"Suosittelen hyödyntämään noita suuria punaisia kaunokaisia kun niitä nyt tarjolla on!
Pihlajanmarjamehu
(noin 1 litra):
2 l pihlajanmarjoja
6 dl vettä
4–5 dl sokeria
Laita tyhjät
puhtaat pullot kuumenemaan uuniin. Keitä pihlajanmarjoja vedessä noin 20
minuuttia, ja painele niitä muutaman kerran keittämisen aikana saadaksesi
niistä mahdollisimman paljon mehua irti. Siivilöi mehu huolellisesti
sideharsokankaan läpi ja kaada takaisin kattilaan sokerin kanssa. Kiehauta
sekoitellen. Kaada kuuma mehu heti kuumiin pulloihin. Säilö kylmässä.
* * *
With the right equipment rowanberry juice is
easy to make. However, I had neither a good strainer nor decent funnel, so it
wasn’t as nice as it could have been. Rowanberries become quite a hash
when boiled, so I would recommend using a gauze fabric when straining the
berries. I didn’t have that either, and neither did the supermarket I visited
later on. But the juice tastes fresh and different and has a lot of vitamins,
so I highly recommend utilizing the big red beauties! I made the juice only
from rowanberries, but it’s a good idea to use them with other berries or
fruits.
Rowanberry Juice (about 1 litre / 2 pints):
2 l (2 qt) rowanberries
6 dl (2,5 cups) water
4–5 dl (about 2 cups) sugar
Heat up empty and clean juice bottles in the
oven. Boil the rowanberries in water for about 15–20 minutes. While boiling,
smash the berries a bit to get as much juice from them as possible. Strain the
juice carefully through a gauze fabric and put back in the kettle with the
sugar. Heat up to boiling point and stir. Pour the hot juice into hot bottles.
Store in a cool place.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti