"On kiehtovaa ajatella, kuinka meillä kaikilla on omat kiinnostuksen kohteemme ja saatamme olla täysin uppoutuneita mitä erilaisimpiin asioihin.
Joulupöytään kuuluu
ehdottomasti kala, etenkin tänä vuonna, kun vietämme joulun mieheni kanssa
kotona kahden ja kinkku saattaa jäädä ostamatta. Graavilohen lisäksi halusin
ehdottomasti valmistaa lasimestarin silliä, ja paras ohje siihen tulee isäni
reseptikokoelmasta. Lasimestarin sillistä tekee erityisen siinä käytettävät
herkulliset juurekset sekä sokerin ja väkiviinaetikan yhdistelmä, joka tuo
sillille ihanan makean ja silti hieman happaman maun. Minulla oli vain yksi suurempi
lasipurkki käytettävissä (ja vain kaksi syöjääkin), joten valmistin vain yhden
sillin. Silti liemen määrä pysyi samana.
Lasimestarin silli:
2 rasvasilliä
vettä
1 punasipuli
2–3 porkkanaa
25 g piparjuurta
15 kokonaista
valkopippuria
10 kokonaista maustepippuria
4 laakerinlehteä
Liemi:
1 1/2 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl
väkiviinaetikkaa
Avaa sillit, poista
sisälmykset ja liota yön yli kylmässä vedessä. Seuraavana päivänä perkaa kala:
käännä se vatsapuoli ylöspäin ja paina sormilla selkäranka selän läpi. Nypi
fileistä jäljelle jääneet suurimmat ruodot pois. Tartu kalan nahkaan fileen
paksummasta päästä ja vedä hitaasti irti. Leikkaa kala viipaleiksi. Voit
halutessasi myös toimia vanhanaikaisesti ja leikata kalan suorilteen ruotoineen
ja nahkoineen viipaleiksi. Valmista liemi: kiehauta vesi, sokeri ja
väkiviinaetikka ja anna liemen jäähtyä. Kuori ja leikkaa piparjuuri ohuiksi
siivuiksi. Viipaloi sipuli ja porkkanat. Lado kalat ja muut ainekset
kerroksittain tölkkiin. Kaada kylmä liemi päälle, niin että ainekset peittyvät.
Anna sillin maustua jääkaapissa 2–3 vrk. Tarjoile esimerkiksi joulupöydässä tai
ruisleivän päällä.
Läheisessä
kalatiskillisessä ruokakaupassa ei ollut rasvasilliä vaan saukonsilliä, mutta
myyjän mukaan se soveltuu juuri erinomaisesti lasimestarin sillin kaltaisten
ruokien valmistukseen. Niin rasva- kuin saukonsillikin on sen verran pehmeää,
että perkaaminen käy vaivattomasti painamalla kalan selkäranka sen selän läpi.
Ainahan silliin jää ruotoja, ne ovat niin ohuita ja pehmeitä ettei niitä voi
poiskaan nyppiä, mutta juuri pehmeyden vuoksi ne eivät syöjää häiritsekään.
Silli soveltuukin kaltaiselleni ruotokammoiselle mainiosti. Käyttämässäni
vanhassa reseptissä ei oltu mainittu laisinkaan käytettävän piparjuuren määrää,
ja pohdin kauan, kuinka paljon sitä sopii käyttää silliin. Lopputulos osoittautui
liian suureksi, ja merkitsinkin tähän reseptiin pienemmän määrän. Liialti
käytettynä voimakas piparjuuri tuo sillille hieman tulisen vivahteen.
MARGINAALISSA:
Teekupposen ääressä
käyty keskustelu on herättänyt minut ajattelemaan ihmisten yksilöllistä
persoonallisuutta ja mielenkiinnon kohteita. On kiehtovaa ajatella, kuinka
meillä kaikilla on omat kiinnostuksen kohteemme ja saatamme olla täysin
uppoutuneita mitä erilaisimpiin asioihin. Joku omistaa vuosikausia elämästään
pienoismallien rakentamiseen, toinen ei pysty kulkemaan kadulla huomaamatta
pienimpiäkin arkkitehtonisia yksityiskohtia. Joku voi harrastaa monipuolisesti
liikuntaa ja hullaantua luonnon kauneuteen, toinen puolestaan istuu päivät
koneen äärellä ja suunnittelee kaunista grafiikkaa tai vaikka kangaskuoseja. On
jotensakin kaunista, kuinka moninaisia intohimoja ihmisellä voi olla. Itse
kuulun niihin, jotka innostuvat vallattomasti erinäisistä asioista ja
pakertavat niiden kimpussa täyttä päätä tiettyyn pisteeseen saakka, kunnes
kenties keksivät jälleen jotain uutta mielenkiintoista tutkittavaa. Rohkeus
sekä motivaatio kokeilla ja tutkia mahdollistaa valtavat määrät opittavaa ja
omaksuttavaa. En kestä väitettä, ettei joku osaa tai voi tehdä jotain, jos ei
kerta edes ole valmis todella yrittämään. Olen mieluummin useista erilaisista
taidoista nauttiva koheltaja, kuin yhden asian täydellinen taituri. Ja miksi
pitäisikään olla ehdoton asiantuntija jollain kapea-alaisella osaamisalueella?
Käsitän, että se on esimerkiksi työmaailmassa joskus tärkeä ominaisuus, mutta
mielestäni todellinen, itsemme vuoksi elämämme elämä on paljon kiehtovampaa ja
palkitsevampaa, kun rohkeasti tartumme härkää sarvista ja toteutamme
päättymätöntä uteliaisuuden tarvettamme, uudestaan ja uudestaan. Yksi sopiva
kohde tällaiselle tutkimiselle voi olla juurikin ruoka kaikissa
ulottuvuuksissaan.
* *
*
What would be Christmas without fish?
Especially this year I’m very interested in fish, as we are spending Christmas
at home with my husband and we probably won’t buy any traditional ham. In
addition to salt-cured raw salmon that is a must on Christmas table, I wanted
to prepare some marinated herrings. There are, of course, many seasonings to
marinate a herring, but as a Christmas delicacy, Lasimestarin silli (Glass-cutter’s Herring) is the
right way to go. It’s got delicious red onion and carrots in it, and with some
sugar and spirit vinegar you can create a lovely, sweet but a bit sour taste to
it. I think my father makes the best herring in the world, so I used a recipe
he has. I only had one small jar (and just us two eaters), so I actually
prepared only one herring. However, the amount of marinade was the same.
Marinated Herrings:
2 herrings
water
1 red onion
2–3 carrots
25 g (4/5 oz) horseradish
15 whole white peppers
10 whole pimentos
4 laurel leaves
Marinade:
1 1/2 dl (2/3 cup) water
1 1/4 dl (1/2 cup) sugar
1 1/4 dl (1/2 cup) spirit vinegar
Open up the herrings, remove guts, clean
carefully and soak in cold water over night. The next day, turn the fish stomach
up and push the spine through its back. Pick the remaining larger bones. Grab
onto the skin at the thickest end of the fillet and peel it of carefully. Then,
slice the fillets. If you want, you can also prepare the herring in old fashion
and simply slice up the fillets with bones and skin. Prepare the marinade:
bring water, sugar and spirit vinegar to a boil and then let cool down. Peel
and slice horseradish. Slice also carrots and onion. Place the ingredients in
layers in a glass jar. Pour the cold marinade into the jar so that it covers
all the ingredients. Leave the herrings to marinate for 2–3 days before
serving. Serve with rye bread or as a side dish at Christmas table.
Herring is such a soft fish, that it’s very
easy to remove the spine by simply pressing it through the back. Since the fish
bones are very thin and soft in herrings, they can never be completely removed,
just the bigger ones. But because they are so soft, they won’t cause any
trouble even to a fish bone phobic like me. I had no idea how much I should use
horseradish, since the old recipe I used didn’t have any amount mentioned. I
think that, in the end, I could have used it a bit less, so I wrote a smaller
amount to the recipe. If used too much, it can give the fish a burning flavour.
OVER THE EDGE:
A conversation over a cup of tea has gotten me
thinking about people’s individual personalities and interests. It’s quite
fascinating to think, how we all have our own interests and how we can be
completely head over heels for a range of different things. Someone can
dedicate his or her whole life for miniatures; someone can’t cross the street
without noticing every little architectonic detail in the surroundings.
Another one can be crazy about sports in its every form and love to spend time
outdoors; somebody else might sit all day long indoors by the computer and
design beautiful graphics or textile patterns. I find it quite beautiful, how
passionate human beings can be, in so many ways. I’m the kind that gets
enthusiastic over many different things, works around the clock to study them
until some certain point reached, and then move on to something new and
interesting. Courage and motivation to explore enables an immense amount of new
things to learn and adopt. I can’t stand it when somebody tells me they can’t
do something and won’t even bother to try. I’d rather be a person who enjoys
various skills even a little bit, than a person who masters one. And why should
one be an absolute expert in some concise area of skills? I understand that in
work it’s sometimes a necessity, but in my opinion, in real life, the one we
live for ourselves, having courage to try out different things and fulfilling
our perpetual need of curiousness time and time again, is way more rewarding
and makes life ten times more fascinating. One suitable target for this kind of
exploration is food in all of its dimensions.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti