"Piparkakut ovat helppo kohde tällaisille kokeiluille, sillä ne menettävät hohtonsa suhteellisen pian joulun jälkeen.
Joulun
nurinkurinen puoli on siinä, että usein kokonaisen vuoden kestäneen kaipuun ja
kuolauksen jälkeen perinteisiin ruokiin kyllästyykin jo parissa päivässä.
Minulle tulee seinä vastaan viimeistään joulupäivänä. Mitä siis tehdä kaikella
sillä ruoalla, jota pakostikin jää joulusta yli? Siinäpä vasta kysymys, joka
takuulla vaivaa satoja ellei tuhansiakin suomalaisia joka vuosi – puhumattakaan
muista kansoista, joilla on varmastikin samankaltaisia ongelmia omine
jouluisine perinneruokineen. Minulla ei ole mitään kattavia vastauksia,
etenkään suolaisten herkkujen, kuten kinkun suhteen. Makeat ruoat sen sijaan on
mielestäni helpompi muuttaa joksikin uudeksi herkuksi. Jos vielä kutsuu
ystäviään kylään, voi erilaisia kokkikokeilujaan testata säälimättä heihin.
Jouluinen
juustokakku:
Pohja:
100 g
voita
200
g piparkakkuja
Juustotäyte:
4
liivatelehteä
2
keltuaista
1
1/4 dl sokeria
1
1/4 dl maitoa
ripaus
suolaa
ripaus
inkivääriä
ripaus
neilikkaa
1/2
tl pomeranssia
1/2
tl kanelia
1
tl sitruunamehua
250
g maustamatonta tuorejuustoa
2
1/2 dl kuohukermaa
Kiille:
4
liivatelehteä
1
1/4 dl aprikoosisosetta (esim. Piltti)
2
1/2 dl laimennettua omenamehua
Sulata
voi ja anna sen hieman jäähtyä. Murskaa piparkakut hienoksi ja sekoita voin
kanssa. Aseta halkaisijaltaan noin 26 cm olevan irtopohjavuoan pohjalle muotoon
leikattu leivinpaperi ja painele siihen piparkakkuseos tiiviisti tasaiseksi
levyksi. Aseta jääkaappiin tiivistymään täytteen valmistuksen ajaksi. Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keltuaiset, sokeri, maito sekä
mausteet pienessä kattilassa ja aseta suurempaan kattilaan vesihauteeseen.
Kypsennä vesihauteessa sekoitellen kreemiksi. Sekoita kuumaan kreemiin
puristellut liivatelehdet ja poista hauteesta. Anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen
kreemiin ensin tuorejuusto ja sitten varovaisesti sekoittaen kuohkeaksi
vatkattu kermavaahto. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja laita jääkaappiin
jähmettymään. Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna aprikoosisose ja omenamehu
kattilassa kiehuvaksi. Poista liedeltä ja sekoita joukkoon puristellut
liivatelevyt. Anna seoksen jäähtyä. Kaada jäähtynyt kiille hieman jähmettyneen
kakun pinnalle ja jätä jääkaappiin jähmettymään vielä noin kahdeksi tunniksi.
Koristele haluamallasi tavalla.
Aloin suunnittelemaan tätä jouluista kakkua jo ennen joulua, kun tiesin suunnilleen, mitä kaikkea jääkaapistamme tulee löytymään ja millaisia aineksia luultavimmin jäisi joulun aterioista yli. Piparkakut ovat helppo kohde tällaisille kokeiluille, sillä ne menettävät hohtonsa suhteellisen pian joulun jälkeen. Yleensä joulun päiviltä jää myös yli kermaa, ellei sitä kaikkea ole sattunut jo ahtamaan erinäisiin laatikkoihin tai jälkiruokiin. Munankeltuaiset säästin niiltä päiviltä kun koristelin pipareita. Ne säilyvät kätevästi kylmään veteen upotettuna, tosin luulen, että aloin kahden päivän jälkeen olemaan jo äärirajoilla niiden säilyvyyden suhteen. Tuoksu ja väri oli kuitenkin edelleen kunnossa. Muut kakussa olevat ainekset löytyivät myös kätevästi ruokakaapin perältä, tosin tuorejuuston ostin etukäteen varta vasten kakkua varten.
Aloin suunnittelemaan tätä jouluista kakkua jo ennen joulua, kun tiesin suunnilleen, mitä kaikkea jääkaapistamme tulee löytymään ja millaisia aineksia luultavimmin jäisi joulun aterioista yli. Piparkakut ovat helppo kohde tällaisille kokeiluille, sillä ne menettävät hohtonsa suhteellisen pian joulun jälkeen. Yleensä joulun päiviltä jää myös yli kermaa, ellei sitä kaikkea ole sattunut jo ahtamaan erinäisiin laatikkoihin tai jälkiruokiin. Munankeltuaiset säästin niiltä päiviltä kun koristelin pipareita. Ne säilyvät kätevästi kylmään veteen upotettuna, tosin luulen, että aloin kahden päivän jälkeen olemaan jo äärirajoilla niiden säilyvyyden suhteen. Tuoksu ja väri oli kuitenkin edelleen kunnossa. Muut kakussa olevat ainekset löytyivät myös kätevästi ruokakaapin perältä, tosin tuorejuuston ostin etukäteen varta vasten kakkua varten.
Kakun
mausteet ovat ilmeisen piparkakkumaisia, mutta jos olet jo kokonaan
kyllääntynyt jouluisista mauista, voit helposti vaihtaa juustotäytteen
mausteita mieluisiksi ja silti edelleen käyttää piparkakkuja. Esimerkiksi
appelsiinin tai sitruunan makuinen täyte luultavasti sopisi erinomaisesti
piparkakkupohjan kanssa. Kokeile rohkeasti ideoitasi: pahimmassa tapauksessa
kakku ei ole paras tekemäsi – toisaalta, kuka sanoo, ettei se voisi olla?
* * *
The silliest part of Christmas is, that after drooling over all these delicacies for a whole year, you actually get tired of them pretty quickly. For me this happens after the second meal on 25th. So what to do with all the leftovers? I bet this is a question that puzzles hundreds, even thousands of Finns every year, not to mention all other nationalities with their own traditional Christmas food. I don’t have any great answer, especially when it comes to the salty bits; ham, for instance. But the sweet stuff is rather easy to turn into something new and yummy. And if you invite friends over, they are easy target to any unconventional experiments!
Christmassy Cheesecake:
Crust:
100 g (3 1/2 oz) butter
200 g (7 oz) gingerbreads
Cheese filling:
4 gelatine sheets
2 egg yolks
1 1/4 dl (1/2 cup) sugar
1 1/4 dl (1/2 cup) milk
hint of salt
hint of powdered ginger
hint of powdered clove
1/2 tsp. sour orange
1/2 tsp. cinnamon
1 tsp. lemon juice
250 g (9 oz) naturel soft cheese
(e.g. Philadelphia)
2 1/2 dl (1 cup) cream
Topping:
4 gelatine sheets
1 1/4 dl (1/2 cup) apricot puree
2 1/2 dl (1 cup) diluted apple
juice
Melt the butter and let cool
down a bit. Crush the gingerbreads and mix together with butter. Place a baking
paper that has been cut into round shape on the bottom of a cake tin (loose
bottomed, diameter about 26 cm / 10 inches). Press the crust on the bottom
of the cake tin. Place into refrigerator to wait while you prepare the filling.
Place the gelatine sheets into cold water to soak. In a small kettle, mix
together egg yolks, sugar, milk and seasonings. Place the kettle over a larger
one that has been filled with water: cook the mixture in this water poach until
it stiffens a bit. Add the gelatine sheets and remove from the water poach. Let
cool down. When cool, add first the soft cheese, then carefully whipped cream.
Pour the filling into the cake tin and place into the fridge to solidify. Once
again, place the gelatine sheets into cold water to soak. Bring the apple juice
and apricot puree to a boil, remove from heat and add the gelatine sheets. Let
cool down. Pour the cool gelatine topping on the surface of the cake and leave
in the fridge to solidify for at least two hours. Decorate the cake the way you
like.
I started to plan a Christmassy cake even before Christmas, when I knew what sort of ingredients I would have in the fridge and which of them would most likely be left over. Gingerbreads are an obvious target, as they quickly loose their charm after the holidays. There’s usually also some cream left over, unless you’ve already stuffed it all into different types of casseroles and desserts. I saved the egg yolks after preparing icing for the gingerbreads: it’s easy to preserve them buy setting them carefully in cold water and storing in the fridge. I had them stored for two days, which I believe is rather a long time, but they still smelled fresh and the colour was good. The other ingredients in this cake are also basic stuff that can be found in cupboards, but the cheese I did buy especially for the cake.
The seasonings in this cake are
rather gingerbread-like, as you can see, but if you’re completely fed up with
Christmas by the time you bake a leftover cake, you can use other seasonings.
For example, I believe citrus flavours might work pretty well with gingerbread.
Just try out your own ideas; the worst thing that can happen is that it’s not
the best cake you have ever made – on the other hand, it just might be.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti