä vedessä
niin kauan, että vesi on täysin imeytynyt riisiin. Lisää sitten maito
vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Anna maidon kiehahtaa kunnolla jatkuvasti
sekoittaen, ja poista kattila sitten levyltä. Anna hautua kannen alla noin 40
minuuttia, kunnes puuro on pehmennyt ja jämäköitynyt. Mausta suolalla. Halutessasi voit
piilottaa joulupuuron sekaan mantelin.
Sekahedelmäkiisseli:
250 g kuivattuja
sekahedelmiä
1 l vettä
3/4 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 dl vettä
3 1/2 rkl
perunajauhoja
Laita sekahedelmät
likoamaan veteen noin tunniksi. Lisää kattilaan sitten sokeri ja kaneli ja
keitä pienellä lämmöllä, kunnes hedelmät ovat pehmeitä. Nostele hedelmät
liemestään reikäkauhalla. Sekoita puoleen desiin vettä perunajauhot ja kaada
kiehuvaan liemeen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada lopuksi kiisseli
hedelmien päälle. Ripottelemalla hieman sokeria kiisselin pinnalle ehkäiset
kalvon muodostumisen kiisseliin. Tarjoa sekahedelmäkiisseli kylmänä lämpimän
joulupuuron seuralaisena.
Perinteisin
seuralainen joulupuurolle taitaa olla rusinoista valmistettu kiisseli, mutta
niin sekahedelmät kuin luumutkin sopivat joulupuuron seuraksi. Itse olen
tottunut sekahedelmistä valmistettuun versioon, ja kiisselin kuuluu mielestäni
olla paksua. Pidän myös siitä, että hedelmät ovat hieman hajonneet kiisseliin,
joten yleensä pyöräytän valmista kiisseliä vielä muutaman kerran voimakkaasti.
Kiisselin keittoaika riippuu luonnollisesti siitä, valmistatko sen
sekahedelmistä, luumuista vai rusinoista. Luumut ja rusinat kypsyvät melko
nopeasti, mutta sekahedelmäpussista löytyvät päärynä sekä aprikoosi venyttävät
keittoaikaa. Ylijääneen osan kiisselistä voi kermavaahdolla kruunattuna käyttää
näppärästi jälkiruokana. Rauhallista joulua!
* *
*
When my dear husband left for work 5 AM this
morning, I felt well rested and didn’t feel like sleeping anymore. Therefore I
got up and started Christmas a little early. The traditional way to start
Christmas is to cook soft rice porridge and enjoy it with kissel made of mixed
fruits. But what else can be included in the traditional Finnish Christmas
table? Since there are only two of us this year, we decided to buy a
ready-baked Christmas ham. I haven’t yet quite decided what to do with it;
traditionally, when you buy a raw, huge piece of ham, you want to slowly bake
it in the oven (over night, of course), and then add a lot of mustard, a hint
of sugar and some breadcrumbs on the surface, then bake it a few minutes more.
But I’m not sure if I can have my delicious mustard crust this year. I also
bought ingredients for rosolli, a sort of salad made from root vegetables
(potato, apple, carrot, beetroot, onion and pickled cucumber). I salted the salmon two
days ago to prepare salt-cured raw salmon, and prepared home made cheese
yesterday. You can’t have Christmas without rutabaga or carrot casserole, but I
bought them ready-made this year, even though I will add some cream to them and
put them in the oven for a while before dinner. Also sweetened potato casserole
is a must in Finnish Christmas table, but I just had to leave it out this year,
or else we would had had too much to eat: instead, I’m simply cooking regular
potatoes, which are delicious with marinated herring. The crème de la crème of
this abundance is of course assorted chocolates and marmalades, without
forgetting winter cranberries: fresh cranberries rolled in powdered sugar.
But back to the main topic that was Christmas
Porridge. It’s quite effortless to prepare rice porridge, if you let the milk
do all the work. Instead of stirring the porridge for 40 minutes to prevent it
from getting burned, you should just bring the milk to a boil and then remove
the kettle from the hot stove. When left to simmer after this, the porridge
will be done in 40 minutes, without any fuss.
Christmas porridge:
Christmas porridge:
4 dl (1 2/3 cups) water
3 1/2 dl (1 1/2 cups) porridge rice
1 l (4 1/4 cups) milk
1 tsp. salt
Combine water, salt and rice in a kettle and
bring to a boil. Cook until all the water is absorbed to the rice. Then add the
milk and bring to a boil while stirring. As the milk starts to boil, remove the
kettle from heat and let simmer for about 40 minutes, until all the milk is
absorbed to the porridge. If you like, you can hide an almond to the porridge.
Mixed Fruit Kissel:
250 g (9 oz) dried mixed fruits
1 l (4 1/4 cups) water
3/4 dl (1/3 cup) sugar
1 tsp. cinnamon
1/2 dl (1/5 cup) water
3 1/2 tbsp. potato flour
Soak the dried fruits in water about an hour.
Add sugar and cinnamon and cook until the fruits are done. Remove the fruits
with a hole ladle into a serving dish. Mix potato flour to a small amount of
water and pour the mixture slowly to the kissel while stirring. Finally, pour
the kissel on top of the fruits. By sprinkling a little bit of sugar on top of
the kissel, you prevent it from forming a coating. Serve the mixed fruit kissel
cold with warm Christmas porridge.
Perhaps the most traditional companion to
Christmas porridge is kissel with raisins, but plums and mixed fruits work just
as well. I’m used to mixed fruits, and I also think that the kissel has to be
thick. I also like that the fruits get a bit squashed in the kissel, therefore
is usually give it a few strong stirs after cooking it. The time it takes to
cook the fruits naturally depends on what fruits you are using: plums and
raisins cook quite fast, but in mixed fruits you might have pears and apricots,
which take more time. If you have any kissel left over, you can easily enjoy it
as a cold dessert with a crown of whipped cream on top of it. Merry Christmas!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti