keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Jouluinen piparikakku – Gingerbread Cheese Cake



"Piparkakut ovat helppo kohde tällaisille kokeiluille, sillä ne menettävät hohtonsa suhteellisen pian joulun jälkeen.

Joulun nurinkurinen puoli on siinä, että usein kokonaisen vuoden kestäneen kaipuun ja kuolauksen jälkeen perinteisiin ruokiin kyllästyykin jo parissa päivässä. Minulle tulee seinä vastaan viimeistään joulupäivänä. Mitä siis tehdä kaikella sillä ruoalla, jota pakostikin jää joulusta yli? Siinäpä vasta kysymys, joka takuulla vaivaa satoja ellei tuhansiakin suomalaisia joka vuosi – puhumattakaan muista kansoista, joilla on varmastikin samankaltaisia ongelmia omine jouluisine perinneruokineen. Minulla ei ole mitään kattavia vastauksia, etenkään suolaisten herkkujen, kuten kinkun suhteen. Makeat ruoat sen sijaan on mielestäni helpompi muuttaa joksikin uudeksi herkuksi. Jos vielä kutsuu ystäviään kylään, voi erilaisia kokkikokeilujaan testata säälimättä heihin.

Jouluinen juustokakku:

Pohja:
100 g voita
200 g piparkakkuja

Juustotäyte:
4 liivatelehteä
2 keltuaista
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus inkivääriä
ripaus neilikkaa
1/2 tl pomeranssia
1/2 tl kanelia
1 tl sitruunamehua
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl kuohukermaa

Kiille:
4 liivatelehteä
1 1/4 dl aprikoosisosetta (esim. Piltti)
2 1/2 dl laimennettua omenamehua

Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. Murskaa piparkakut hienoksi ja sekoita voin kanssa. Aseta halkaisijaltaan noin 26 cm olevan irtopohjavuoan pohjalle muotoon leikattu leivinpaperi ja painele siihen piparkakkuseos tiiviisti tasaiseksi levyksi. Aseta jääkaappiin tiivistymään täytteen valmistuksen ajaksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keltuaiset, sokeri, maito sekä mausteet pienessä kattilassa ja aseta suurempaan kattilaan vesihauteeseen. Kypsennä vesihauteessa sekoitellen kreemiksi. Sekoita kuumaan kreemiin puristellut liivatelehdet ja poista hauteesta. Anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen kreemiin ensin tuorejuusto ja sitten varovaisesti sekoittaen kuohkeaksi vatkattu kermavaahto. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja laita jääkaappiin jähmettymään. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna aprikoosisose ja omenamehu kattilassa kiehuvaksi. Poista liedeltä ja sekoita joukkoon puristellut liivatelevyt. Anna seoksen jäähtyä. Kaada jäähtynyt kiille hieman jähmettyneen kakun pinnalle ja jätä jääkaappiin jähmettymään vielä noin kahdeksi tunniksi. Koristele haluamallasi tavalla.




Aloin suunnittelemaan tätä jouluista kakkua jo ennen joulua, kun tiesin suunnilleen, mitä kaikkea jääkaapistamme tulee löytymään ja millaisia aineksia luultavimmin jäisi joulun aterioista yli. Piparkakut ovat helppo kohde tällaisille kokeiluille, sillä ne menettävät hohtonsa suhteellisen pian joulun jälkeen. Yleensä joulun päiviltä jää myös yli kermaa, ellei sitä kaikkea ole sattunut jo ahtamaan erinäisiin laatikkoihin tai jälkiruokiin. Munankeltuaiset säästin niiltä päiviltä kun koristelin pipareita. Ne säilyvät kätevästi kylmään veteen upotettuna, tosin luulen, että aloin kahden päivän jälkeen olemaan jo äärirajoilla niiden säilyvyyden suhteen. Tuoksu ja väri oli kuitenkin edelleen kunnossa. Muut kakussa olevat ainekset löytyivät myös kätevästi ruokakaapin perältä, tosin tuorejuuston ostin etukäteen varta vasten kakkua varten.

Kakun mausteet ovat ilmeisen piparkakkumaisia, mutta jos olet jo kokonaan kyllääntynyt jouluisista mauista, voit helposti vaihtaa juustotäytteen mausteita mieluisiksi ja silti edelleen käyttää piparkakkuja. Esimerkiksi appelsiinin tai sitruunan makuinen täyte luultavasti sopisi erinomaisesti piparkakkupohjan kanssa. Kokeile rohkeasti ideoitasi: pahimmassa tapauksessa kakku ei ole paras tekemäsi – toisaalta, kuka sanoo, ettei se voisi olla?


*  *  *




The silliest part of Christmas is, that after drooling over all these delicacies for a whole year, you actually get tired of them pretty quickly. For me this happens after the second meal on 25th. So what to do with all the leftovers? I bet this is a question that puzzles hundreds, even thousands of Finns every year, not to mention all other nationalities with their own traditional Christmas food. I don’t have any great answer, especially when it comes to the salty bits; ham, for instance. But the sweet stuff is rather easy to turn into something new and yummy. And if you invite friends over, they are easy target to any unconventional experiments!


Christmassy Cheesecake:

Crust:
100 g (3 1/2 oz) butter
200 g (7 oz) gingerbreads

Cheese filling:
4 gelatine sheets
2 egg yolks
1 1/4 dl (1/2 cup) sugar
1 1/4 dl (1/2 cup) milk
hint of salt
hint of powdered ginger
hint of powdered clove
1/2 tsp. sour orange
1/2 tsp. cinnamon
1 tsp. lemon juice
250 g (9 oz) naturel soft cheese (e.g. Philadelphia)
2 1/2 dl (1 cup) cream

Topping:
4 gelatine sheets
1 1/4 dl (1/2 cup) apricot puree
2 1/2 dl (1 cup) diluted apple juice

Melt the butter and let cool down a bit. Crush the gingerbreads and mix together with butter. Place a baking paper that has been cut into round shape on the bottom of a cake tin (loose bottomed, diameter about 26 cm / 10 inches). Press the crust on the bottom of the cake tin. Place into refrigerator to wait while you prepare the filling. Place the gelatine sheets into cold water to soak. In a small kettle, mix together egg yolks, sugar, milk and seasonings. Place the kettle over a larger one that has been filled with water: cook the mixture in this water poach until it stiffens a bit. Add the gelatine sheets and remove from the water poach. Let cool down. When cool, add first the soft cheese, then carefully whipped cream. Pour the filling into the cake tin and place into the fridge to solidify. Once again, place the gelatine sheets into cold water to soak. Bring the apple juice and apricot puree to a boil, remove from heat and add the gelatine sheets. Let cool down. Pour the cool gelatine topping on the surface of the cake and leave in the fridge to solidify for at least two hours. Decorate the cake the way you like.




I started to plan a Christmassy cake even before Christmas, when I knew what sort of ingredients I would have in the fridge and which of them would most likely be left over. Gingerbreads are an obvious target, as they quickly loose their charm after the holidays. There’s usually also some cream left over, unless you’ve already stuffed it all into different types of casseroles and desserts. I saved the egg yolks after preparing icing for the gingerbreads: it’s easy to preserve them buy setting them carefully in cold water and storing in the fridge. I had them stored for two days, which I believe is rather a long time, but they still smelled fresh and the colour was good. The other ingredients in this cake are also basic stuff that can be found in cupboards, but the cheese I did buy especially for the cake.

The seasonings in this cake are rather gingerbread-like, as you can see, but if you’re completely fed up with Christmas by the time you bake a leftover cake, you can use other seasonings. For example, I believe citrus flavours might work pretty well with gingerbread. Just try out your own ideas; the worst thing that can happen is that it’s not the best cake you have ever made – on the other hand, it just might be.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti