"Jäljelle jäävä aika ei mahdollista rauhallista aterian ääressä keskustelua, vaan ainoastaan kiireisen ahmimisen, josta jää jäljelle suhteellisen epämiellyttävä olo.
Kuten loppukesästä
arvelinkin, käynnissä olevat opintoni ovat vaikuttaneet blogini ylläpitoon
merkittävästi. Niinpä tämäkin puuropäivitys tulee useita päiviä myöhässä.
Kunhan olen saanut lokakuun osalta tenttini pois päiväjärjestyksestä, pyrin
jälleen aktivoitumaan projektini osalta. Kiireiden myötä myös einekset ovat
hiipineet takaisin arkeeni, vaikka jossain välissä pärjäsin jo erinomaisesti
ilman niitä. Ilmeisesti yritykseni irtaantua niistä joutuu vasta nyt
todelliseen tulikokeeseensa, kun pitkän päivän jälkeen nälkä on kasvanut liian
suureksi ja kylmähyllyn kolmioleivät aloittavat seireenien kutsunsa.
Vispipuuro on
klassinen, etenkin Suomessa ja Ruotsissa yleinen ruoka. Joillekin vispipuuro on
pelkästään jälkiruoka, mutta silloin kun itse vielä kulutin peruskoulun
penkkejä, se oli varsin yleinen koululounas. Olen itse tottunut nauttimaan
puuron kylmän maidon kanssa, mutta toiset syövät sitä sellaisenaan. Vispipuuro
nautitaan kuitenkin käytännössä aina jäähtyneenä tai suorastaan kylmänä,
millaisena se itselleni maistuu parhaiten.
Vispipuuro
(neljälle):
1 l vettä
4 dl puolukoita
1/2 dl sokeria
2 dl mannasuurimoita
Keitä puolukoita
noin kymmenen minuuttia. Lisää sitten sokeri sekä mannasuurimot. Annan puuron
kiehua vielä 5–10 minuuttia samalla sekoitellen, jottei puuro tartu pohjaan.
Jäähdytä puuro ja vatkaa se tehosekoittimella kuohkeaksi. Nauti maidon kera tai
sellaisenaan.
MARGINAALISSA:
Tiiviiseen tahtiin
opintojaan suorittavana yliopisto-opiskelijana on pakko pohtia ruokailun asemaa
kouluissamme ja miksei myös varhaiskasvatuksessamme. Yliopistossa päivä
rytmittyy helposti siten, että ruokailuun jää aikaa puoli tuntia sisältäen
siirtymiseen kuluvan ajan kampuksen sisällä sekä täynnä olevan
opiskelijaravintolan kassajonoissa kulutetun ajan. Jäljelle jäävä aika ei
mahdollista rauhallista aterian ääressä keskustelua, vaan ainoastaan kiireisen
ahmimisen, josta jää jäljelle suhteellisen epämiellyttävä olo. Onko tilanne
parempi nuoremmillani? Päiväkodeissa aikaa varataan usein riittävästi
rauhalliseen ruokailuun, ja toimintaperiaatteena on se, ettei lasta tule
tarpeettomasti hoputtaa ruokailussa. Koulun puolelle siirryttäessä puolestaan
aikaa on usein minullekin siunaantuva puolituntinen – ja mikä kamalinta,
paikoin ainoastaan 10–15 minuuttia, joka on järjettömän lyhyt ruokailuaika
lapselle. Ruoka on pelkkä pakollinen paha opetussuunnitelman
korkealentoisten tavoitteiden tienvarressa. Sen ääreen ei ole mahdollista
rauhoittua, maistella ruokaa ja keskustella kavereiden kanssa. Ruoan ääressä ei
vaihdella kuulumisia, vaan tärkein tavoite on saada keho ravittua minimiin
riisutussa ajassa ja kiirehtiä takaisin tärkeämpien asioiden pariin. Minkä arvon
viestimme ruoalla olevan tällaisen ruokailutahdin myötä?
*
* *
I’ve been a bit busy with my studies so I didn’t add this recipe for
whipped porridge even though I prepared it a few days ago. As I thought, my
hurries have had an impact on this blog. I’ll try to be more active once I’ve
passed my exams for October. Along hurries, also convenience food has crawled
back into my life (I was doing very well without it at one point). I suppose my
little project becomes a real crucible now that I actually have to find time to
prepare food; it’s just so easy to grab a sandwich from the grocery store when
you’re too far into the hunger.
Whipped Porridge a very classic recipe, which includes lingonberries and
semolina. Some people see it as a dessert, but when I was still in school, this
dish used to be very common as a school lunch in Finland. I’m used eating it
with cold milk, but some people prefer it as it is. How ever, I think it’s
always supposed to be eaten cooled off or even cold (my favorite).
Whipped Porridge (4 portions):
1 l (about 4 cups) water
4 dl (1 3/4 cups) lingonberries
1/2 dl (1/4 cup) sugar
2 dl (about 1 cup) semolina groats
Boil the berries in the water for about 10 minutes. Add semolina groats
and sugar. Let the porridge boil for about 5 to 10 minutes while mixing it.
Cool off the porridge and whip it to a mousse-like consistency with a blender.
Serve with cold milk or as it is.
I have to admit, converting Metric measurements into US customary units
has been a bit of a puzzle for me. Even writing recipes in English seems to
have different “rules” than writing them in Finnish (to which, as some may have
noticed, I haven’t paid much attention). I’ve been searching recipes in English
and tried to find a more consistent way of writing the measurements. Therefore
I’ll try to stick with one or two measure units per recipe from now on. If only
I’ll remember.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti