"Minulla on tapana aina tuplata kuorrutteen määrä, koska sitä pitää mielestäni olla paljon.
Olen jo useiden
päivien ajan himoinnut klassisia mokkapaloja. Ne ovat minkä tahansa
koulumyyjäisten hittituote, joka aina menee kaupaksi. En kylläkään pidä
mokkapaloja täysin suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvaksi, sillä itse
ainakin liitän ne voimakkaimmin 80-lukuun. Internet ei tarjoa paljoa tietoa
niiden alkuperästä tai syntyhetkistä, mutta ne toki muistuttavat paljon
amerikkalaisia brownies-leivonnaisia. Erona on kevyempi koostumus, johon
vaikuttaa varmastikin se, että mokkapaloissa käytetään sulatetun suklaan sijaan
kaakaojauhetta. Se huono puoli mokkapaloissa on, että kun niitä löytyy
jääkaapista, en osaa pitää sormiani erossa niistä.
Mokkapalat:
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
150 g
leivontamargariinia
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl
kaakaojauhetta
Kuorrutus:
500 g tomusokeria
4 rkl
kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g voita
n. 1 1/2 dl vahvaa
kahvia
Koristeluun:
kookoshiutaleita
Vaahdota kananmunat
ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt, sulatettu margariini.
Sekoita sitten keskenään kuivat ainekset ja lisää ne taikinaan vuoron perään
maidon kanssa. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja
paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä täysin
ennen sen kuorruttamista. Sekoita keskenään sokeri, kaakaojauhe, sulatettu voi
sekä kahvi. Kaada pohjan päälle ja anna jähmettyä. Koristele lopuksi
kookoshiutaleilla ja leikkaa neliöiksi.
Ilmeisesti on enemmänkin kuin tämä yksi tapa leipoa mokkapaloja: jotkut tekevät niistä vaaleita jättämällä kaakaojauheen pois ja käyttämällä pelkkää kahvia. Itse olen kuitenkin aina mieltänyt oikeat mokkapalat tummiksi. Vahva kahvin maku yhdistettynä suklaiseen pohjaan on aivan mieletön. Useimmissa resepteissä käytetään itse asiassa vain puolet tämän ohjeen kuorrutteen määrästä, mutta minulla on tapana aina tuplata kuorrutteen määrä, koska sitä pitää mielestäni olla paljon. Muista lisätä kahvia kuorrutteeseen vähitellen, jottei siitä tule liian ohutta: tällöin kuorrute ei millään meinaa jähmettyä ja leikkaamisesta tulee sotkuista.
* *
*
For many days now I’ve been craving for
delicious Mocha Bars. They’re classic in any Finnish rummage sales held by
elementary schools. They are a bit like brownies, but the consistency is a bit
lighter and doesn’t contain melted chocolate, but cacao powder. Mocha Bars
aren’t exactly a traditional Finnish treat. I couldn’t find information when
and from where they have come to Finland, but I tend to link them with 80’s
culture. The idea is to bake a sweet, soft, chocolaty bottom layer and add a
delicious, mocha tasting frosting on it. I can’t keep my hands off this treat!
Mocha Bars:
4 eggs
2 1/2 dl (1 cup) sugar
2 tsp. vanilla sugar
150 g (5 oz) baking margarine
2 dl (3/4 cup) milk
3 tsp. baking powder
5 dl (2 cups) plain flour
3 tbsp. cacao powder
Frosting:
500 g (18 oz) powdered sugar
4 tbsp. cacao powder
2 tsp. vanilla sugar
100 g (3 1/2 oz) butter
about 1 1/2 dl strong coffee
Decoration:
coconut flakes
In a bowl, mix sugar and eggs into a
mousse-like consistency. Add cool, melted margarine. Mix together dry
ingredients and mix carefully to dough in turns with milk. Pour the dough onto
a big oven tray covered with baking paper. Bake for about 30 minutes in 175 C /
350 F. Let the bottom part cool off completely. Mix together sugar, cacao
powder, strong coffee and melted butter. Spread on the bottom and let stiffen
in a cool place. Finally, decorate with coconut flakes and cut into squares.
It seems there are more than just one way to
bake Mocha Bars: some people bake them without cacao powder, so they are
lighter in colour. I’ve always thought the dark version is the only right one.
The strong taste of coffee is just perfect with the chocolaty bottom. In most
recipes the amount of the frosting is actually half of what I used here, but
I’m in the habit of always doubling any amount of frosting, because I simply
want lots of it. Just remember to add coffee little by little into the mixture
to get the right consistency: if the frosting is too running, it’s not going to
stiffen properly.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti